Фототехника
Најнапред да се потсетиме дека сенката претставува зона создадена од темно тело кое ги пресекува зраците емитувани од светлосен извор. Во овој контекст ако го преформулираме прашањето тоа би гласело вака: Дали еден фотон може да пресече друг фотон? Па, зависи од тоа како ја разгледуваме природата...
Објавено на 30.05.2018 - 11:45

Металство и машинство
Речиси секогаш погонот како агрегат е издвоен од останатиот дел од машината која е негов потрошувач. Од тука потребата од спојки за да се поврзат овие две вратила. Од многу причини потполна (идеална) коаксијалност (сооскиност) на тие две вратила не може да се обезбеди и затоа, во најголем број...
Објавено на 30.05.2018 - 11:30

Астрономија и астронаутика
Деновиве група од 7 астрономи од Австралискиот национален универзитет, под водство на Кристијан Волф (Chistian Wolf), на серверот за научни трудови во предпечат arxiv.org, го постави соопштението дека ја откриле најголемата досега забележана црна дупка во универзумот. Тие процениле дека нејзината...
Објавено на 29.05.2018 - 11:45

Биологија
До крајот на овој век оризот може да ги загуби дел од хранливите состојки. Според најновите истражувања оризот до 2100 година најверојатно нема да ги содржи истите нивоа на витамин Б, а исто така ќе се намали и содржината на протеини и одредени минерали.
Објавено на 28.05.2018 - 09:15

Медицина
Кога си мртов, мртов си – нели? Нема пулс, нема мозочна активност, нема знаци на живот. Но, на ниво на ќелии работите сè уште функционираат, клетките и процесите не ја регистрираат судбината на организамот во целина. А некои функции, како, на пример, развојот на гените, дури и ги забрзуваат нивните...
Објавено на 28.05.2018 - 09:15

Телекомуникации
Ви текнува на комуникациските модули од филмот Total Recall од 2012-та, верзијата со Колин Фарел која во целост се одвива на Земјата? Главните ликови во дадени моменти користат комуникациски модули налик на гривни вградени во раката. Се чини дека работите одат во слична насока кога е во прашање...
Објавено на 23.05.2018 - 16:30

Психологија
Сигурно сте забележале дека Месечината кога е малку над хоризонтот, изгледа многу поголема од истата месечина високо над небото, така што сигурно сте се почувствувале како да можете буквално да отшетате до неа и да ја допрете. Ако ова ви се случило, тогаш сте биле жртва на познатата Месечева...
Објавено на 23.05.2018 - 12:45

Медицина
Предизвикувачот на болести од видот на Е. coli лачи протеин којшто се “ лепи ” за молекулите на шеќер што чинат дел од крвните клетки од типот А, но ова не е случај кај крвните клетки од типот Б или 0. Истите молекули на шеќер се наоѓаат и кај клетките коишто ги обложуваат цревата кај луѓето со крв...
Објавено на 22.05.2018 - 12:45

Екологија
Монтреалскиот протокол од 1987 година најчесто се смета за успешна приказна во областа на заштитата на животната средина. П ротокол от е конструиран со цел да го заштити стратосферскиот озонски слој, преку намалување на изобилството супстанции што ја осиромашуваат озонската обвивка . Со неговата...
Објавено на 22.05.2018 - 12:00

Астрономија и астронаутика
Успешното лансирање на сателитот Кекјао (Queqiao) овој викенд ја претставува следната фаза во амбициозната лунарна истражувачка програма на Националната вселенска агенција на Кина. Кинеската програма за истражување на Месечината, во чијшто склоп пред некоја година беше лансиран и месечевиот ровер...
Објавено на 21.05.2018 - 11:45

Pages