Омнибус
Веќе трета година по ред, под покровителство на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорѓе Иванов, се реализира проектот "Најдобар млад научник". Преку овој проект се воспостави традиција за избор на најдобар млад научник, за секоја тековна година. Според претседателот Иванов, инвестицијата...
Објавено на 24.12.2012 - 11:39

Медицина
Ензим што им овозможува на светулките да светкаат ноќе, им го осветлува патот на научниците кон долго бараниот нов медицински агенс, кој би можел да помогне за подобро следење на згрутчувања во крвта, како и за нивно лечење и разредување со хепарин, кој го користат милиони луѓе во светот за...
Објавено на 21.12.2012 - 11:42

Електроника
Како што веќе е познато, Ејпл (Apple) има поднесено серија тужби за да ги заштити своите авторски права, но тоа не подразбира дека тој ги почитува туѓите! Имено, тој треба да им плати на Швајцарските железници (SBB) износ од 20 милиони франци како компензација за неовластено користење на нивниот...
Објавено на 20.12.2012 - 11:29

Медицина
Докажано е дека коктелот AS10, првобитно наменет за астронаутите на вселенските патувања, многу поволно влијае на здравјето на кожата. Напитокот, кој претежно содржи сокови од различни егзотични овошја, е развиен по барање на НАСА. Поради големата количина антиоксиданси, коктелот AS10 помага во...
Објавено на 19.12.2012 - 11:04

Телекомуникации
Првата SIM-картичка имала димензии како денешните кредитни картички: 85,60 mm x 53,98 mm x 0,76 mm. Новата нанокартичка ќе биде со димензии 12 mm x 9 mm и дебелина 15% од микро SIM-картичката, која има димензии 25 x 15 mm. Меѓудругото, прочитајте и што претставуваат SIM, PIN и PUK! Најнапред...
Објавено на 18.12.2012 - 11:17

Астрономија и астронаутика
Употребувајќи ја сликата со зашеметувачки девет гигапиксели, дело на инфрацрвениот телескоп за набљудувања ВИСТА, лоциран во опсерваторијата Паранал на ЕСО во Чиле, меѓународниот тим од астрономи направија каталог на повеќе од 84 милиони ѕвезди од централните делови на Млечниот Пат. Огромната база...
Објавено на 17.12.2012 - 13:52

Медицина
Бактериите и вирусите најчесто ги поврзуваме со настинки и грип. Но не е баш така. Постојат верувања кои се вистинити и обратно. Прочитајте: Верување: Штом ќе ни биде подобро, можеме да престанеме со земање антибиотици. Вистина: Ова е најголемата заблуда која може да доведе до тоа, по некое време,...
Објавено на 14.12.2012 - 11:23

Медицина
Денес, просечниот корисник не може да го заштити сопствениот компјутер. Како тогаш ќе изгледа светот, кога хакирањето на умот станува толку едноставно како инфицирање на компјутерот со компјутерски вирус? Човечкото знаење за ДНК нанотехнологијата и биомолекуларната обработка се зголемува...
Објавено на 13.12.2012 - 13:25

Информатика
Иако не е петок, еве една информација која сигурно ќе ве орасположи. Замислете ја следнава сцена: Сте се завалиле во вашата омилена фотелја, затемнета атмосфера, само вие и вашето PC со вашата омилена игра. И тамам доаѓате до последното ниво... пад на системот! Што сега? Не можете или не знаете да...
Објавено на 12.12.2012 - 11:17

Електротехника
Гнездото (Nest) не е обичен термостат. Уредот е дело на истите креативци кои стојат зад изработката на iPod, што многу ја објаснува неговата технолошка напредност. Термостатот, кој се приклучува на домашниот систем за греење/ладење, преку следење на вашите активности самостојно "учи" како најдобро...
Објавено на 11.12.2012 - 11:17

Pages