Геологија
Медитеранскиот басен по затворањето на Гибралтарскиот Мореуз
Средоземното Море во далечното минато, поточно кажано пред околу 5,96 милиони години, поминало низ една критична фаза, во којашто му се закануваше тотално исушување поради затворање на Гибралтарскиот мореуз. Но, спасот сепак дојде со повторното отворање на Гибралтарскиот канал, некаде пред околу 5,...
Објавено на 25.04.2018 - 14:15

Медицина
Нова машина што црниот дроб наменет за трансплантација го одржува на телесна температура, наместо во ладен раствор во мраз, помага да се подобри квалитетот на ткивото и да се намали стапката на отфрлање на органите погодни за трансплантација.
Објавено на 24.04.2018 - 13:15

Омнибус
Да се потсетиме, во врска со oва прашање во минатиот напис кажавме дека во претходните години, к рајот на светот беше неколкупати најавуван од страна на заговор ниците со болен ум . Т оа наводно требаше да се случи кога таинствената планета Нибиру, измислица на древните Сумери и според нив ,...
Објавено на 24.04.2018 - 12:00

Автомобилска техника
Нема ш ега : германскиот гигант на сериски спортски автомобили Порше со новиот прототип Mission E , на голема врата влегува во врвот на светската понуда на спортски електрични автомобили. Во моментов , единствен негов конкурен т е американскиот Tesla Model S . На слики те се гледа модерниот...
Објавено на 23.04.2018 - 13:15

Психологија
Како што лаптопите стануваат с è помали и поприсутни, но и со омасовувањето на таблетите, се чини дека фаќањето белешки со рака станува старомодно кај голем број студенти. Да, “ типкањето ” врз тастатурата е побрзо отколку пишувањето на хартија, пресуд e н фактор за голем број студенти кои сакаат...
Објавено на 23.04.2018 - 12:45

Омнибус
Оваа опсесија за “крај на светот” повторно започна да се појавува во последно време на некои сајтови на порталот You Tube на интернет, но, таа нам веќе ни е добро позната од порано како неуспешна невистинита тенденциозна измислица, без никаква научна основа. Имено, “крајот на светот” досега беше...
Објавено на 21.04.2018 - 21:30

Геологија
Најнапред за настанокот. Креационистите по убедување веруваат дека нафтата настанала во длабочините на Земјината кора, во услови на огромен притисок кој траел со иладници години, од труповите на животните и растенијата од Големиот потоп. Некои од вас, пак, сметаат дека нафтата своето потекло го...
Објавено на 20.04.2018 - 13:00

Автомобилска техника
Конечно, по долгогодишни тестирања во реални услови (од 1996 година), оваа година светлината на денот ќе ја види првиот сериски произведен бензински мотор СВС со променлив (варијабилен) степен на компресија. Се работи за моторот Nissan VC-turbo кој ќе биде вграден во моделот Нисан алтима.
Објавено на 20.04.2018 - 12:30

Информатика
Изминативе два дена, Македонија беше домаќин Дигиталниот самит за земјите од Западен Балкан – настан кој има за цел да ја помогне дигитализацијата на општестовото и преку регионална координација да го приближи регионот до Европската Унија.
Објавено на 19.04.2018 - 18:45

Психологија
Стрес е физиолошка и психолошка реакција на човекот на надворешните случувања која ја ремети рамнотежата на функционирање на човечкиот организам. Затоа стресот е проучуван од многу научници и лекари, со цел да биде откриен, намален или елиминиран.
Објавено на 19.04.2018 - 13:30

Pages