Географија
Австралија – континентот што се обидуваат да го оспорат
Некој можеби ќе каже, “Знаев, ете, дека толку бизарни суштества како тасманискиот ѓавол, коалата и кенгурот, не може да постојат, мора да се измислени!” :) Како да не им беше доволно оспорувањето на формата на Земјата, една група луѓе по социјалните медиуми, којашто за жал засега расте, започнаа да...
Објавено на 12.09.2018 - 17:30

Физика
Меури од сапуница – омилената детска занимација што не познава граници
Научниците направија меури од лебдечки капки течност што се одржуваат во воздух со помош на звучни бранови. Со манипулација на звучните бранови капката почнува да формира меур. Да, научниците се занимаваат и со ова. Иако на прва на ум не ни доаѓа некоја особена практична примена за ова откритие,...
Објавено на 12.09.2018 - 11:45

Медицина
Фармацевтскиот производ којшто се наоѓа во слободна продажба и е еден од најупотребуваните антивоспалеителни лекови, носи и 50% зголемен ризик за развој на кардиоваскуларен проблем, доколку се користи пречесто. Ова се резултатите од новото истражување објавено деновиве во British Medical Journal...
Објавено на 12.09.2018 - 10:45

Индустриски дизајн
Националната асоцијација на пронаоѓачите на Македонија (NAIM) го организира Вториот меѓународен саем на патенти, пронајдоци, иновации и нови технологии ИНОВАМАК 2018, кој ќе се одржи на 21, 22 и 23 септември во Домот на АРМ во Скопје. Работното време на ИНОВАМАК 2018 е од 10 до 19 часот. Влезот е...
Објавено на 11.09.2018 - 15:45

Астрономија и астронаутика
Нов шестоаголник се појави високо на небото над северниот пол на Сатурн. Со промена на годишните времиња од пролет во лето на северната хемисфера на Сатурн, високо во стратосферата се појави нов шестоаголен вител. Изненадувачки, поларниот повеќеаголник се чини дека го отсликува познатиот...
Објавено на 11.09.2018 - 13:30

Биологија
Имајќи предвид дека животинските клетки продолжуваат да се делат во текот на целиот животен век на организмот, а секоја поделба носи ризик од создавање на канцерогена мутација, ова би требало да значи поголемите животни со подолг животен век се со поголем ризик од развој на рак. Но, ова не важи за...
Објавено на 11.09.2018 - 11:15

Медицина
Аневризма на долниот дел од аортата во пределот на стомакот
Со генетско тестирање може да се предвиди дали клучната артерија станала зголемена и ослабена. Со комбинација на податоците добиени при секвенционирање на геномот и електронските здравствени податоци, би можеле навремено да се откријат луѓето кои припаѓаат на ризичната група подложна за равој на...
Објавено на 10.09.2018 - 13:15

Аеронаутика
Едрилицата Врабец со стручниот летачки кадар низ улиците на Скопје по повод III Кoнгрес  на СКЈ
Воздухопловната едрилица СГ- 38 остави силен траг во развојот и омасовувањето на воздухопловните кадри не само во Германија туку и во светот. Сепак, дипл. воздухопловен инженер Шоштариќ направил извесни измени во конструкцијата и придонел да се подобрат карактеристиките на едрилицата за основна...
Објавено на 10.09.2018 - 11:30

Автомобилска техника
За неполни две години од пуштањето во продажба, новиот C3 веќе достигна 400 000 продадени возила, вклучувајќи 160 000 од почетокот на годината. Со тоа ова возило е најпродаваното од Citroën. Во Европа, се бележи пораст на бројот на нарачки од 12% само во првото полугодие, со што новиот C3 се...
Објавено на 07.09.2018 - 17:00

Архитектура и градежништво
Книгата “Градови за луѓе“ од светски познатиот професор и архитект Јан Гел беше промовирана и на македонски јазик во организација на Комората на овластени архитекти и овластени инженери на Република Македонија. За да се унапреди урбаното живеење во Скопје, според принципот на “Град за луѓе“, Градот...
Објавено на 07.09.2018 - 16:45

Pages