Информатика
Иако пензионирањето на Стив Балмер на позицијата извршен директор на Мајкрософт беше најавено кон крајот на август, сепак на површина излегоа детали кои ја откриваат вистинската природа на пензионирањето. Имено, пензионирањето беше најавено да се случи во текот на наредните 12 месеци, односно во...
Објавено на 10.09.2013 - 14:15

Астрономија и астронаутика
За жал, како и последниве неколку години, така и оваа, а за уште повеќе жал сигурно ќе се појавуваат и идната и таа по неа, и таа по неа... повторно и повторно се појавуваат и-мејли како Марс ќе бил голем колку Месечината. Не сум психолог, но би сакал да ги запознаам и да ги анализирам луѓето што...
Објавено на 23.08.2013 - 12:43

Астрономија и астронаутика
На оваа фотографија, снимена со стереокамерата со висока резолуција на леталото Марс Експрес на ЕЅА, гледате еден кратер со необична форма. Се наоѓа во регионот Хеспериа Планум (Hesperia Planum) на Марс. Неговата должина е околу 24,4 километри, ширината е 11,2 километри, а достигнува максимална...
Објавено на 31.07.2013 - 14:58

Психологија
Колкупати сте слушнале дека луѓето ги боли глава од математика? Можеби сте од оние што ја доживеале таа болка, а можеби сте се посомневале дека станува збор за каприц на луѓето кои не сакаат да ги напрегнуваат мозочните бразди. Новите истражувања покажале дека во ова тврдење има многу вистина...
Објавено на 30.07.2013 - 12:43

Омнибус
Најсилен природен антибиотик, кој уништува широк спектар микроби, вклучително вируси, бактерии и габични инфекции, е екстрактот од семките на грејпфрутот, познат и како цитрофит. Затоа, треба да се знае широкиот спектар на дејствување на овој чудотворец меѓу природните лекови. Грејпфрутот е познат...
Објавено на 29.07.2013 - 11:56

Телекомуникации
Радиоаматерскиот Сојуз на Македонија, кој што е основан во 1946 година, со свои активности се приклучи во одбележувањето на 50-годишнината од катастрофалниот земјотрес во Скопје. По тој повод беше издаден специјален повикувачки знак Z350SKOPJE со кој што македонските радиоаматери се огласија во...
Објавено на 26.07.2013 - 11:59

Психологија
Социјалните интернет-платформи како Фејсбук и слични на него може да ви ја уништат кариерата. Според една понова европска студија, дури 28 проценти од менаџерите и шефовите на интернет бараат податоци за своите вработени. Се разбира, менаџерите и шефовите се критични читатели. Три четвртини од...
Објавено на 24.07.2013 - 13:50

Астрономија и астронаутика
Денес се навршуваат точно 44 години од освојувањето на Месечината од страна на човекот. Досега многу имаме пишувано на оваа тема, впрочем, ако нешто сте пропуштиле и сакате да дознаете повеќе детали за мисијата "Аполо 11" во која Нил Армстронг и Баз Олдрин први зачекорија на Месечината додека во...
Објавено на 20.07.2013 - 18:45

Биологија
Маслинката е опишана во делата од древната египетска цивилизација, се спомнува во Библијата, а голема улога имала и во грчката митологија, каде што се спомнува кога божицата Атена, во натпреварувањето со Посејдон, фрлила капка вода во клисурата, на која потоа никнала маслинка. Маслинките се многу...
Објавено на 19.07.2013 - 14:18

Психологија
Поговорката: "Утрото е поумно од вечерта", сега го добива и своето научно објаснување, кое вели дека во текот на ноќта ги обработуваме дневните дилеми и затоа често се будиме со решение за некој проблем со кој претходно сме се бореле. Научниците откриле дека сонувањето, односно РЕМ-фазата на спиење...
Објавено на 15.07.2013 - 11:51

Pages