Макетарство и моделарство
Старт на РУ Едрилици
Во рамките на активностите на Воздухопловната федерација на Македонија, моделарската комисија, оваа година се организираа повеќе натпревари во категории коишто претставуваат врв на воздухопловното моделарство. Па, така, изминатиот викенд, на 15 и 16 септември се одржа воздухопловна манифестација од...
Објавено на 17.09.2018 - 17:30

Аеронаутика
Двоседна школска едрилица Рода
Кога пишувам за едрилицата Рода, пишувам со посебен ентузијазам бидејќи при првата посета на спортскиот аеродром во Битола ја видов токму едрилицата Рода. Уште поголемо возбудување беше кога го видов мојот татко седнат на предното седиште за основна обука, во двоседната едрилица Рода, со...
Објавено на 17.09.2018 - 11:30

Медицина
Едно истражување направено врз глувци дава увид во влијанието на дебелината на мозочните функции. Кај нервните клетки на дебелите глувци, одметнатите имуни клетки ги кинеле врските што се важни за процесот на учење и помнење, вели трудот објавен на 10 септември во Journal of Neuroscience. Лековите...
Објавено на 17.09.2018 - 10:45

Аеронаутика
Пилот на Ждрал пред полетување
Во периодот меѓу двете светски војни, Германија имаше забрана за градба на авиони и за развивање на авионската индустрија. Поради тоа, премина кон развој на едриличарството, со цел обука на поголем број пилоти. По постигнатите позитивни резултати со едноседни едрилици-лизгачи, се укажа потреба од...
Објавено на 14.09.2018 - 11:30

Омнибус
Агенцијата за храна и ветеринарство, за прв пат ќе врши испитувања дали на македонскиот пазар има храна третирана со јонизирачко зрачење, согласно Мониторинг програма за безбедност на храна. Испитувањата ќе се вршат во Интегрираната лабораторија за примена на јонизирачки зрачења при Факултетот за...
Објавено на 14.09.2018 - 09:30

Астрономија и астронаутика
Понекогаш дури и најсериозните високобуџетни истражувачки проекти прават пауза за да создадат чиста уметност. Европската јужна опсерваторија – ЕСО, со седиште во Германија, го поседува совршениот уред за оваа намена, вграден во телескопот ВЛТ во Серо Парнал, лоциран во пустината Атакама во...
Објавено на 13.09.2018 - 12:30

Историја и археологија
Луѓето го населувале Мадагаскар околу 6 000 години порано отколку што досега се сметаше, велат научниците. Првите доселеници ловеле огромни птици што не можат да летаат, а коишто во тоа време живееле на овој југоисточен африкански остров. Од ловот на овие птици останати се белези – траги од...
Објавено на 13.09.2018 - 11:00

Географија
Австралија – континентот што се обидуваат да го оспорат
Некој можеби ќе каже, “Знаев, ете, дека толку бизарни суштества како тасманискиот ѓавол, коалата и кенгурот, не може да постојат, мора да се измислени!” :) Како да не им беше доволно оспорувањето на формата на Земјата, една група луѓе по социјалните медиуми, којашто за жал засега расте, започнаа да...
Објавено на 12.09.2018 - 17:30

Физика
Меури од сапуница – омилената детска занимација што не познава граници
Научниците направија меури од лебдечки капки течност што се одржуваат во воздух со помош на звучни бранови. Со манипулација на звучните бранови капката почнува да формира меур. Да, научниците се занимаваат и со ова. Иако на прва на ум не ни доаѓа некоја особена практична примена за ова откритие,...
Објавено на 12.09.2018 - 11:45

Медицина
Фармацевтскиот производ којшто се наоѓа во слободна продажба и е еден од најупотребуваните антивоспалеителни лекови, носи и 50% зголемен ризик за развој на кардиоваскуларен проблем, доколку се користи пречесто. Ова се резултатите од новото истражување објавено деновиве во British Medical Journal...
Објавено на 12.09.2018 - 10:45

Pages