Информатика
Во тек е 34-тото издание на еден од најголемите светски саеми за компјутерска техника Компјутекс, којшто се одржува во Тајпеј, Тајван. За време на саемот Интел претставува дел од палетата на нови производи планирани да се појават на пазарот оваа година. Процесорската технологија продолжува да се...
Објавено на 04.06.2014 - 12:01

Телекомуникации
Од 23 мај, сите корисници на Т-Mobile и T-Home имаат единствена можност да го активираат Family Box пакетот на услуги, кој ќе може во целост да ги задоволи телекомуникациските потреби на целото семејство, како што велат од овие две компании. Family Box е комбинација од најатрактивните мобилни и...
Објавено на 30.05.2014 - 15:09

Медицина
Сè почесто се гледа сличноста меѓу функцијата на компјутерот и функцијата на мозокот. Во милијардитиот дел од секундата се обработуваат електронски процеси, со една брзина што е над нашата моќ на претпоставување. Истражувањата на мозокот докажуваат дека имаме две сосема различни мозочни хемисфери...
Објавено на 29.05.2014 - 12:17

Информатика
Интел корпорацијата денес објави дека влегува во стратешки договор со Рокчип за да го прошири портфолиото и да го забрза процесот на донесување на Интел архитектура и комуникациски решенија на пазарот за влезни Андроид таблети ширум светот. Во условите на договорот, стои дека двете компании ќе...
Објавено на 28.05.2014 - 12:53

Автомобилска техника
“Тојота” ги објави податоците прибрани од своите дилери, коишто покажуваат дека во минатата, 2013 година се продадени 1,22 милиони “Tојоти короли” во 150 земји од светот. Оваа бројка е за 5% поголема од онаа за 2012 година што е доказ за цврстите темели на кои е поставена програмата “Корола”...
Објавено на 27.05.2014 - 13:55

Астрономија и астронаутика
Месечините на планетите во нашиот Сончев систем се полни со невообичаени пејзажи. Сепак, некои од тие пејзажи изгледаат малку или повеќе слични на оние на Земјата. Еден таков пејзаж од Титан, најголемата Сатурнова месечина, е покажан на сликата дадена во прилог. Снимен е во месец јули 2013 год., од...
Објавено на 26.05.2014 - 14:12

Омнибус
Секоја година, околу 7 милиони средношколци од целиот свет развиваат сопствени оригинални истражувачки проекти коишто ги претставуваат на повеќе локални научни натпревари со надеж дека нивниот, токму нивниот проект ќе се пробие сè до финалниот Меѓународен саем за наука и инженерство на Интел,...
Објавено на 23.05.2014 - 12:57

Телекомуникации
Во просториите на Агенцијата за електронски комуникации денес, 22 мај, се одржа првиот јавен состанок за 2014 година. Главна тема на состанокот беа идните генерации на електронски комуникациски мрежи и регулативните предизвици за нивна изградба како и квалитетот на услугите на пазарот за...
Објавено на 22.05.2014 - 19:40

Омнибус
Во време на економска нестабилност и турбулентни пазари кои секојдневно се менуваат, вистински предизвик е да се пронајде начин за намалување на невработеноста и да се стимулира претприемачкиот дух. Ретки се оние компании коишто покрај грижата за сопствениот опстанок и економската одржливост во...
Објавено на 21.05.2014 - 17:44

Математика
Доколку денес имавте потреба да ги користите услугите на Google, сигурно сте ја забележале денешната “шкртка” во чест на 40-годишнината од Рубиковата коцка. Популарната Рубикова коцка е измислена од страна на Ерно Рубик, унгарски професор по архитектура и дизајн, во 1974-та година. Рубик го создал...
Објавено на 19.05.2014 - 15:34

Pages