Медицина
Германски научници ја потврдиле старата препорака на нашите баби: чаша топло млеко редовно пред спиење, и мозокот ќе ви биде многу благодарен. Чаша млеко е одличен лек против стрес – заклучиле германските научници проучувајќи го влијанието на одредени производи врз стресот. Во потрага по идеален...
Објавено на 10.12.2012 - 11:01

Информатика
Во денешно време кога електронската комуникација е повеќе од секојдневност и неопходност сведоци сме на се повеќе кршења на непишаните правила на културна електронска комуникација и недолично и несоодветно он-лајн однесување. Со цел дефинирање на рамките на правилата за убаво однесување во е-...
Објавено на 07.12.2012 - 10:11

Фототехника
В сабота, 8.12.2012 година, во 20 часот, во Мултимедијалниот центар "Мала Станица" се отвора тринаесетото издание на меѓународното биенале на фотографска уметност – Фотомедиа. Според рангирањата на светската фотографската асоцијација – FIAP, последните неколку изданија на каталогот на изложбата...
Објавено на 06.12.2012 - 11:13

Астрономија и астронаутика
Вселенската лабораторија "Интеграл" на ESA (European Space Agency) за првпат детектирала титан-44 во составот на остатокот од суперновата 1987А, која се случила во Големиот Магеланов облак, сателитска галаксија на нашата галаксија Млечен Пат, оддалечена 166 000 светлосни години. Блесокот на...
Објавено на 05.12.2012 - 11:01

Медицина
Луѓето што не ги мијат забите двапати дневно се под зголемен ризик од срцеви заболувања, порачуваат британските експерти од Универзитетскиот колеџ во Лондон. Со тоа добива на сила теоријата од деветнаесетиот век, која ги доведува во врска оралната хигиена и хроничните болести. Британските...
Објавено на 04.12.2012 - 10:21

Астрономија и астронаутика
Диона (Dione) е мала Сатурнова месечина со пречник од 1123 km, орбитира околу Сатурн за 2,7 Земјини дена на орбита со средна оддалеченост од Сатурн 337 400 km, што е приближно исто растојание како помеѓу орбитата на Месечината и Земјата. Месечината Диона покажува чудна дихотомија: една половина од...
Објавено на 03.12.2012 - 11:27

Автомобилска техника
Американските научници откриле револуционерен метод за рециклирање на старата хартија. Од сега па натаму, од стари весници и од други деривати на целулоза може да се произведе биогориво, или попрецизно, бутанол. Ова откритие не можеше да дојде во подобро време, со оглед на тоа што побарувачката за...
Објавено на 30.11.2012 - 11:15

Информатика
HP ги најави новите печатачи HP Officejet Pro и HP LaserJet и решенијата за управување со содржини создадени за редефенирање на печатењето во деловниот сектор и владините институции, овозможувајќи им на корисниците намалување на трошоците, зголемување на ефикасноста и дигитализација на...
Објавено на 29.11.2012 - 11:31

Медицина
Севофлуранот, анестезиски гас кој често се употребува при операции на луѓе, кај глувците може да предизвика неповратни проблеми со меморијата. Научниците од Центарот за истражувања Жан-Пјер Обер во Лил, Франција, го докажале ова со следење на однесувањето на 23 глувци. На 15 од нив тие им ја...
Објавено на 28.11.2012 - 11:46

Биологија
Под страшните вилици на месојадниот американски волк – којотот, всушност се чини дека се крие едно нежно вљубено суштество, кое, ако им веруваме на научниците, е стопроцентно моногамно. Во текот на шест години истражувачите го следеле "љубовното" однесување на двесте триесет и шест којоти кои...
Објавено на 26.11.2012 - 11:35

Pages