Психологија
Загрижени сте за вашата меморија? Не паничете. Неколку едноставни чекори – од практикување ментална активност до физичка активност во Вашиот секојдневен живот, можат да ви помогнат да ја изострите меморијата. Не можете да ги најдете клучевите од автомобилот? Заборавате што требаше да купите? Не...
Објавено на 19.03.2014 - 14:16

Астрономија и астронаутика
Астрономите денес објавија дека дојдоа до директен доказ за постоењето на гравитациските бранови во раниот универзум за време на експлозивниот период од неговиот развој наречен инфлација. Ова е досега нацврстата потврда на теоријата за космичката инфлациска која вели дека универзумот за помалку од...
Објавено на 18.03.2014 - 16:51

Автомобилска техника
Кинеските производители на автомобили на големо веќе подолго време ги збиваат своите редови и сè поагресивно атакуваат на европскиот автомобилски пазар. Ова, само по себе, е значаен успех со оглед на фактот што европскиот автомобилски пазар е најконкурентниот светски пазар а европската автомобилска...
Објавено на 17.03.2014 - 13:32

Астрономија и астронаутика
Како што веќе најавивме овој месец започна да се прикажува новата верзија на легендарната научна документарна серија Космос. Американската премиера на серијалот се случи минатата недела, на 9-ти март на каналот Fox, додека за останатиот дел од светот премиерата е најавена за вечерва, во 20,55 часот...
Објавено на 16.03.2014 - 20:52

Физика
На 14 март се навршуваат 135 години од раѓањето на генијалниот теоретски физичар Алберт Ајншајн. Тој е таткото на Специјалната и на Општата теорија на релативноста – научни дела кои извршија огромно поместување во сфаќањето и, воопшто, во перцепцијата на сè она што нè опкружува, на нашата природа и...
Објавено на 14.03.2014 - 22:43

Телекомуникации
Македонски Телеком достигна покриеност од над 100 илјади домови со оптичка мрежа на крајот на 2013 година, што е раст од 40% за петнаесет месеци. Овие домови сега имаат можност да ги користат Optic пакетите од Македонски Телеком кои претходно не беа достапни. Зголемената покриеност е резултат на...
Објавено на 12.03.2014 - 17:40

Информатика
Благодарение на нашите пријатели од Примарк, добивме ексклузивна можност нашите читатели да ги запознаеме со Кристијан Моралес, потпретседател на Интел. Интервјуто го направи Тудор Бандика (Tudor "Monstru" Badica), уредник на Лаб501, еден од водечките романски сајтови за информатика, којшто особен...
Објавено на 12.03.2014 - 13:50

Телекомуникации
Т-Мобиле воведе нова понуда со која сите припејд корисници добиваат неограничен интернет во период од една недела, со секое дополнување на ваучер. Откако корисниците ќе надополнат ваучер, за кратко време добиваат СМС известување со информација дека треба да се јават на 1463 за да ја искористат...
Објавено на 07.03.2014 - 15:12

Автомобилска техника
Очигледно е дека ниту дизелските мотори не се она што беа пред 10-20 години, а за уште подалеку во минатото, да не се ни присетуваме. Од релативно бучни и тромави влечни машини, се претворија во чисти динамични машини кои во речиси сите параметри успешно се носат со модерните бензински мотори за...
Објавено на 06.03.2014 - 15:49

Информатика
Smartwine, првиот од петте победнички проекти на конкурсот за иновации на Македонски Телеком и Т-Мобиле излезе на пазарот. Smart Wine е интелигентен мониторинг систем за лозови насади, со кој се автоматизира процесот на производство на грозје и се олеснува производството на вино. Проектот е...
Објавено на 05.03.2014 - 12:48

Pages