Информатика
Од кога се појави на Нетфликс, серијата Squid Game привлече големо внимание. Таа се инфилтрира во сите сфери од животот, па дури и во крипто-светот. За ова последново, се испостави дека е измама...
Објавено на 04.11.2021 - 11:45

Информатика
Интернетот внесе промена во начинот на којшто ги следиме работите – читаме весници онлајн, купуваме книги, исто онлајн, симнуваме музика, гледаме серии филмови сè онлајн. Пандемијата, само ги забрза и дополни овие нови начини на комуникација. Така, недостатокот од реално кино дополнително ја популаризираше употребата на т.н. стриминг сервиси – Нетфликс влезе во секој дом. На овие сервиси ретко може да се најдат содржини со македонски јазик, а уште помалку од македонска продукција. Но, од денес работите се менуваат. Пристигнува GLEY – првата македонска национална стриминг платформа, а нивниот слоган – GLEY што сакаш, кога сакаш, колку сакаш – ги истакнува токму новите гледачки навики на публиката.
Објавено на 03.11.2021 - 15:15

Медицина
Не требаше долго да чекаме, само 10 дена беа доволни за да го видиме ефектот на укинувањето на сите мерки за баровите, ноќните и диско клубовите. Дневниот број на случаи фати чекор со нагорната линија на трендот (зелената линија на првиот дијаграм), а седумдневната подвижна средина (портокаловата линија на истиот дијаграм) повторно се сврти нагоре.
Објавено на 03.11.2021 - 14:00

Аудио и видеотехника
Звучна перфекција која го одбележа годинешниот аудио саем во Загреб Годинава која привршува Теохаров аудио ја заокружи со промоција на своето најново дело коешто го конструираше во соработка со Влатко Стефановски.
Објавено на 03.11.2021 - 11:30

Биологија
Група научници од Очниот центар Џон А. Моран при Универзитетот на Јута, САД, откриле нов тип на нервна клетка, односно неврон, во мрежницата. Како што објаснуваат, имајќи ја предвид морфологијата, физиологијата и генетските својства на оваа клетка, “ таа не се вклопува во петте класи на ретинални неврони кои првпат беа идентификувани пред повеќе од 100 години “.
Објавено на 02.11.2021 - 13:00

Роботика
Тимот на компанијата за роботика Бостон Дајнамикс (Boston Dynamics) објави промотивно видео во коешто истовремено им оддава почест на легендарните Rolling Stones. Имено, оваа година се навршуваат точно 40 годишни од објавувањето на нивниот мегахит, песната Start Me Up. Песната беше впечатлива и по видео спотот што ја придружуваше. Во него Мик Џегер игра и се движи по сцената изведувајќи ја песната, додека членовите на групата свират на нивните инструменти.
Објавено на 02.11.2021 - 11:45

Биологија
Ерни Лапоинт пред фотографија од неговиот дедо
Тврдењата на еден човек, Ерни Лапоинт, дека е правнук на легендарниот индијански водач Бик што седи беа потврдени со употреба на ДНК којашто беше извлечена од парчето коса за кое со сигурност се знае дека некогаш било дел од овој голем човек. Ова е прв случај со помош на анализа на стара ДНК да се потврди семејната врска помеѓу некоја историска личност и поединец, наш современик.
Објавено на 28.10.2021 - 18:30

Наутика
Научниците од Лабораторијата за компјутерски науки и вештачка интелигенција и лабораторијата за одржливи урбани решенија Senseable City Laboratory при МИТ (MIT, CSAIL), заедно со Амстердамскиот институт за напредни урбани решенија (АМС) во Холандија, го презентираа последниот проект од нивната самонавигациска трилогија – целосно автономно роботско кајче, во природна големина, коешто е подготвено за употреба во каналите на Амстердам.
Објавено на 28.10.2021 - 13:00

Омнибус
Пандемијата донесе брза и обемна промена во многу области од животот на сите – брз подем интернетот, дигитализацијата, учењето од далеку, работата од дома... Но, се чини дека донесе и еден несакан ефект – придонесе студентите почесто да посегнуваат кон плаќање за друг да им ги изработи семинарските/дипломските па и други проектни трудови и задачи со цел “полесно” или поуспешно да ги “исчистат” и поминат нивните академски предмети и студии.
Објавено на 27.10.2021 - 13:45

Информатика
Објавено на 25.10.2021 - 17:00

Pages