Биологија
Растенија или делови од растенија од сонцето апсорбираат фотони (светлина), ги складираат и ги конвертираат во биофотони. Интеракцијата меѓу светлината и биолошкиот материјал е посебна наука, наречена биофотоника, и таа денес има голема прифатеност во научните и во академските кругови. Следбениците...
Објавено на 18.08.2014 - 11:50

Медицина
Амалгамот, како средство за пополнување на оштетени заби со кариес, се употребува веќе многу години. Пломбите изработени од амалгам се познати и како сребрени пломби. И покрај познатиот факт дека тие содржат и до 50 % жива, во повеќето земји во светот сè уште се сметаат за сигурни по здравјето, а...
Објавено на 13.08.2014 - 14:35

Електроника
Texas Instruments го лансираше најмалиот прекинувач за двонасочна заштита во индустријата. Од производителот уверуваат дека со употреба на оваа компонента во нивните дизајни конструкторите ќе бидат во можност да ја намалат големината на системот и до 50%. Прекинувачот деклариран за максимални 18V/...
Објавено на 13.08.2014 - 12:10

Астрономија и астронаутика
Со сета еуфорија околу супермесечината викендов се подзаборави на еден редовен августовски спектакл на ноќното небо, метеорскиот дожд Персеиди. Персеидите се еден од најблескавите метеорски дождови во годината и се случува секоја година во периодот од 9-ти до 13-ти август. Овој метеорски дожд...
Објавено на 12.08.2014 - 15:29

Автомобилска техника
Ако за некој автомобилски бренд може да се каже дека се развива паралелно со технолошките иновации, тоа дефинитивно е SEAT. Она што е најново е вградување на технологија во автомобилите за интеграција паметните телефони и таблети со Андроид, овозможувајќи дополнително уживање за љубителите на SEAT...
Објавено на 12.08.2014 - 14:58

Медицина
Телесната маснотија е клучен фактор во развојот на канцерот, многу поважен отколку што се верувало досега. Канцерот не е судбина, тоа е работа на ризик и избор на начинот на живеење кој може да го менува тој ризик. Опасен е и малиот вишок килограми. Дури и оние кои не се дебели, а имаат вишок...
Објавено на 04.08.2014 - 18:27

Информатика
Веќе знаеме дека здравиот живот е во тренд, можеби е крајно време така и да размислуваме. Новите технологии се тука за да го забележат секој наш чекор, но и да нè опоменат ако нешто погрешно сме направиле. Ако сте подготвени да направите промени во животните навики, ви препорачуваме интересен уред...
Објавено на 01.08.2014 - 15:13

Металство и машинство
Прва индустриска револуција (18. век) Основа за првата индустриска револуција било воведувањето на механички производни системи кои биле погонувани од вода и пареа. Парната машина, како локомотивата, овозможила енормен пораст на ефикасноста во превозот. Во 1784 година во погон е пуштен првиот...
Објавено на 18.07.2014 - 14:58

Психологија
Без разлика дали станува збор за танцување, фотографија, волонтерска работа или за некоја спортска активност, хобито го намалува нивото на стрес, ни дава енергија и нè поттикнува на зближување со другите. Со танцот стануваме флексибилни. Танцувањето ја подобрува самодовербата, а освен што полесно и...
Објавено на 17.07.2014 - 17:02

Информатика
Вчера во Санта Клара, Калифорнија, корпорацијата Интел објави приход за вториот квартал од 13,8 милијарди долари, тековен приход од 3,8 милијарди долари, нето-приход од 2,8 милијарди долари и заработувачка по акција од 0,55 долари. Компанијата заработила приближно 5,5 милијарди долари готовина од...
Објавено на 16.07.2014 - 12:53

Pages