Астрономија и астронаутика
Месечините на планетите во нашиот Сончев систем се полни со невообичаени пејзажи. Сепак, некои од тие пејзажи изгледаат малку или повеќе слични на оние на Земјата. Еден таков пејзаж од Титан, најголемата Сатурнова месечина, е покажан на сликата дадена во прилог. Снимен е во месец јули 2013 год., од...
Објавено на 26.05.2014 - 14:12

Омнибус
Секоја година, околу 7 милиони средношколци од целиот свет развиваат сопствени оригинални истражувачки проекти коишто ги претставуваат на повеќе локални научни натпревари со надеж дека нивниот, токму нивниот проект ќе се пробие сè до финалниот Меѓународен саем за наука и инженерство на Интел,...
Објавено на 23.05.2014 - 12:57

Телекомуникации
Во просториите на Агенцијата за електронски комуникации денес, 22 мај, се одржа првиот јавен состанок за 2014 година. Главна тема на состанокот беа идните генерации на електронски комуникациски мрежи и регулативните предизвици за нивна изградба како и квалитетот на услугите на пазарот за...
Објавено на 22.05.2014 - 19:40

Омнибус
Во време на економска нестабилност и турбулентни пазари кои секојдневно се менуваат, вистински предизвик е да се пронајде начин за намалување на невработеноста и да се стимулира претприемачкиот дух. Ретки се оние компании коишто покрај грижата за сопствениот опстанок и економската одржливост во...
Објавено на 21.05.2014 - 17:44

Математика
Доколку денес имавте потреба да ги користите услугите на Google, сигурно сте ја забележале денешната “шкртка” во чест на 40-годишнината од Рубиковата коцка. Популарната Рубикова коцка е измислена од страна на Ерно Рубик, унгарски професор по архитектура и дизајн, во 1974-та година. Рубик го создал...
Објавено на 19.05.2014 - 15:34

Информатика
Македонски Телеком и Т-Мобиле го избраа иновацискиот проект, што ќе биде македонски претставник на финалето на Конкурсот за иновациии 2014 на Дојче Телеком, во Краков, Полска. Оваа година на натпреварот се пријавија 39 земји со 326 идеи. По селекција во полуфиналето, дванаесет финалисти ќе се...
Објавено на 16.05.2014 - 13:29

Омнибус
Сакаше да ги допре ѕвездите, да го дофати небото, затоа и тргна кон височините. Но небото е повисоко од нив, а височините се вечност над која ѕвездите го отсликуваат својот сјај. Тој сепак ја постигна својата цел, се искачи на височините и посегна по сјајот на ѕвездите и се вброи во нивната вечност...
Објавено на 13.05.2014 - 14:34

Енергетика
Како што е познато, растенијата можат да создадат енергија од сончевата светлина по пат на фотосинтеза. Сончевите панели создадени се за истата цел, но сè до неодамна се мислело дека тие тоа го прават многу подобро од билките! Точно е дека тие се многу поефикасни од билките, но тоа е на едно сосема...
Објавено на 09.05.2014 - 11:05

Металство и машинство
Вибрациите се значаен параметар при оценувањето на состојбата на машината. Зголемените вибрации значат почеток на појавување на некоја неправилност. Придружен непожелен ефект на зголемените вибрации е зголемената бучност, а таа пак е со закон регулирана затоа што, во својата суштина претставува...
Објавено на 08.05.2014 - 13:39

Индустриски дизајн
A’ Design Award & Competition (designaward.com), светски најголемата и меѓународно најраспространетата награда за дизајн, ги објави резултатите за натпреварувањето во дизајн за 2013-2014 година: вкупно 758 добитници од 77 земји во 74 различни дисциплини за дизајн. Пријавите беа внимателно...
Објавено на 07.05.2014 - 16:34

Pages