Медицина
Сеќавањата се честопати врзани со емоциите и овие чувства може да се заменат со нови искуства со текот на времето. Според едно ново истражување, чиишто резултати беа објавени во август, во списанието Nature, научниците успеале да ги изманипулираат мозочните клетки на лабораториските глувци...
Објавено на 06.11.2014 - 11:55

Медицина
Алцхајмеровата болест е најчест облик на деменција (заборавност) во целиот свет. Од сите форми на деменција, на оваа болест и припаѓаат помеѓу 50 и 80 % од сите случаи. Истражувачите се надеваат дека ќе пронајдат лек за Алцхајмеровата болест, која не е смртоноста, но го прави животот тежок и...
Објавено на 03.11.2014 - 13:29

Информатика
Првата порака од компјутер до компјутер беше пратена на 29. октомври 1969 година преку ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), претходникот на интернетот. Мрежата ARPANET е оснивана од тогашната ARPA (Advanced Research Projects Agency – денес DARPA), огранокот за научни истражувања на...
Објавено на 29.10.2014 - 21:36

Телекомуникации
Македонски Телеком и Т-Мобиле Македонија објавија повик за Cloud партнерства. Партнерската програма се однесува на постојните, но и потенцијални партнери кои имаат сопствени софтверски решенија или, пак, компании кои веќе нудат производи и услуги. Ваков тип на програма се објавува за прв пат во...
Објавено на 29.10.2014 - 13:40

Електроника
Секогаш кога некои истражувачи од областа на електрониката ќе добијат Нобелова награда за физика, тоа предизвикува бран воздишки кај електроничарите. Така беше и годинава кога беа соопштедни годинешните Нобеловци за физика – јапонските истражувачи Исаму Акасаки (1929), Хироши Амано (1960) и Шуџи...
Објавено на 22.10.2014 - 15:15

Електроника
Во Хонг Конг на ден 19.10.2014, отворен е првиот меѓународен саем за мобилна електроника кој уште во првите часови удоми повеќе десетици илјади купувачи и фирми. Со повеќе од 1600 штандови и илијадници изложени смартфони, таблети, паметна облека и галантерија, ова е најголемиот досега саем за...
Објавено на 20.10.2014 - 21:26

Омнибус
Oд 14. до 18. октомври 2014 година, на Скопскиот саем ќе се одржат 40-тиот Меѓународен саем на металургија, електроника, енергетика, неметали, градежништво, обезбедување и заштита – ТЕХНОМА 2014; 15-тиот Меѓународен саем на занаетчиство и мало стопанство; 34-тата Меѓународна изложба на иновации -...
Објавено на 13.10.2014 - 16:20

Омнибус
Во организација на Сојузот на пронаоѓачи и автори на технички унапредувања на Македонија во рамките на саемската манифестација ТЕХНОМА 2014 по 35-ти пат се одржува изложбата на пронајдоци нови технологии, нови производи, технички унапредувања, иновации, индустриски дизајн, трговски марки и...
Објавено на 13.10.2014 - 15:26

Телекомуникации
Македонски Телеком и Т-Мобиле Македонија денес отворија нова продавница во Скопје. Продавницата, која се наоѓа на приземје, во Градскиот трговски центар, на површина од 210 метри квадратни, има седум работни единици и нуди мултимедијално искуство за корисниците. Станува збор за нов концепт на...
Објавено на 09.10.2014 - 19:18

Автомобилска техника
Големи проблеми во градските средини предизвикуваат комерцијалните возила (доставни, комунални и сл.) погонувани од класичен дизелски мотор, во смисла на големо загадување на средината во којашто се движат. Шведската фирма “Волво” на пат е значително да го ублажи, па дури и да го елиминира овој...
Објавено на 07.10.2014 - 13:23

Pages