Електроника

Многу проекти од светските списанија за аудиотехника станаа популарни и кај нас. Ова е модифицирана, осовременета варијанта на една некогаш популарна конфигурација стара повеќе од 15 години. Станува збор за квалитетен засилувач базиран на излезните транзистори IRF640/IRF9640 со излезна RMS моќност од 100W/8Ω, односно 150W/4Ω.


Аеронаутика

Јуришното борбено летало А-10, кое е наменето за изведување на блиска воздушна поддршка и противоклопна борба, има конструкција со голема издржливост на погодоци. Леталото користи палета на прецизно наведувани оружја и можност за дејство во сите временски услови (преку ноќ и ден), а своите разурнувачки можности практично ги има докажано во повеќе војни.


Астрономија и астронаутика
Фотографија на суперновата SN 1987A направена од англо-австралиската опсерваторија

Годинава се навршуваат 20 години од една многу силна експлозија на ѕвезда, која блесна со сјај поголем од сјајот на 100 милиони сонца. Орбиталниот телескоп Хабл сé уште испраќа слики од остатоците на таа експлозија, кои покажуваат досега невидени детали за "смртта" на ѕвездите.


Информатика

Жешкото лето ќе биде вистински жежок костен за AMD, кој како да го губи чекорот со лутиот ривал. Серијата нови чипсети, дополнување на Core2Duo семејството процесори, новите лоњ-енд двојадрени и далеку подобрените Celeron-и, во комбинација со третата DDR генерација мемориски модули и втората PCI Express генерација навистина се непријатна тема за размислување. А и преминот на 45 nm прозводствен процес е на повидок.


Телекомуникации

Во неколку претходни броеви на ЕМИТЕР, пишувавме за безжичните комуникации. При тоа спомнавме дека со помош на адаптирана цилиндрична конзерва (т.н. кантена - CAN + anTENA) може да се подобри меѓусебната комуникација. Имајќи ги предвид проблемите кои се застапени кај нас, особено при Wi-Fi сурфањето преку некои од нашите интернет-провајдери, решивме во овој број да ви прикажеме практичен пример за самоградба на една таква кантена.


Математика

Во ЕМИТЕР 2/07 пишувавме за настанокот на денес популарната енигматска игра "Судоку", како и за научната анализа на таа игра. Како што ветивме, во овој напис ќе разоткриеме неколку методи за решавање на Судоку табелите. Човекот и компјутерите користат различни методи за решавања на истите, при што човекот е подобар решавач. За сето ова читајте во текстот што следува.


Информатика
Core2 Duo E6400 во LGA775 слот од матична плоча Gigabyte GA965P-DS3, пред и по нанесување на термалната паста.

Во мајскиот број на ЕМИТЕР зборувавме општо за оверклокувањето и објаснивме некои поими тесно поврзани со него. Во овој број ќе се надоврземе и ќе зборуваме конкретно за оверклокување на процесорите. Посебно ќе се задржиме на Intel Core2, кои се најсовремени, најбрзи и енергетски најефикасни x86 процесори произведени досега. Покрај овие карактеристики на Core2, тие се извонредни оверклокери и досега се најпогодните процесори за оверклокување со воздушно ладење. Токму затоа ќе им дадеме предност во написов.


Електроника
Корона околу Теслиниот трансформатор

Во ЕМИТЕР 3/06 и ЕМИТЕР 4/06 објавивме написи за самоградба на две верзии на мини Теслин трансформатор. Во врска со тоа, од нашите читатели добивавме барања да објавиме "помоќна" верзија на Теслино трафо. Излегувајќи им во пресрет, овде ќе покажеме како со неколку мали модификации на моделот "Електронски Теслин трансформатор", објавен во ЕМИТЕР 4/06, може да се постигне приближно тројно зголемување на неговиот ефект.


Аудио и видеотехника
Звучниците Nautilus од Bowers & Wilkins.

Во изминатите 6 продолженија многу факти беа искажани и многу мерења беа извршени. Но, како да недостасуваат некои битни факти за да се добие потполна слика на проблематиката. Некогаш, кога имав многу помали познавања од оваа област, ми се чинеше дека знам сé што е потребно да се направи за да се добие квалитетна звучна кутија. Тогаш сé се сведуваше на познавање на "златните" правила кои се тема на овој напис.


Електроника

Во овој текст е опишан еден извонредно едноставен и евтин претворувач од 12V еднонасочен напон во 230V наизменичен напон за потрошувачи со моќност до 30W, кој ќе обезбеди напојување на мали мрежни потрошувачи, како што е сателискиот приемник, на места каде што нема мрежен напон.


