Медицина
Не ви се добри очилата, имате проблем со кожата и стапалата, честа хронична инфекција на синусите, знаци на артритис, проблеми со мочниот меур, проблеми со варењето, и сето тоа го сметате за секојдневна вообичаена ситница. Канадска студија открила дека секој игнориран проблем го зголемува ризикот...
Објавено на 01.03.2013 - 12:09

Информатика
На Светскииот мобилен конгрес кој, како и секоја година, се одржува во Барселона, Шпанија, Корпорацијата Интел објави нови производи, екосистем и дополнителни напори да се зголеми присуството на компанијата кај мобилните уреди и да се придонесе за побогати искуства со Intel Inside. Интел ја пушта...
Објавено на 28.02.2013 - 12:42

Автомобилска техника
ŠKODA ја промовираше "GreenFuture" стратегијата за животна средина, чија цел е да се подобри одржливоста на компанијата. Фокусот на стратегијата е производство на енергетски ефикасни возила и промовирање на поефикасна употреба на ресурсите во рамките компанијата. Производството на Škoda се насочува...
Објавено на 27.02.2013 - 14:04

Астрономија и астронаутика
Во разни мисии за геолошки истражувања на Марс, досега се откриени изобилство докази за воденото минато на "Црвената планета", но, во најново време стаса и првиот доказ откриен на древно "речно" корито, во кое некогаш течела вода. Имено, една научна група на НАСА објавила – на конференција за печат...
Објавено на 27.02.2013 - 13:50

Психологија
Постојат многу верувања поврзани со Месечината и Месечевиот циклус. Во одделни месечеви фази добро е да се сее ова или она, во некои други, добро е да се започне работа или е погрешно нешто да се работи. Едно од честите убедувања поврзани со месечевиот циклус е верувањето на многу луѓе дека полната...
Објавено на 22.02.2013 - 12:50

Електроника
Ви ја претставуваме серијата евтини 32-битни микроконтролери со мала потрошувачка на електрична енергија од само 500µA по MHz работен такт од Microchip, реномираниот производител на микроконтролери. Микроконтролерите под заедничка ознака PIC32MX5/6/7 се конципирани за едноставно поврзување по...
Објавено на 20.02.2013 - 11:36

Психологија
Се чини дека секој сака да биде посреќен, а потрагата по среќа е еден од темелите на животот. Според авторите на новиот труд, објавен во списанието "Друштво за психолошка наука", дури и среќата може да има темна страна. Велат дека среќата не треба да се гледа како универзално добра работа и ги...
Објавено на 19.02.2013 - 13:28

Телекомуникации
Според прогнозата на компанијата "Ериксон", до крајот на 2013 година бројот на корисници на мобилни врски ќе достигне 7,5 милијарди, со што ќе биде надминат бројот на жители на Планетата од 7 милијарди, според ОН, додека пак до 2018 година бројот на вакви корисници ќе изнесува 9,3 милијарди!...
Објавено на 18.02.2013 - 12:16

Екологија
Истражувачи од Центарот БТТ (Биотехнолошки технологии) во Финска, развиле метода со која ќе се подобри квалитетот на пластичната амбалажа произведена на биотехнолошка основа. Новата генерација биопластична амбалажа не е само еколошка, туку има и дополнителни предности во однос на традиционалната...
Објавено на 15.02.2013 - 14:14

Астрономија и астронаутика
Многу научници веруваат дека во 2013 год. ќе биде објавено откритие на првата Земја-двојник, егзопланета слична по големина и по природа на Земјата, со услови за живот. Во тој контекст, еве ја изјавата на Геоф Марки (Geof Marcy), космолог на Универзитетот Беркли (Berkeley), Калифорнија: "Откритието...
Објавено на 14.02.2013 - 11:06

Pages