Медицина
Во просек, секоја година во еден стан се наталожуваат околу 15 кг прав. Се разбира, педантните домаќинки се обидуваат да исчистат сè, но траги остануваат на помалку видливи и тешко достапни места. Правот е совршено засолниште за разни микроорганизми, а пред сè за грини. Овие невидливи непријатели...
Објавено на 21.06.2012 - 11:45

Електроника
Сè поочигледната технолошка предност на LED осветлувањето, особено на полето на штедењето на електрична енергија, ги натера и конзервативните Англичани да го следат овој иновациски тренд и да одобрат замена на постоечкото осветлување на нивните културно-историски споменици. Навистина, спонзориран...
Објавено на 20.06.2012 - 15:19

Информатика
Минатиот месец Самсунг ги лансираше новите Chromebook и Chromebox во САД. Најновиот додаток кон семејството Chromebook лаптопи е серијата 5500, додека Chromebox го претставува првиот Неттоп кој работи исклучиво на оперативниот систем на Гугл, Chrome OS. Во срцето на серијата лаптопи 5500 се наоѓа...
Објавено на 20.06.2012 - 15:04

Астрономија и астронаутика
Денес Сонцето ја досегнува најсеверната точка на небото на Земјата. Датумот наречен солистициум традиционално ја означува промената на годишните времиња – премин од пролет во лето на северната хемисфера и од есен во зимата во јужната Земјина хемисфера. Овој премин на сезоните го одбележуваме со...
Објавено на 20.06.2012 - 05:34

Информатика
Креаторите на оваа апликација од компанијата Evernote Corp тврдат дека токму таа ќе ви помогне да запаметите сè. Апликацијата која исто така ви овозможува да ги споделите вашите искуства, претходно беше достапна единствено за iOS платформата. Evernote Hello е дизајнирана да го имитира начинот на...
Објавено на 19.06.2012 - 12:26

Медицина
Водечки научници на полето на неврологијата предупредуваат на опасноста од стареење на мозокот. Ако не внимавате на исхраната, јадете брза и масна храна, не се рекреирате, не се движите туку постојано користите автобус или автомобил, ретко читате книги, постојано гледате ТВ или филмови на ДВД,...
Објавено на 19.06.2012 - 12:14

Аудио и видеотехника
K 2 Dyno replay, системот за повторување на Grass Valley, е моќен по своите можности, а измислен е за продукција на спортски преноси во живо, но, се разбира, и за други намени, а при тоа и не е многу скап! Како што е познато, спортските натпревари се едни од најзастапените преноси кои носат доста...
Објавено на 18.06.2012 - 11:56

Астрономија и астронаутика
"Далеку во неистражените предели на крајот на западниот спирален крак на галаксијата, лежи едно мало неугледно жолто сонце. Во орбита околу него, на растојание од околу 150 милиони километри, се наоѓа една мала и крајно безначајна сино-зелена планета, чии жители, кои воедно потекнуваат од мајмуни,...
Објавено на 18.06.2012 - 11:46

Медицина
Човечкото тело за време на дневните активности многу се заморува, па затоа му е потребен одмор. Според Мери Карскадон (Mary Carskadon), директор на Истражувачката лабораторија за сон и хронобиологија од Провиденс (Sleep And Chronobiology Research Laboratory in Providence), некои од промените во...
Објавено на 16.06.2012 - 13:00

Математика
Овој израз се среќава во математиката и во компјутерската примена, а во поново време и во областа на аудиото; особено е присутен, на пример, во производството на реверберација на дигитален начин или во постапките за компресија на аудиосигналот (и на видеосигналот). Неговата дефиниција може...
Објавено на 16.06.2012 - 12:52

Pages