Омнибус
Со доаѓањето на летото доаѓа и новата сезона на овошје. Не постои овошје кое во летните денови ја гаси жедта подобро од лубеницата. Иако за лубеницата се вели дека е овошје, таа всушност претставува зеленчук. Лубеницата може да биде долгнавеста или во кружен облик. Таа има дебела и зелена кора која...
Објавено на 08.07.2013 - 17:48

Биологија
Алгите, како и растенијата, произведуваат храна преку процесот, наречен фотосинтеза. Со помош на вода, јаглерод диоксид и сончева енергија создаваат шеќер и кислород. Бидејќи самите за себе произведуваат храна, се нарекуваат автотрофни организми. Сепак, живиот свет е полн со исклучоци, па така и...
Објавено на 05.07.2013 - 15:31

Медицина
Денес, 4.07.2013, во гостилницата Кригла, компанијата Натусана одржа кратка медиумска презентација пред официјално да ја отпочне нивната рекламно-едукативна кампања насловена како "Во дава чекора за поубави нозе".. Кампањата стартува ова лето во Охрид преку директен контакт со лица коишто се...
Објавено на 04.07.2013 - 13:44

Омнибус
Компанијата Ериксон, денес 3.07.2013 вo Скопје, го претстави својот 20-годишен извештај во кој се сумирани сите напори и достигнувања на глобалните иницијативи во доменот на одржливиот развој, кои ја користат поврзаноста и поврзливоста како средство за достигнување на социо-економски цели, како и...
Објавено на 03.07.2013 - 14:57

Електроника
Во тек е летната школа "Дизајн на вградливи микрокомјутерски системи“ што во организација на Институтот за електроника по трет пат се одржува на ФЕИT. Летната школа оваа година е со тема "Вградливи микрокомпјутерски системи со локациска / позициска пресметливост" и финишира со натпревар...
Објавено на 03.07.2013 - 14:30

Информатика
За оние помалку упатените Evernote е апликација за мобилен телефон и PC која ви помага подобро да се организирате и да не ги заборавите нештата коишто сакате да ги направите, доживувањата кои ги сметате за незаборавни или, пак, едноставно да ги зачувате вашите работни документи и интересни блогови...
Објавено на 01.07.2013 - 13:29

Астрономија и астронаутика
БЕЗ ПАНИКА! Не се работи за ништо надвор од вообичаеното – Земјата е во истата опасност како што била и вчера, и завчера, и пред еден месец, година, век... Па чуму тогаш волкава врева? Вообичаено НАСА ги соопштува деталите за мисијата откако таа ќе биде веќе во финална фаза или, пак, пред лансирање...
Објавено на 26.06.2013 - 15:33

Омнибус
Клима-уредите може да предизвикаат главоболка поради неколку причини: дехидрација; студ, што предизвикува мускулна контракција; студ, што предизвикува контракција на крвните садови; циркулирање на застоен воздух; циркулирање на воздух кој содржи алергени; звук кој го произведуваат клима-уредите;...
Објавено на 24.06.2013 - 12:28

Астрономија и астронаутика
Вечерва, 23 јуни, подгответе се за набљудување на најголемата полна месечина оваа година. За што се работи? Еднаш годишно кога Месечината се наоѓа на најблиската релативна положба во однос на Земјата, таа се претвора во супер-Месечина. Но ова е само еден од условите. Супер-Месечина имаме кога...
Објавено на 23.06.2013 - 16:11

Омнибус
Граѓанскиот отпор му ја затвори вратата на Монсанто. Компанијата сега за сега го напушти освојувањето на Европа. Ова е мошне убава вест! Американската мегакорпорација "Монсанто" и нејзините генетски модифицирани семиња се соочуваат со голем отпор, особено на европскиот пазар. Внимателно планираните...
Објавено на 20.06.2013 - 16:06

Pages