Биологија
Сигурно сте прочитале некаде и некогаш за верноста на лебедите, кои љубат еднаш и засекогаш и неретко извршуваат самоубиство по смртта на својата избраничка. Веројатно сте прочитале за пингвините кои се додворуваат носејќи и убави камења на својата избраничка. Еве сега дознајте дека делфините, исто...
Објавено на 12.06.2012 - 12:23

Астрономија и астронаутика
Според теоретскиот концепт, централните региони на огромните молекуларни облаци, кои колабираат под дејство на сопствената гравитација, мора да ја совладаат силата на сопственото магнетно поле, за да дојде до формирање на нови ѕвезди. При овој натпревар помеѓу гравитацијата, која влече навнатре, и...
Објавено на 11.06.2012 - 11:26

Хемија
Научниците ја усовршија технологијата да произведат десеткаратни единечни кристали со боја и јасност кои ги надминуваат ископаните дијаманти од природата. Овие скапоцени камења се создаваат со процес наречен "хемиско отстранување пареа" од еден јагленороден атом. Потребни се 12 часа за еден карат...
Објавено на 11.06.2012 - 11:11

Психологија
Текстот нема за цел да ве наведе на помисла дека не треба да учите и да се образувате. Наменет е повеќе за родителите, но и за сите оние кои во трката по оцени и награди пропуштаат многу суштествени работи битни за понатамошниот живот. На сите ви е познато дека секојдневно сме преплавени со...
Објавено на 09.06.2012 - 16:03

Астрономија и астронаутика
На далечните екстрасоларни "животни" планети тревата не е секогаш зелена. Зелената боја на Земјата, е симбол на животот и на растежот, но една студија на НАСА покажа дека живите организми кои егзистираат на принцип на фотосинтеза, на други екстрасоларни "животни" планети може да имаат и друга боја...
Објавено на 09.06.2012 - 15:47

Електроника
Серијата TPS7A60xx/TPS7A61xx се напонски регулатори со низок пад на напонот и мирна струја помала од 25µA наменети за нискоенергетски потрошувачи. Овие елементи вклучуваат и прекуструјна заштита и се направени така да постигуваат стабилна работа дури и со керамички кондензатори со низок ESR. Мекото...
Објавено на 08.06.2012 - 17:35

Математика
Американските научници нашле примероци од муслиманската уметност која датира од петнаесеттиот век, а во која се гледа користењето на квазикристалната геометрија. Во некои шеми дизајнерите употребувале математички решенија петстотини години пред тоа да го постигнат учените луѓе од западната...
Објавено на 08.06.2012 - 11:14

Хемија
Истражувачите од McGowen институтот за регенеративна медицина во Питсбург успеале да произведат мултифункционален полимер со одлични и неверојатни својства. Станува збор за материјал кој може да деконтаминира токсини од биолошко и хемиско потекло опасни за човечкиот организам. Еве во врска со овој...
Објавено на 08.06.2012 - 11:06

Медицина
Теренските скенирања и анализи, преточени во официјални статистички податоци кои укажуваат на забележлив пораст на степенот на морталитет - како резултат од зголемениот број кардиоваскуларни заболувања карактеристични за регионите со изразено аерозагадување, полека го заокружуваат својот неопходен...
Објавено на 07.06.2012 - 11:06

Астрономија и астронаутика
Ова е слика на пустината Атакама во Чиле. Добиена е со помош на камерите на сателитот Енвисат (Envisat) на Европската вселенска агенција (ESA). Ова е една од поуспешните фотографии на најсувото место на Земјата, надвор од сувите долини на Антарктикот. На запад оваа пустина е ограничена со Пацификот...
Објавено на 07.06.2012 - 10:53

Pages