Аудио и видеотехника
Сите микрофони собираат тон или создават аудиосигнал, но не го прават сите тоа на ист начин и не се сите добри за сè. Многумина тоа го знаат, но еве еден мал потсетник за помладите и поновите сниматели. Дизајнирани се различни микрофони за одредени специфични намени. Оној што ги познава предностите...
Објавено на 16.06.2014 - 12:17

Автомобилска техника
Германскиот производител на опрема за автомобилите неодамна го промовираше новиот систем од типот Common-rail CRS3-25 за инјектирање на дизелското гориво во дизелските мотори. Значајно е тоа што за прв пат притисоците на инјектирање се 2500 bar со кои горивото се атомизира во уште поситни делови...
Објавено на 13.06.2014 - 12:42

Медицина
“Витаминските додатоци може да имаат негативно влијание врз вежбите за издржливост и можат да го забават природниот одговор на мускулите на тренингот за издржливост” – вели една нова студија. На 54 здрави учесници по случаен избор, им биле давани витамин Ц и Е или плацебо, за време на тренинг кој...
Објавено на 12.06.2014 - 13:59

Телекомуникации
Корисниците на Т-Моbile од денес ќе можат да го користат мобилниот телефон како паричник и преку нивната постпејд сметка. Со MobiPay може безготовински да се плаќа во такси, ресторани, кафулиња, продавници и во голем број на други продажни места во Македонија а мрежата континуирано се проширува...
Објавено на 10.06.2014 - 14:30

Автомобилска техника
Оваа година шведската фирма за производство на автомобили “Волво” слави 50 години од претставувањето на првото детско седиште кое било вградено во автомобилот “Volvo PV 544”. Се работи за детско сигурносно седиште што го заштитува детето во случај на незгода со автомобилот. Иновативната безбедносна...
Објавено на 09.06.2014 - 12:28

Информатика
Во тек е 34-тото издание на еден од најголемите светски саеми за компјутерска техника Компјутекс, којшто се одржува во Тајпеј, Тајван. За време на саемот Интел претставува дел од палетата на нови производи планирани да се појават на пазарот оваа година. Процесорската технологија продолжува да се...
Објавено на 04.06.2014 - 12:01

Телекомуникации
Од 23 мај, сите корисници на Т-Mobile и T-Home имаат единствена можност да го активираат Family Box пакетот на услуги, кој ќе може во целост да ги задоволи телекомуникациските потреби на целото семејство, како што велат од овие две компании. Family Box е комбинација од најатрактивните мобилни и...
Објавено на 30.05.2014 - 15:09

Медицина
Сè почесто се гледа сличноста меѓу функцијата на компјутерот и функцијата на мозокот. Во милијардитиот дел од секундата се обработуваат електронски процеси, со една брзина што е над нашата моќ на претпоставување. Истражувањата на мозокот докажуваат дека имаме две сосема различни мозочни хемисфери...
Објавено на 29.05.2014 - 12:17

Информатика
Интел корпорацијата денес објави дека влегува во стратешки договор со Рокчип за да го прошири портфолиото и да го забрза процесот на донесување на Интел архитектура и комуникациски решенија на пазарот за влезни Андроид таблети ширум светот. Во условите на договорот, стои дека двете компании ќе...
Објавено на 28.05.2014 - 12:53

Автомобилска техника
“Тојота” ги објави податоците прибрани од своите дилери, коишто покажуваат дека во минатата, 2013 година се продадени 1,22 милиони “Tојоти короли” во 150 земји од светот. Оваа бројка е за 5% поголема од онаа за 2012 година што е доказ за цврстите темели на кои е поставена програмата “Корола”...
Објавено на 27.05.2014 - 13:55

Pages