Омнибус
Сите корисници на MaxTV кои ќе купат одреден тип на Samsung или Sony телевизор, можат бесплатно да го следат најдобриот спортски ТВ пакет MaxSport+ во наредните 6 месеци. Оваа промоција можат да ја искористат сите нови или постојни корисници на MaxTV кои ќе купат телевизор и ќе потпишат или обноват...
Објавено на 26.08.2014 - 18:17

На граница на науката
Штом ќе се спомне телепортација, веднаш ќе си помислите на Ѕвездени патеки (Star Trek). Сега сте тука, а сакате да одите таму. Само со притискање на едно копче за неколку секунди ќе стигнете на предодреденото место. Но, во стварноста не е баш така - патувањето ќе трае онолку секунди (или години)...
Објавено на 26.08.2014 - 12:24

Омнибус
Печурките како храна и лек се користат веќе илјадници години. Во почетокот биле собирани само два вида печурки, а подоцна било почнато и нивното одгледување. Во денешно време се одгледуваат домашни печурки, кои многу се користат во исхраната. Познато е дека печурките имаат позитивно влијание на...
Објавено на 25.08.2014 - 12:13

Телекомуникации
Започнувајќи од денес, 21.08.2014 г., во организација на Агенцијата за електронски комуникации, во текот на наредните два дена ќе биде одржан регионален состанок на регулаторите за електронски комуникации на државите од регионот. На регионалниот состанок на Националните регулатори за електронски...
Објавено на 21.08.2014 - 11:58

Автомобилска техника
На годинешниов саем за комерцијални возила IAA, што ќе се одржи во Хановер од 25 септември до 2 октомври, германската фирма ZF ќе го претстави својот нов систем за маневрирање на многу долги камиони кои се состојат од влекач, полуприколка и приколка, а се со вкупна должина и над 25 метри. Се работи...
Објавено на 19.08.2014 - 11:39

Биологија
Растенија или делови од растенија од сонцето апсорбираат фотони (светлина), ги складираат и ги конвертираат во биофотони. Интеракцијата меѓу светлината и биолошкиот материјал е посебна наука, наречена биофотоника, и таа денес има голема прифатеност во научните и во академските кругови. Следбениците...
Објавено на 18.08.2014 - 11:50

Медицина
Амалгамот, како средство за пополнување на оштетени заби со кариес, се употребува веќе многу години. Пломбите изработени од амалгам се познати и како сребрени пломби. И покрај познатиот факт дека тие содржат и до 50 % жива, во повеќето земји во светот сè уште се сметаат за сигурни по здравјето, а...
Објавено на 13.08.2014 - 14:35

Електроника
Texas Instruments го лансираше најмалиот прекинувач за двонасочна заштита во индустријата. Од производителот уверуваат дека со употреба на оваа компонента во нивните дизајни конструкторите ќе бидат во можност да ја намалат големината на системот и до 50%. Прекинувачот деклариран за максимални 18V/...
Објавено на 13.08.2014 - 12:10

Астрономија и астронаутика
Со сета еуфорија околу супермесечината викендов се подзаборави на еден редовен августовски спектакл на ноќното небо, метеорскиот дожд Персеиди. Персеидите се еден од најблескавите метеорски дождови во годината и се случува секоја година во периодот од 9-ти до 13-ти август. Овој метеорски дожд...
Објавено на 12.08.2014 - 15:29

Автомобилска техника
Ако за некој автомобилски бренд може да се каже дека се развива паралелно со технолошките иновации, тоа дефинитивно е SEAT. Она што е најново е вградување на технологија во автомобилите за интеграција паметните телефони и таблети со Андроид, овозможувајќи дополнително уживање за љубителите на SEAT...
Објавено на 12.08.2014 - 14:58

Pages