Информатика
Почитувани читатели на ЕМИТЕР, голем поздрав од Сан Франциско! Седумнаесеттиот по ред Интел девелопер форум денес официјално беше отворен од страна на главниот извршен директор на Интел – Брајан Крзанич (Brian Krzanich). Крзанич во своето воведно излагање даде осврт на четирите области кои се во...
Објавено на 10.09.2014 - 14:59

Информатика
И оваа година сме во можност нашите читатели директно да ги информираме за настаните од конференцијата ИДФ во Сан Франциско, која секоја година во септември се одржува во овој град. Имено, благодарение на нашите деловни соработници, “Примарк комуникации”, официјалната PR-агенција на Интел за...
Објавено на 09.09.2014 - 00:12

Информатика
Вчера во Берлин на IFA, глобалното светско шоу за електроника и домашни апарати, Интел го претстави новиот Intel Core M процесор, кој ќе се најде во новите 2 во 1 уреди од различни производители, вклучувајќи ги Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo и Toshiba. Обезбедувајќи оптимална комбинација на мобилност...
Објавено на 06.09.2014 - 16:09

Физика
Парадоксот којшто долго време им задава главоболки на идните патници низ времето конечно е решен. Теоретската “главоломка” е позната како “Парадокс на дедото” и се занимаваше со тоа дали е можно, на пример, да патуваш низ времето и да ги спречиш твоите баба и дедо воопшто да се сретнат. Ако тие...
Објавено на 03.09.2014 - 11:47

Електроника
ESR-метарот е незаменлив инструмент за секој електроничар, а особено за оние кои работат како сервисери, бидејќи тој овозможува лесно откривање на сите неисправни (исушени) електролитски кондензатори. Овој инструмент ја мери еквивалентната сериска отпорност (ESR = Equivalent Series Resistance) на кондензаторите без нивно одлемување од уредот, со што многукратно се зголемува неговата практичност и употребливост.
Објавено на 27.08.2014 - 11:45

Омнибус
Сите корисници на MaxTV кои ќе купат одреден тип на Samsung или Sony телевизор, можат бесплатно да го следат најдобриот спортски ТВ пакет MaxSport+ во наредните 6 месеци. Оваа промоција можат да ја искористат сите нови или постојни корисници на MaxTV кои ќе купат телевизор и ќе потпишат или обноват...
Објавено на 26.08.2014 - 18:17

На граница на науката
Штом ќе се спомне телепортација, веднаш ќе си помислите на Ѕвездени патеки (Star Trek). Сега сте тука, а сакате да одите таму. Само со притискање на едно копче за неколку секунди ќе стигнете на предодреденото место. Но, во стварноста не е баш така - патувањето ќе трае онолку секунди (или години)...
Објавено на 26.08.2014 - 12:24

Омнибус
Печурките како храна и лек се користат веќе илјадници години. Во почетокот биле собирани само два вида печурки, а подоцна било почнато и нивното одгледување. Во денешно време се одгледуваат домашни печурки, кои многу се користат во исхраната. Познато е дека печурките имаат позитивно влијание на...
Објавено на 25.08.2014 - 12:13

Телекомуникации
Започнувајќи од денес, 21.08.2014 г., во организација на Агенцијата за електронски комуникации, во текот на наредните два дена ќе биде одржан регионален состанок на регулаторите за електронски комуникации на државите од регионот. На регионалниот состанок на Националните регулатори за електронски...
Објавено на 21.08.2014 - 11:58

Автомобилска техника
На годинешниов саем за комерцијални возила IAA, што ќе се одржи во Хановер од 25 септември до 2 октомври, германската фирма ZF ќе го претстави својот нов систем за маневрирање на многу долги камиони кои се состојат од влекач, полуприколка и приколка, а се со вкупна должина и над 25 метри. Се работи...
Објавено на 19.08.2014 - 11:39

Pages