Автомобилска техника
Во “Порше” наголемо се вршат тестови на прототипот за новиот електричен погон на моделот "Boxster E". Се работи за чисто електричен погон на спортскиот автомобил. Сериозно се работи, а за тоа говори фактот што во оваа, прва фаза ќе се настојува радиусот на возење да е 300 km, а во иднина тој да...
Објавено на 03.04.2014 - 12:35

Информатика
На првиот ден на еден од трите најголеми ИДФ собири којшто се одржува во Шензен, Кина, свое обраќање имаше извршниот директор на Интел Брајан Крзанич. За време на неговото обраќање, Крзанич дискутираше како Интел и технолошкиот екосистем од Шензен можат да предизвикаат подем, локален и глобален, и...
Објавено на 02.04.2014 - 13:57

Медицина
Губењето на косата е актуелен проблем за повеќето луѓе на оваа планета. Според статистиките, тоа се јавува кај 70% од мажите. Се смета дека кај жените алопецијата е многу поретка состојба, но статистиките покажуваат дека околу 30% од жените се соочуваат со губење на косата порано или подоцна во...
Објавено на 31.03.2014 - 14:11

Информатика
Во конкуренција од над 1100 учесници од 97 земји, двајца македонски наставници го освоија првото место на глобалниот едукативен натпревар на Мајкрософт, кој се одржа од 11-14 март во Барселона. Дарко Талески и Софија Грабулоска се наставниците од Македонија кои ги споделија своите иновативни идеи...
Објавено на 28.03.2014 - 18:08

Омнибус
Во саботата, на 22 март, се одржа првиот настан во i-bank store на Стопанска банка, каде што студентите од ФЕИТ ги претставија роботите со кои успешно настапија на натпреварот RoboMac 2014 и ги демонстрираа нивните функционалности. Сите посетители на првата Банка од иднината, i-bank store од...
Објавено на 27.03.2014 - 19:10

Информатика
Денес во Музејот на Македонската Борба, Microsoft дооел Скопје заедно со своите партнери и дистрибутери ги презентираа новитетите на мобилните уреди кои работат на Windows платформа, кои целосно се интегрираат во работното опкружување на корисниците, нудејќи им ја мобилноста на уредите заедно со...
Објавено на 25.03.2014 - 17:29

Металство и машинство
Овој месец привршува натпреварот на средните училишта “Наноматеријали - материјали на иднината 2014”. Натпреварот се одржува под покровителство на министерот за образование и наука на Република Македонија, а во организација на Технолошко-металуршкиот факултет при Универзитетот "Св. Кирил и Методиј...
Објавено на 25.03.2014 - 13:17

Информатика
По успешниот почеток во 2013 година, Дојче Телеком повторно го одржува својот “Конкурс за иновации на Телеком“. Креативни тимови на студенти, претприемачи со идеи за нови компании, млади ИТ компании и вработени во Групацијата Телеком, имаат можност до 11 април да ги достават своите идеи во неколку...
Објавено на 24.03.2014 - 15:13

Медицина
За да не се грижите за процентот на афлатоксини од кравјото млеко и на организмот сепак да му обезбедите доволно калциум, пијте растително млеко за кое нутриционистите тврдат дека е многу здраво и вкусно. Инаку, како што е познато, здрави и јаки коски нема без калциум, минерал кој го има во...
Објавено на 24.03.2014 - 12:05

Омнибус
Вчера, по четврти пат, беше доделено признанието "Најдобар млад научник" кое секоја година го доделува Претседателот на Република Македонија, како поттик на младата научна и истражувачка мисла во Република Македонија. Годинава наградата ја доби Петар Стојанов кој со неполни 26 години е најмладиот...
Објавено на 20.03.2014 - 12:46

Pages