Информатика
HP деновиве го најави новото печатачко решение кое им овозможува на потрошувачите на малите и средни претпријатија со стратегиски капитал да ги намалат трошоците и да ја зголемат продуктивноста како во работните простории така и во движење. Новиот HP Officejet 6700 Premium e, сè-во-едно уред, ја...
Објавено на 21.08.2012 - 14:09

Биологија
Според најновите истражувања, човекот не е единственото живо суштество кое може да ги распознава лицата на другите луѓе. Научниците кои се занимаваат со истражување во светот на инсектите, откриле дека осите ја имаат истата способност. Иако можеби изгледа дека досадниот и опасен рој трага по...
Објавено на 21.08.2012 - 10:27

Информатика
Низа од вертикални црни и бели линии со различна ширина, едноставно наречена "бар-код" го решила големиот проблем на потрошувачкото општество. На почетокот на триесеттите години на 20 век, студентот Волис Флинт дошол до брилијантна идеја дека може драматично да го забрза купувањето во продавници,...
Објавено на 09.08.2012 - 19:12

Биологија
Истражувањата на Роберт Друс, претседател на Институтот за херпетологија на Академијата за природни науки во Калифорнија, откриваат чудни нешта поврзани со слухот на некои животни. Така, тој утврдил дека кобрите, за кои се мисли дека играат на музика, всушност, немаат надворешни уши и не можат да...
Објавено на 08.08.2012 - 14:05

Медицина
Голем е бројот на луѓе кои живеат неквалитетно поради Алцхајмеровата деменција. Алцхајмеровата болест е прогресивна, дегенеративна болест која ја смалува моќта на помнење, разбирање и комуникација. Според Светската здравствена организација, околу 24 милиони луѓеšво светот патат од оваа болест, само...
Објавено на 07.08.2012 - 12:38

Астрономија и астронаутика
Роверот Кјуриосити беше фотографиран додека се спушта со помош на падобран низ атмосферата на Марс околу една минута пред слетувањето. Фотографијата е направена од Марсовиот извидувачки орбитер (Mars Reconnaissance Orbiter) со неговата камера позната како High-Resolution Imaging Science Experiment...
Објавено на 07.08.2012 - 12:28

Астрономија и астронаутика
Најнапредниот ровер на НАСА Curiosity, за кој пишувавме во два наврати (ЕМИТЕР 7-8/12 – ЕМИТЕР 1/2012) во раните утрински часови по наше време слета на Црвената планета. Патувањето кое заврши со меко слетување траеше 36 недели, а мисијата на Кјуриосити е предвидена да трае три години. Леталото со...
Објавено на 06.08.2012 - 14:48

Астрономија и астронаутика
Генерации на ѕвезди можат да се видат на овој портрет направен во инфрацрвеното набљудувачко подрачје од страна на Спицеровиот телескоп на НАСА. Во областа за формирање на ѕвезди, едноставно означена со W5, најстарите ѕвезди можат да се забележат како сини точки во чистиот простор во центарот на...
Објавено на 06.08.2012 - 09:09

Медицина
Со текот на годините многу функции на телото и умот слабеат, но постојат луѓе кои во поодминати години изгледаат и се чувствуваат добро. Која е нивната тајна? Одговор на ова прашање даваат резултатите од истражувањето, спроведено врз 2500 испитаници на возраст од 70 и повеќе години, кои во текот на...
Објавено на 03.08.2012 - 13:53

Омнибус
Стопанска банка АД – Скопје, како водечка банка во иновативните, современи услуги за своите клиенти, и компаниите Интернет трговија и Инфопроект ја објавија својата стратегиска соработка, во понуда на најсовремена бизнис cloud технологија на клиентите на Банката. Со оваа соработка, корпоративните...
Објавено на 01.08.2012 - 12:57

Pages