Медицина
Предвременото раѓање е најчеста причина за смрт кај новороденчињата и предизвикува еден милион смртни случаи годишно. Светскиот ден на предвремено родените деца, 17 ноември, е посветен на сите новороденчиња кои се борат за живот.
Објавено на 17.11.2021 - 12:30

Климатологија
Тим од истражувачи од Универзитетот Монаш и од Универзитетот Хасанудин во Индонезија открија дека некои луѓе кои живеат во тропските региони веќе живеат во услови на топлотен стрес коишто се близу до горната граница на условите што човек може да ги преживее.
Објавено на 16.11.2021 - 13:15

Омнибус
Големото фармацевтско трио – Фајзер, Бионтек и Модерна – со секоја минута заработуваат вкупно 65 000 американски долари од нивните вакцини против ковид-19. Истовремено, населението во најсиромашните држави во светот во најголем дел останува невакцинирано. Вакви се резултатите од најновата анализа направена врз основа на извештајите за заработка на овие фирми.
Објавено на 16.11.2021 - 12:00

Психологија
Двајца психолози, Ринк Хоекстра од Универзитетот Гронинген и Симине Вазир од Универзитетот на Калифорнија во Дејвис, во списанието Nature Human Behavior објавија напис – свое видување за трудовите од областа на социјалните, бихејвиоралните и животните науки, во кое повикуваат колегите да покажат малку поголема скромност при презентирањето на нивните наоди.
Објавено на 15.11.2021 - 14:15

Астрономија и астронаутика
Фотографот Флоријан Кунт заедно со еден негов пријател патувал пеш низ “дивината” на северна Норвешка со цел да ја фотографира поларната светлина. Последната ноќ од неговиот излет, во моментите пред да ја спакува камерата, Кунт забележал силна светлина на небото, за којашто подоцна ќе сфати дека е ракета на НАСА којашто истата вечер била лансирана од Калифорнија.
Објавено на 15.11.2021 - 12:15

Медицина
Изгледа дека ефективноста против заразување повеќе не се намалува (портокаловата линија на првиот дијаграм), односно дека нема многу да слегува под 20%, барем додека трае есенскиот бран.
Објавено на 13.11.2021 - 13:45

Климатологија
Како што веројатно многу добро знаете, Аракис е името на планетата на којашто се одвива најголемиот дел од дејствието во Дина, првата трилогија од епската серија научно-фантастични романи на Френк Херберт, која подоцна ќе биде преточена во филмска сага. Со оглед на тоа што авторот со толку детали ја опишува пустината на Аракис ана, така што таа се чини вистинска, еден научен тим си поставил прашање дали на ваков свет воопшто би можел да вирее живот. А вие си мислевте дека само обичните луѓе се СФ-фрикови ;)
Објавено на 12.11.2021 - 13:15

Психологија
Според резултатите од едно ново истражување адолесцентите кои се школуваат дома е поверојатно да изградат поцврст карактер и да покажат помалку ризични здравствени однесувања подоцна во животот, но од друга страна имаат помала веројатност да се стекнат со факултетска диплома, споредено со нивните врсниците кои ги стекнуваат знаењата во школските клупи.
Објавено на 11.11.2021 - 14:30

Телекомуникации
Инженерите успеале безжично да пренесат дигитално кодирани информации користејќи нуклеарно зрачење наместо конвенционална технологија.
Објавено на 11.11.2021 - 13:15

Емитер ви најавува
Иако сè уште не од со посакуваното темпо, сепак дигитализацијата на изданијата на ЕМИТЕР достигна уште еден важен момент. Емитер ја зголеми колекцијата на достапни е-изданија, па така во е-продавницата на ЕМИТЕР од денес се достапни сите изданија на списанието од 2013 година во дигитален формат.
Објавено на 10.11.2021 - 14:45

Pages