Биологија
Една нова техниката на снимање со висока резолуција им овозможи на истражувачите да ѕирнат во внатрешната машинерија на клетката што работи со полна пареа.
Објавено на 29.10.2018 - 15:30

Геологија
Внатрешната структура на Земјата главно е позната. Имено, дека во нејзиното средиште таа има цврсто метално јадро, се знае уште од пред осумдесетина години, кога данскиот сеизмолог Инге Леман (Inge Lemann) тоа го открил врз основа на анализа на сеизмичките бранувања евидентирани во сеизмограмите од...
Објавено на 29.10.2018 - 11:00

Физика
Фибероптичките кабли што го овозможуваат брзиот интернет-сообраќај можат да се употребат за остварување на еден чуден феномен познат како квантна телепортација.
Објавено на 26.10.2018 - 16:15

Архитектура и градежништво
Програмата за финансирање на енергетска ефикасност – GEFF денес ги презентираше првите резултати за Македонија. Пласирани 450 000 евра кредити само за неколку месеци.
Објавено на 26.10.2018 - 16:00

Астрономија и астронаутика
Жртвата на судирот – Малиот Магеланов Облак
Две сателитски галаксии на Млечниот Пат, Малиот Магеланов Облак и Големиот Магеланов Облак, се судриле пред само неколку стотина милиони години, открија американските астрономи.
Објавено на 26.10.2018 - 11:15

Геологија
Во филмот “Звукот на музиката” Џули Ендрјуз своевремено пееше дека “планините оживуваат со звукот на музиката”. Се чини дека ова е точна констатација, барем ако планината се наоѓа на Антарктикот и, ахем, не е планина туку непрегледна покривка од мраз
Објавено на 25.10.2018 - 13:00

Електроника
Логинг Електроникс во соработка со Fluke организира семинар за проширување на практичните знаења за начинот и постапките за калибрирање на процесната инструментација. Преку отворена дискусија учесниците ќе добијат корисни информации и препораки за тоа како преку редовна калибрација и проверка на...
Објавено на 25.10.2018 - 10:45

Информатика
“Помогни им на другите да ја откријат земјата“, “Вулкани, санти мраз и астероиди”, “Леден сјај“, “Она што му треба на светот сега е...“, “Вселена на убавини и чуда“ се само мал дел од предизвиците на кои изминатиот викенд организирани во тимови работеа 120 натпреварувачи од цела Македонија...
Објавено на 25.10.2018 - 10:00

Аеронаутика
Од следната година во Сингапур ќе започнат тестовите за беспилотни лебдечки такси возила, најновата иновација од којашто се очекува да овозможи избегнување на озлогасените азиски сообраќајни метежи.
Објавено на 24.10.2018 - 11:30

Екологија
Научниците за првпат добија докази дека луѓето заедно со нивната храна внесуваат и микроскопски пластични честички. Интернационалното истражување, спроведено во осум земји, ги потврди стравувањата што се појавија пред неколку години, дека микропластиката што ја јаделе рибите, но и другите морски...
Објавено на 24.10.2018 - 10:30

Pages