Омнибус
Верувале или не, дури и за ова има ден во годината - денес е официјалниот Светски ден на НЛО! Денот е избран бидејќи токму на овој ден се “случило” наводното уривање на НЛО во пустината во Њу Мексико, познато како "Инцидентот Розвел". Целта на одбележување на денот на НЛО е подигање на свеста за “очебијното постоење на неидентификувани летечки објекти”, како и да се охрабрат владите да го тргнат превезот на тајна од документите коишто се однесуваат на забележување НЛО и нив да ги стават на увид на јавноста.
Објавено на 02.07.2014 - 14:00

Омнибус
Современите домаќинства сè повеќе функционираат врз принципот “притисни на копче” и сè помалку можат да се замислат без некои апарати кои гарантираат покомфорен живот. Меѓутоа, технологијата е толку напредната, што многу често ја избегнува здравствената контрола. Поточно, многубројните...
Објавено на 26.06.2014 - 11:16

Астрономија и астронаутика
Иако според временските услови баш и не е за верување, денес на денот на летниот солистициум точно во 12 часот и 51 минута (1051 GMT), официјално започна летото. Ова значи дека денес Сонцето ја достигнува највисоката точка на небото над северната хемисфера, што го прави 21-ви јуни најдолгиот ден во...
Објавено на 21.06.2014 - 15:12

Аудио и видеотехника
По повод Празникот на музиката на 21 јуни, компанијата АЛФА АУДИО за љубителите на квалитетниот звук ќе организира специјален музички настан на платото до Тренд Кафе во Skopje City Mall. Настанот, кој ќе започне во 12 часот, истовремено го обележува и 21-от роденден на АЛФА АУДИО. Прославата е дел...
Објавено на 19.06.2014 - 15:56

Електроника
Во организација на Институтот за електроника, а во соработка со SEAVUS и SEDC од 23-ти до 27-ми јуни во просториите на ФЕИТ и SEDC ќе се одржи Летна школа за дизајн на вградливи микрокомпјутерски системи (ВМС). Притоа, покрај предавачите од ФЕИТ, на летната школа ќе има и гостувачки предавачи од...
Објавено на 19.06.2014 - 12:18

Аудио и видеотехника
Сите микрофони собираат тон или создават аудиосигнал, но не го прават сите тоа на ист начин и не се сите добри за сè. Многумина тоа го знаат, но еве еден мал потсетник за помладите и поновите сниматели. Дизајнирани се различни микрофони за одредени специфични намени. Оној што ги познава предностите...
Објавено на 16.06.2014 - 12:17

Автомобилска техника
Германскиот производител на опрема за автомобилите неодамна го промовираше новиот систем од типот Common-rail CRS3-25 за инјектирање на дизелското гориво во дизелските мотори. Значајно е тоа што за прв пат притисоците на инјектирање се 2500 bar со кои горивото се атомизира во уште поситни делови...
Објавено на 13.06.2014 - 12:42

Медицина
“Витаминските додатоци може да имаат негативно влијание врз вежбите за издржливост и можат да го забават природниот одговор на мускулите на тренингот за издржливост” – вели една нова студија. На 54 здрави учесници по случаен избор, им биле давани витамин Ц и Е или плацебо, за време на тренинг кој...
Објавено на 12.06.2014 - 13:59

Телекомуникации
Корисниците на Т-Моbile од денес ќе можат да го користат мобилниот телефон како паричник и преку нивната постпејд сметка. Со MobiPay може безготовински да се плаќа во такси, ресторани, кафулиња, продавници и во голем број на други продажни места во Македонија а мрежата континуирано се проширува...
Објавено на 10.06.2014 - 14:30

Автомобилска техника
Оваа година шведската фирма за производство на автомобили “Волво” слави 50 години од претставувањето на првото детско седиште кое било вградено во автомобилот “Volvo PV 544”. Се работи за детско сигурносно седиште што го заштитува детето во случај на незгода со автомобилот. Иновативната безбедносна...
Објавено на 09.06.2014 - 12:28

Pages