Медицина
Моември, но во декември. Лекари-специјалисти, актери, пејачи, новинари и други познати личности по вторпат ќе дебатираат за машкото здравје. Здружението ПРЕВЕНТУС ја продолжува традицијата. Денес во 16.30 во меморијалниот центар "Никола Кљусев", веднаш до Домот на АРМ, почнува финалниот настан...
Објавено на 04.12.2013 - 11:42

Архитектура и градежништво
Стопанската Комора на Мал Бизнис на Македонија организира семинар на тема "Енергетски Ефикасни Објекти - заштеда и менаџирање на енергијата" кој ќе се одржи во Скопје на 5 Декември 2013 г, со почеток од 10 часот. Семинарот е отворен за сите заинтересирани учесници, a во исто време ќе се одржи и...
Објавено на 03.12.2013 - 15:39

Телекомуникации
Т-Мобиле Македонија за своите корисници овозможи пристап до 4G-мрежа. Во прво време, 4G-мрежата ќе биде овозможена во поголемиот дел на Скопје (Центар, Карпош, Аеродром, К.Вода) и Маврово. Во понатамошниот период, 4G-мрежата постојано ќе се надградува со цел таа да биде достапна за сите корисници...
Објавено на 02.12.2013 - 16:35

Астрономија и астронаутика
Тука е!... Не е тука!... Тука е!... Не е тука! – Отприлика вака звучеше вчера Твитер доколку ја следевте дискусијата што се одвиваше под #ISON и #AskNASA за преносот во живо којшто го организираше НАСА ТВ од поминувањето низ перихелот на кометата Исон. За време на собирот организиран на страницата...
Објавено на 29.11.2013 - 13:27

Медицина
Кога ќе се спомене зимата, кај многумина се јавуваат асоцијации за празници, дружење, релаксација, зимска романтика..., но и за снег, студ, скршеници... Според познавачите на нештата поврзани со здравјето, постојат и други опасности. Кои се тие и како да се заштитите од нив, прочитајте во текстов...
Објавено на 28.11.2013 - 11:55

Енергетика
Од 25.11.2013 година до 29.11.2013 година општина Карпош организира "Недела на енергетска ефикасност". Манифестацијата започна во понеделникот со отворање на изложба во 10 часот во Кинотеката на Македонија (Т.Ц. Лептокарија), кога на присутните им се обрати градоначалникот на општина Карпош Стевчо...
Објавено на 27.11.2013 - 14:28

Психологија
Постојат многу причини зошто едни луѓе се посреќни од другите, и овие причини се различни кај различни луѓе. Основни фактори кои ја предодредуваат среќата се психолошките, физиолошките, емоционалните и генетските фактори, како и самата ситуација. Основна карактеристика на сите оптимисти е тоа што...
Објавено на 26.11.2013 - 15:34

Астрономија и астронаутика
Патувањето на една комета низ Сончевиот систем е исполнето со опасности. Огромното исфрлање на соларен материјал од Сонцето може да и ја откине опашката. Уште пред да стигне до Марс - на нешто помалку од 230 милиони километри оддалеченост од Сонцето – зрачењето на Сонцето започнува да ја изврива...
Објавено на 25.11.2013 - 11:59

Автомобилска техника
Германскиот добавувач на системи за автомобилската индустрија "Бош" и францускиот производител на автомобили PSA (Пежо и Цитроен) ги здружија силите во осмислувањето и реализирањето на нов хибриден погон за мали автомобили, кој е комбинација на мотор СВС и хидрауличен погон (види на сликите)...
Објавено на 22.11.2013 - 13:09

Омнибус
Признанието "Најдобар млад научник" го доделува Претседателот на Република Македонија, како поттик на младата научна и истражувачка мисла во Република Македонија. Јавниот повик ги опфаќа сите лица што во тековната календарска година навршиле најмногу 30 години, а кои во досегашната научна работа...
Објавено на 20.11.2013 - 17:00

Pages