Енергетика

Како што беше напоменато уште во претходниот број на ЕМИТЕР, овој напис има за цел првенствено заштеда на енергија, што секогаш се одразува позитивно на финансиите во секое семејство. Обновливите енергии, кога би се користеле глобално би придонеле за почиста животна средина и поголема благодет за корисниците.


Електроника

Препорачливо е секој аудиозасилувач на моќност да поседува тон-контрола. Споредбено кажано, звукот на аудиозасилувачот без тон-контрола е како "гравче" без "запршка". Значи, тон-контролата врши одредено издигнување или намалување на ниските или високите фреквенции, сé со цел да го приспособи звукот кон нашиот слух (вкус).


Електроника

Загревањето на санитарна вода на начин каков што е опишан на страниците на ЕМИТЕР, не може да биде функционално без соодветен електронски склоп кој ќе управува со температурата преку вклучување на циркулациската пумпа. Таков едноставен, практичен и сигурен електронски склоп ќе биде опишан подолу во текстот.


Физика

Најпрво парната машина, електричната енергија, па информатичката револуција беа револуционерните откритија кои ни го олеснаа секојдневниот живот. Сте се запрашале кое е следното големо откритие, откритие што ќе ги надмине своите претходници? Според многу научници тоа е нанотехнологијата. Таа претставува хибрид од биологија, хемија и применета физика, а се занимава со истражувања и развој на технологијата на скалата од 1 до 100 nm, а во некои случаи и под 1 nm.


Аудио и видеотехника

Мерење и тестирање на видео и аудиосигналите некогаш и денес - еволуција на мерните инструменти и мерните методи. На што да внимавате при изборот на "вистинскиот"инструмент? Кој е клучот за точни мерења? Кои фирми се производители на инструменти за мерење и тестирање на аудио и видеосигнали?


Автомобилска техника

"Денес скапи, утре спасоносни" или "Автомобилите пијани а возачите трезни" се само некои од написите во кои авторите се осврнуваат на горивата добиени од био-масата. Етанолот (алкохол) е еден од нив и претставува замена за бензинот, а може да се сретне и под името биоетанол. Замена за дизелот е биодизел (естер). За овие горива заедничко е што се добиваат од растенијата (земјоделските култури) со нивна соодветна преработка. Значи, обновливи извори на енергија.


Телекомуникации

Soni Erikson K550i претставува најнова еволуција на серијата К на јапонско-шведската корпорација која го содржи бројот 5 во ознаката. Атрактивниот изглед е проследен и со низа други квалитетни можности, поради кои се очекува К550и да биде еден од главните хитови на пазарот во наредниот период.


Електротехника

Наспроти повеќето познати "брендови" кои на нашиот пазар ги нудат своите производи од областа на електричните алати, јапонската компанија МАКИТА кај нас можеби не е толку експонирана, но за вистинските професионалци е и тоа како позната по својата широка палета на висококвалитетни производи.


Информатика

За оние кои ги следат случувањата во светот на графичките процесори и "high end" графичките картички, некако стана вообичаено на секои неколку месеци на пазарот да се појави модел со повисоки перформанси од постоечките. Со појавување на оперативниот систем Windows Vista и "наметнување" на производителите на графички процесори да го користат DirectX 10 интерфејсот, NVIDIA веднаш реагираше со GeForce 8800 серијата на графички картички.


Фототехника

Раскошот од мегапиксели повеќе не е "ексклузива" на дигиталните фотоапарати од повисоките категории. Унапредувањето на имплементираните технологии, сé помоќните сензори и богатството на опции, заедно со големиот број мегапиксели овозможуваат овековечување на битните моменти во вид на фотографии со квалитет повисок од кога и да е досега. Да видиме како тие изгледаат низ објективот на R837.


Автомобилска техника

Највисокото признание за "Интернационален мотор на годината" го доби шестцилиндричниот трилитарски бензински мотор со два турбополначи на БМВ, кој воедно е и најдобар нов мотор и најдобар мотор во класа мотори со зафатнина меѓу 2,5 и 3 литри. Со тоа БМВ повторно потврдува дека баварската технологија е број еден во светот на моторите.


Енергетика
Дали се работи за навистина сензационално откритие?

Минатиот месец печатените и електронските медиуми беа преплавени од сензационалистички наслови од типот на: "Новиот Никола Тесла", "Прв успешен безжичен пренос на енергија" и слично. Веста се однесуваше на хрватскиот научник проф. д-р Марин Сољачиќ, кој демонстрираше безжичен пренос на енергија од 60 W на далечина од 2 метра. Дали овој настан навистина ја оправдува настанатата хистерија?


