Астрономија и астронаутика
Истражувајќи го универзумот и Сончевиот систем, космолозите стекнуваат сè понови сознанија, кои перманентно го збогатуваат нашето знаење за природата на космосот. Во овој напис ќе ги изнесеме најинтересните, новооткриени сознанија, но и некои енигми кои честопати се поврзани со некои од новите...
Објавено на 14.08.2018 - 12:15

Хемија
Еден домашен експериментатор бара одговори на прашањето како живата реагира со некои метали. Кога живата се меша со алуминиум, се формира легура позната како амалгам. Алуминиумот вообичаено е заштитен со дебел слој од алуминиум оксид. Но, кога тој слој ќе се отстрани, се случуваат “чудни” работи...
Објавено на 13.08.2018 - 15:15

Омнибус
Во попладневните часови се намалува вашата концентрација, поспани сте, мрзоволни и бавно ги извршувате работите. Тоа се симптоми на попладневен замор, кој не е знак на болест или старост туку е природна реакција на организмот во тој период на денот. Имено, по ручекот нагло опаѓа енергијата и се...
Објавено на 13.08.2018 - 11:30

Астрономија и астронаутика
Космосот изобилува со разни физички појави, а научниците ги откриваат според електромагнетските сигнали со коишто тие појави се проследени. Овие сигнали стасуваат до нас во вид на разни светлински блесоци, импулси и електромагнетски радиозрачења. Научниците веќе научиле врз основа на нив да ја...
Објавено на 10.08.2018 - 13:15

Биологија
Обидот на грабливецот да го зграпчи пленот во саваната претставува борба за опстанок. Лавот и гепардот се едни од животните со најдобра атлетска градба на планетава. Но, силата и брзината не се секогаш пресудни.
Објавено на 10.08.2018 - 12:15

Автомобилска техника
Автомобилската компанија Ford го произведе 10-милионитото возило Mustang, најпродаваниот спортски автомобил во Америка во последните 50 години и најдобро продаван автомобил во светот во последниве три години. Десетмилионитиот Ford Mustang е кабриолетот 2019 Wimbledon White GT V8, со 460 КС и 6-...
Објавено на 09.08.2018 - 18:15

Астрономија и астронаутика
Мистериозната невидлива “темна материја” (dark matter), која според пресметките го исполнува космосот со околу 80% и ги одржува галаксиите и галактичките јата во целина, претставува значаен предизвик за современата астро-физика. Имено, досега многу малку се знае за нејзината природа, па многумина...
Објавено на 09.08.2018 - 12:00

Автомобилска техника
Структура на ActiBump системот за намалување на брзината во сообраќајот во градски средини.
Има една голема неправда за сите возачи кои ги почитуваат сообраќајните знаци и прописи во однос на ограничувањето на максимално дозволената брзина на критичните места во градскиот сообраќај. Познато е дека многу популарно решение се успорувачите на брзината на движење или популарно наречените...
Објавено на 09.08.2018 - 11:15

Биологија
По повод интернационалниот Ден на мачките еве еден кус напис којшто ја става во перспектива нивната интеракција со нас, барем онаа во којашто уживаме последниве 9000 години, откога тие официјално живеат со нас. Мачките се префинети суштества. Поголемиот дел од времето тие се симпатични, независно...
Објавено на 08.08.2018 - 23:00

Астрономија и астронаутика
Познатиот феномен на “црвено поместување” (Red Shift) во спектарот на некој светлински извор се појавува при одалечување на светлинскиот извор од набљудувачот или обратно. Според Ајнштајновата Општа теорија за релативитетот тој феномен исто така се појавува и под дејство на многу силна гравитациска...
Објавено на 08.08.2018 - 12:00

Pages