Информатика
Веќе знаеме дека здравиот живот е во тренд, можеби е крајно време така и да размислуваме. Новите технологии се тука за да го забележат секој наш чекор, но и да нè опоменат ако нешто погрешно сме направиле. Ако сте подготвени да направите промени во животните навики, ви препорачуваме интересен уред...
Објавено на 01.08.2014 - 15:13

Металство и машинство
Прва индустриска револуција (18. век) Основа за првата индустриска револуција било воведувањето на механички производни системи кои биле погонувани од вода и пареа. Парната машина, како локомотивата, овозможила енормен пораст на ефикасноста во превозот. Во 1784 година во погон е пуштен првиот...
Објавено на 18.07.2014 - 14:58

Психологија
Без разлика дали станува збор за танцување, фотографија, волонтерска работа или за некоја спортска активност, хобито го намалува нивото на стрес, ни дава енергија и нè поттикнува на зближување со другите. Со танцот стануваме флексибилни. Танцувањето ја подобрува самодовербата, а освен што полесно и...
Објавено на 17.07.2014 - 17:02

Информатика
Вчера во Санта Клара, Калифорнија, корпорацијата Интел објави приход за вториот квартал од 13,8 милијарди долари, тековен приход од 3,8 милијарди долари, нето-приход од 2,8 милијарди долари и заработувачка по акција од 0,55 долари. Компанијата заработила приближно 5,5 милијарди долари готовина од...
Објавено на 16.07.2014 - 12:53

Телекомуникации
Супербрзиот интернет до 2020. ќе биде стандард Денес во просториите на Агенцијата за електронски телекомуникации (АЕК) беше одржана прес-конференција на која беше претставен стандардот којшто телекомуникациските компании ќе треба да го достигнат до 2020. година. На 10-ти овој месец, по претходна...
Објавено на 14.07.2014 - 17:03

Автомобилска техника
Забавувањето, или намалувањето на брзината на автобусите, камионите или возовите по километарски долгите надолнини е, само по себе, исклучително голем предизвик. Примарниот кочничар секогаш е моторот, т.е. моторното кочење, но тоа не е доволно. Како засилување се вградуваат дополнителни (секундарни...
Објавено на 11.07.2014 - 12:25

Омнибус
Никола Тесла денес се смета за еден од најголемите пронаоѓачи во историјата. Овој смел, но и ексцентричен научник, пионер во многу области на електричната енергија, и ден-денес е предмет на многу истражувања на неговиот живот и дело. На 10. јули 2014 година се навршуваат 158 години од раѓањето на...
Објавено на 10.07.2014 - 19:00

Енергетика
Две кратки вести коишто никако не ме оставија равнодушен и ми влеаја верба дека конечно даваат големи резултати кампањите за ефикасно и рационално користење на енергијата. Првата вест се однесува за Данска, во која се вели дека потрошувачката на енергија во оваа држава од 1990 година до денес е...
Објавено на 09.07.2014 - 14:51

Астрономија и астронаутика
Најпосле (at last), имаме наследник на вселенскиот телескоп Хабл (Hubble) – тоа ќе биде огромниот ATLAST (Advanced Techology Large Aperture Space Telescope), вселенски телескоп со напредна технологија и голема апертура. Огледалото треба да има дијаметар од најмалку 8 метри, а можеби дури и до 16...
Објавено на 08.07.2014 - 15:40

Омнибус
Верувале или не, дури и за ова има ден во годината - денес е официјалниот Светски ден на НЛО! Денот е избран бидејќи токму на овој ден се “случило” наводното уривање на НЛО во пустината во Њу Мексико, познато како "Инцидентот Розвел". Целта на одбележување на денот на НЛО е подигање на свеста за “...
Објавено на 02.07.2014 - 14:05

Pages