Електроника
Во неговата понуда на RTS термички осигурувачи/прекинувачи, којашто беше првично претставена во 2018 година, Schurter додаде нискотемпературен прекинувачки модел. Новите термички прекинувачи наместо на температури поголеми од 210°C, се активираат на температура поголема од 175°C.
Објавено на 23.11.2021 - 16:30

Енергетика
Едно извонредно креативно решение предлага ветерни турбини, налик на прекрасна кинетичка скулптура, вградени во ѕидовите на зградите за искористување на енергијата на ветерот во градовите.
Објавено на 23.11.2021 - 13:00

Биологија
Тим од истражувачи поврзани од неколку институции во Кина пронајде докази за еволутивни промени засновани врз природна селекција кај луѓето што живеат во Европа во последниве две до три илјади години. Во нивниот труд објавен во списанието Nature Human Behavior, групата ја опишува нивната компаративна студија на денешните жители од Обединетото Кралство, со оние кои живееле ширум Европа во изминатите неколку илјади години.
Објавено на 22.11.2021 - 15:30

Омнибус
Ноември се чини дека е месец за исклучително интересни аукции. По продажбата на целосно функционален компјутер од првата воопшто серија изработена од Џобс и Возњак, денес пристигна вест за уште еден интересен предмет што утре ќе биде предмет на наддавање. Имено, еден редок манускрипт од теоретскиот физичар Алберт Ајнштајн ќе се најде на аукција во Париз. Се очекува цената на ракописот да достигне стратосферски висини...
Објавено на 22.11.2021 - 13:15

Омнибус
Таблети, паметни телефони, компјутери, но и LED светилки – секојдневно навлегуваме сè подлабоко во дигиталната ера а тоа неминовно ја зголемува нашата изложеност на сина светлина. Реномираното име од светот на оптиката – ZEISS, неодамна ги претстави на пазарот своите иновативни очила ZEISS BlueGuard за заштита од сина светлина.
Објавено на 22.11.2021 - 12:30

Астрономија и астронаутика
Денес, во утринските часови се случи најдолгото затемнување на Месечината во изминатите 500 години... за жал ние го пропуштивме. Не, не беше тоа поради некоја друга преокупација, едноставно тоа не беше видливо од нашиот регион.
Објавено на 19.11.2021 - 16:00

Медицина
Колку и да изгледа неочекувано, трендот на забавување на епидемијата, прв пат забележан уште минатиот петок, продолжува неделава. Ефективниот репродукциски број Rt е помал од единица во сите временски рамки, од седумдневна до 20-дневна. Rt со седумдневно усреднување (на дијаграмот на првата слика) не слегува многу под единица, но ниту се искачува многу над неа во есенскиот дел од четвртиот бран.
Објавено на 19.11.2021 - 13:30

Информатика
Глобалната компанија за консалтинг, софтверско инжењерство и развој на дигитални производи HTEC Group, која во јуни отвори технолошко-развоен центар во Скопје, денес го објави преземањето на едно од најуспешните студија за производен дизајн во светот – Momentum Design Lab.
Објавено на 18.11.2021 - 14:00

Астрономија и астронаутика
Американската стартап компанија СпинЛонч којашто сака да обезбеди алтернатива за ракетното лансирање, неодамна објави дека го остварила првиот успешен тест. За лансирање на товарот компанијата користи џиновска центрифуга во којашто тој се врти со голема брзина и исфрла на голема височина.
Објавено на 18.11.2021 - 13:00

Архитектура и градежништво
Минатата недела во рамките на самитот за климатски промени COP26, една архитектонска фирма одржа презентација во којашто предложи облакодери на иднината коишто би можеле да отстранат повеќе јаглероден диоксид од воздухот отколку што испуштаат. Нивниот концепт-дизајн за еден таков облакодер тие го нарекле Урбана секвоја, во чест на познатите џиновски дрвја од американското поднебје.
Објавено на 17.11.2021 - 16:15

Pages