Аудио и видеотехника
SmallHD DP7-PRO HB-SX е монитор, кој нуди големи можности, а притоа е едноставен за користење. Наменет е воглавно за надворешни снимања бидејќи сликата на екранот е видлива и при многу сончево време. Спред оние кои се познавачи на ваквиот вид опрема, а имале можност да го видат, велат дека е ова...
Објавено на 10.01.2014 - 11:33

Астрономија и астронаутика
Сатурновите прстени, гледани од Земјата со телескоп, се покажуваат како концентрични светли кругови, а шуплините помеѓу нив како темни обрачи. Од Земјата ние можеме да видиме само дел од прстените (A, B и C) коишто орбитираат помеѓу 7 000 и 80 000 km над екваторот на Сатурн. Меѓутоа, вселенските...
Објавено на 09.01.2014 - 11:49

Омнибус
Грозјето е добар извор на витамин Ц, содржи и фосфорна киселина, а освен Б 12, ги има сите Б-витамини, кои се важни за измена на јаглеродните хидрати и поволно влијаат на нервниот систем. Зрната грозје содржат магнезиум, манган и калиум. Грозјето е многу вреден извор на биофлавоноиди кои содржат...
Објавено на 08.01.2014 - 10:55

Астрономија и астронаутика
Уште пред неколку месеци, кон средината на годината што измина, од НАСА предупредија дека нешто големо ќе се случи со Сонцето. Имено, според мерењата направени тогаш од страна на две опсерватории на НАСА, беше најавено дека Сонцето е подготвено за промена на поларитетот на неговото огромно магнетно...
Објавено на 02.01.2014 - 17:26

Астрономија и астронаутика
Најпросто кажано, плазма е четвртата агрегатна состојба на материјата, покрај трите претходно дефинирани агрегатни состојби во кои материјата може да се појавува во зависност од температурата на која таа е изложена: цврста, течна и гасовита. Следното прашање е: кога материјата преминува во...
Објавено на 30.12.2013 - 11:59

Омнибус
Кромидот сигурно ќе измами некоја солза од вашето око и ќе остави непријатен здив во устата, но дефинитивно ќе го снабди вашиот организам со вредни хранливи материи. Од дамнина кромидот е омилена состојка во специјалитетите на светските кујни. Во Азија и на Блискиот Исток се одгледува повеќе од...
Објавено на 27.12.2013 - 15:29

Астрономија и астронаутика
Минатата недела, на 18 декември, вселенскиот телескоп Хабл за последен пат се обиде да ја најде кометата Исон. Како што очекуваа повеќето од астрономите, на добиените фотографии не постојат докази дека кометата Исон преживеала. Првата слика претставува композитна фотографија добиена со комбинација...
Објавено на 25.12.2013 - 16:26

Медицина
Американските научници открија дека машките и женските тела реагираат сосема различно на иста храна. Жените по правило повеќе размислуваат за здравата исхрана од мажите, но американските научници тврдат дека тоа има повеќе врска со телото отколку со волјата. Тестовите извршени на глувци докажале...
Објавено на 24.12.2013 - 15:12

Аудио и видеотехника
Компанијата LG Electronics (LG) најави дека на претстојниот Меѓународен саем за потрошувачка електроника (CES), кој ќе се одржи во почетокот на јануари во Лас Вегас, ќе го претстави првиот закривен Ultra HD телевизор, 105UB9, со однос на екранот од 21:9. Овој премиум телевизор исто така е и прв...
Објавено на 23.12.2013 - 12:18

Аудио и видеотехника
Дипломираните студенти Апурва Киран и Роберт МекКарди од Универзитетот "Корнел" успеаја да направат функционален звучник со помош на 3Д печатач. Она што е значајно за овој дизајн е дека се работи за конвенционален електродинамички звучник. Тоа значи дека не се испечатени само рамката и конусот туку...
Објавено на 20.12.2013 - 16:16

Pages