Информатика
Цената на биткоинот порасна преку 100% во текот на 2021 година, а само во октомври растот беше поголем од 30%. Претседавачот на одборот на гувернери на Федералните резерви на САД, на 30 септември изјави дека американската централна банка нема намера да ги забранува ниту пак ќе ги ограничува криптовалутите.
Објавено на 10.11.2021 - 14:00

Психологија
Кај нас добро знаеме дека политичарите “ама ич” не се за верување. Но, каква е ситуацијата со другите професии? Неодамна спроведеното глобално истражување на агенцијата Ипсос за довербата на граѓаните во различни професии ги истакнува старите “вистини” и новите верувања, но покажува и како пандемијата влијаше и сè уште влијае врз нашата перцепција за вербата во луѓето од различни професионални профили.
Објавено на 09.11.2021 - 14:45

Информатика
Примерокот Епл 1 од Шафи колеџот кој се нуди на аукција во Калифорнија
Еден од оригиналните компјутери на Apple, коишто пред 45 години биле рачно изработени од основачите на компанијата – Стив Џобс и Стив Возњак, наскоро ќе се најде на аукција во САД. Пра-прадедото на денешните елегантни Macbook компјутери и сè уште функционален Apple-1, се очекува да достигне цена од 600 000 американски долари на аукцијата што ќе се случи во Калифорнија.
Објавено на 09.11.2021 - 13:15

Макетарство и моделарство
Во склоп на активностите на Воздухопловната федерација на Македонија, Моделарска комисија, оваа година се организираа повеќе натпревари во категории кои претставуваат врв на воздухопловносто моделарство. Па така, изминатиот викенд, на 7 ноември, се одржа воздухопловна манифестација од натпреварувачки карактер, но и со цел размена на искуства и рекреативно летање со разни категории РУ модели.
Објавено на 08.11.2021 - 15:00

Информатика
Верификацијата во два чекора не е нова работа, но сепак за многумина е непознат концепт, иако може да спречи хакирање на сметката и кражба на лични податоци. Вториот чекор во процесот на автентикација на корисникот е значително подобра заштита на сметката во споредба со лозинката. Некои онлајн сервиси веќе воведоа задолжителна двофакторна автентикација за сите корисници, а сега и Google одлучи да го стори истото.
Објавено на 08.11.2021 - 12:45

Медицина
Просто неверојатно е до каде може да оди релативизирањето на броевите и оправдувањето за непреземањето мерки. На тој начин, со потценување на ризиците, на населението му се влева лажна сигурност и имплицитно се охрабрува на рискантно однесување, а тоа носи нови случаи и во крајна линија нови мртви.
Објавено на 08.11.2021 - 11:30

Биологија
Накратко, наесен лисјето ги добива боите на пигментите содржани во него – каротеноиди и антоцијани, коишто преку лето остануваат скриени од зеленилото на хлорофилот. За тоа како се добива секоја од есенските бои на лисјето... читајте понатаму ;)
Објавено на 05.11.2021 - 16:00

Автомобилска техника
Автомобилите веќе знаат како да се паркираат, да ги предупредат дремливите возачи, да се вратат на вистинската лента и да предлагаат маршрути до избраната дестинација. Сега, новите автомобили на Mazda што веќе следната година треба да започнат да се продаваат во Јапонија, ќе знаат кога возачите претрпеле мозочен или срцев удар, по што ќе застанат.
Објавено на 05.11.2021 - 13:00

Информатика
На самиот почеток на новата учебна година, СмартАп лабораторијата за социјални иновации, поддржана и финансирана од градот Скопје, подготвува креативна и едукативна авантура за сите средношколки и средношколци од град Скопје – работилница за 3Д моделирање и печатење. На 15 мотивирани и љубопитни средношколци од Скопје ќе им се понуди можност во текот на еднодневната работилница да научат основите, како и дел од креативните и техничките вештини кои се кријат зад уметноста на 3Д светот.
Објавено на 05.11.2021 - 11:30

Астрономија и астронаутика
Роверот Кјуриосити на Марс
Меѓународниот тим од вселенски истражувачи во соработка со Центарот за вселенски летови Годар на НАСА, открија досега непознати органски молекули на Марс. Откритието е направено со помош на нов експеримент изведен со помош на роверот Кјуриосити (Curiosity). Резултатите од истражувањето се објавени деновиве во списанието Nature Astronomy.
Објавено на 04.11.2021 - 12:30

Pages