Фототехника

Дали сакате да бидете подобар фотограф? Сé што ви треба е малку знаење и искуство. Прочитајте го овој напис и верувајте дека следните фотографии ќе ви бидат далеку подобри.


Електроника

Во решавањето на одреден број задачи од електрични и електронски кола се доаѓа до ситуација кога не се гледа решението поради сложеноста на конфигурацијата на колото. Ако во конфигурацијата на колото постои присуство на елементи врзани во ѕвезда или триаголник, со едноставна трансформација од еден вид конфигурација во друг, може некогаш да се дојде до упростување на постапката за решавање на тоа коло.


Хемија

Сигурно досега веќе сте го чуле терминот сув мраз кој секако ви звучел чудно и сте се запрашале што е тоа всушност и за што може да се искористи. Сигурно ве интересира како ја прават маглата во филмовите (веројатно не чекаат да им се погоди времето, па тогаш да снимаат). Прочитајте уште неколку редови и сите овие работи ќе ви се разјаснат.


Автомобилска техника

Во претходниот број се запознавме со предностите и поделбата на електронските системи кај автомобилските мотори, како и во системот за вбризгување на горивото во една точка. Во овој, втор дел од написот, ќе ги обработиме системите за вбризгување на горивото во повеќе точки и електронските системи за палење.


Астрономија и астронаутика

Иако блесоците на гама зраци се една од најсјајните појави на небото, тие поради својата природа се откриени доцна и до денешни дни не се сосем објаснети.


Медицина

Стрес е физиолошка и психолошка реакција на човекот на надворешните случувања која ја ремети рамнотежата на функционирање на човечкиот организам. Затоа стресот е проучуван од многу научници и лекари, со цел да биде откриен, намален или елиминиран.


Климатологија

Причините за глобалното затоплување на Земјата ги објаснивме во ЕМИТЕР 1/07: "Глобално екстра-затоплување на Земјата". Во овој напис ќе ги покажеме алармантните последици од тоа затоплување, кои предупредуваат на итно преземање мерки за спас на Земјата. Ова беше една од научните "топ-теми" во 2006 година.


Историја и археологија

Најновите археолошки откритија во Франција несомнено докажуваат дека Неандерталците барем повремено биле канибали.


Електроника

Уредот овозможува приспособување на хард диск од лаптоп компјутер на IDE од десктоп компјутер. Поради постоење на разлика во физичката големина на приклучокот на 2,5-инчен хард диск од преносен компјутер со приклучокот на 3,5-инчен хард диск од десктоп компјутер, потребен е адаптер кој ќе изврши приспособување на машкиот приклучок од 2,5-инчен хард диск кон женскиот приклучок на IDE од десктоп компјутерот.


Информатика

Веќе пола година во употреба е новиот оперативен систем на дечките од Редмонд, најновиот Windows Vista, кој донесе поприлично нови можности и подобрени перформанси (што сé и да се подразбира под тоа), но верувам дека Windows XP уште долго време ќе биде во употреба кај многу корисници.


Астрономија и астронаутика

Ова е нашиот краток водич за астрономи-аматери. Дознајте што, каде и како можете да набљудувате во следните два месеца на нашето небо со помош на голо око, обичен двоглед и аматерски телескоп. Овие два месеца ќе поминат во знакот на минувањето на Месечината низ Плејадите.


Фототехника

Lumix DMC-FZ50 е новиот 10,1-мегапикселен фотоапарат на Панасоник, наследник на успешниот DMC-FZ30. Задржувајќи ги позитивните карактеристики, DMC-FZ50 донесува и некои значителни подобрувања со кои тој сега е уште поконкурентен во сегментот на дигиталните фотоапарати со ултразум.


Информатика

Политиката на nVidia не се менува. По премиерата на носителите на најновата генерација графички картички, следи претставувањето на "остатоток" од гамата. А тој остаток, како што ќе видиме, не е баш за занемарување.


Омнибус

Бушава математика;
HP Officejet PRO K5400 серија на колор печатачи;
Sang Yong Actyon - индивидуалност на корејски начин;
Нашите гени се полово определени?;
Радикална промена на улогата на НАСА?;
Крај на здодевните вошки;
Науката во служба на градниците;
HP RP5700 Business Desktop PC, прв производ кој освојува ереат златен статус;
Дарвиновиот изгубен свет;
Marantz SC 7S2 & SC 9S2 - златна комбинација;
Пливање во Сахара?;


Писма
Како се испитува автомобилска бобина?
Проблеми со EASY PIC 3
Уште за ладилниците
PC напојување за 150W засилувач?
Давајте ги цените на потребниот материјал