Омнибус
Со поддршка на Општина Карпош, во организација на Амбасадата на САД во Скопје и програмата Aмерикански катчиња, на 31 мај 2019, во петок, ќе се одржи реномираниот меѓународен настан, насловен како Skopje Mini Maker Fair. Годинава глобалното движење на иноватори, креативци, уметници, научници и...
Објавено на 22.05.2019 - 10:15

Макетарство и моделарство
РУ модел од категорија Ф5Ј во лет
Изминатиот викенд се одржа КУП натпревар во една од најатрактивните категории во воздухопловното моделарство Ф5Ј, радиоуправувани едрилици со електромотор). Во сите натпревари за секој учесник пласманот е особено важен, бидејки на крајот на годината се сумираат сите резултати од републички и...
Објавено на 21.05.2019 - 13:30

Астрономија и астронаутика
Судир на црни дупки (уметничка визија)
Не помина долго време откако астрономите во месец февруари 2016 година го детектираа постоењето на гравитациските бранови, предвидено уште пред 100 години од Алберт Ајнштајн. Идентификацијата е реализирана откако космолозите претходно следеле две меѓусебно поврзани црни дупки, кои сè повеќе се...
Објавено на 21.05.2019 - 11:00

Информатика
Студентите со деканот на ФЕИТ, Димитар Ташков
Тимот Space Divers, составен од студентите на Факултетот за електротехника и информациски технологии Александра Мирческа, Марија Алексовска, Тијана Спировска и Бојан Страчковски, победи во категоријата Case Study на инженерскиот натпревар EBEC (European Best Engineering Competition).
Објавено на 20.05.2019 - 14:15

Физика
Преминот од физичка еталон мерка кон природна константа носи големи промени во начинот на прецизно мерење и дефинирање на мерните единици. Неколку мерни единици, меѓу кои килограмот, амперот и келвинот, од денес и официјално добиваат нови дефиниции коишто засекогаш ќе го променат начинот на којшто...
Објавено на 20.05.2019 - 12:15

Телекомуникации
Денес, во Скопје, по повод 17 мај – Светскиот ден на телекомуникациите, Македонски Телеком и ФЕИТ објавија партнерство за тестирање на 5G технологија.
Објавено на 17.05.2019 - 16:00

Омнибус
Баз Олдрин на Месечината
На некои интернет портали од најдолно ниво се појави сензационална вест, заедно со видео материјал, дека Викиликс (WikiLeaks), како одмазда за апсењето на Асанж, објавил доказ дека слетувањето на американските астронаути на Месечината е лага, бидејќи тоа е снимено на Земјата, во пустината Невада...
Објавено на 17.05.2019 - 10:30

Информатика
По години исчекувања, во февруари беше најавен Galaxy Fold, првиот телефон од Самсунг со екран на преклоп којшто се отвора до големина на помал таблет. Но, уште не стивна возбудата од претставувањето, а веќе минатиот месец, април, неколку тестови на уредот открија големи проблеми во дизајнот. По...
Објавено на 16.05.2019 - 11:30

Омнибус
Големиот продажен синџир за техника Техномаркет, денес го отвори својот нов салон сместен на самиот почеток од населбата Ново Лисиче, во општина Аеродром. Брендот Техномаркет на нашиот пазар се појави во 2003 година и многу брзо изгради реноме на место каде што можат да се набават квалитетни и...
Објавено на 15.05.2019 - 15:45

Историја и археологија
Неодамна палеонтолозите објавија дека откриле фосилни остатоци од нов вид на древен хоминид. Фосилните остатоци се откопани во една пештера на островот Лузон, на северниот дел од Филипините, и се датирани со старост од околу 50 000 – 67 000 години, период кога нашите предци и неандерталците веќе...
Објавено на 15.05.2019 - 13:00

Pages