Астрономија и астронаутика
Оваа фотографија, изработена од стереокамерата со висока резолуција (High Resolution Stereo Camera - HRSC) на вселенското летало Марс Експрес, го прикажува Павонис Монс (Pavonis Mons), централниот од трите вулкани кои го сочинуваат планинскиот регион Тарсис (Tharsis Montes). Планинскиот регион...
Објавено на 05.06.2012 - 11:26

Автомобилска техника
Google сака неговите автомобили со автономно движење да ги пушти во сообраќај што побрзо. Овие автомобили, чија основа ја претставува моделот Toyota Prius, се веќе успешно тестирани, при што поминале 250 000 милји на тестирање. Задоволни од успехот со овој проект, Google се впушти во мисија да...
Објавено на 04.06.2012 - 10:32

Информатика
Истражувачите тврдат дека луѓето сè помалку ги паметат фактите и податоците, но сè повеќе ги паметат веб-страниците на кои можат да ги најдат, односно да ги прочитат нив. Дека тоа е така – нема сомнение, но пред да биде елаборирано ова тврдење мислам дека не е лошо, се разбира помладите читатели,...
Објавено на 04.06.2012 - 10:26

Биологија
Научниците на Хаваи откриле еден вид мов кој веќе 50 000 години сам се обновува и се клонира. Се верува дека ова е најстариот повеќеклеточен организам на Земјата кој го има ова несекојдневно својство. Мовот Sphagnum palustre е еднополово растение. Иако овој вид мов се наоѓа на повеќе подрачја на...
Објавено на 31.05.2012 - 10:48

Електротехника
Интелегентен систем за осветлување и контрола во кој во потполност се интегрирани индукциските светилки на АМКО, апликациите за заштеда на енергија на компанијата Echelon и софтверот на Sreetlight Vision – сето ова преставува систем за осветлување на 21 век. Системот содржи додатни функции за...
Објавено на 30.05.2012 - 10:53

Астрономија и астронаутика
Оние кои кога било во животот виделе ѕвезда што паѓа, а не се занимаваат со астрономија, веројатно во таа прилика си замислиле по некоја убава желба. Оние, пак, што се занимаваат со астрономија, или барем колку толку се разбираат во оваа наука, веројатно виделе толку многу метеори, што го потрошиле...
Објавено на 29.05.2012 - 14:58

Омнибус
Петнаесетгодишниот Џек Андрака од Краунсвил, Мериленд, го освои првото место за неговиот метод за откривање на рак на панкреас на овогодишниот Меѓународен саем за инженерство на Интел. Врз база на хартија за тестирање дијабетес, Џек создал едноставен сензор за тестирање крв или урина преку кој се...
Објавено на 28.05.2012 - 14:50

Автомобилска техника
Од наесен во Франција почнува да се продава новиот потполно електричен Renault ZOE Life. Цената во малопродажба е прифатлива и изнесува 15 700 евра. Државата субвенционира 5000 евра со оглед на тоа дека ги поттикнува новите технологии и енергии кој имаат нулта-емисија на штетни гасови. Батеријата...
Објавено на 28.05.2012 - 12:36

Електроника
Серијата на прецизни операциски засилувачи OPA211 се одликува со многу низок шум (1,1nV/√Hz) и струја на напојување од само 3,6mA. Оваа серија исто така нуди и можност излезниот напон да биде еднаков на оној кој го користите за напојување, со што драстично го зголемува динамичкиот опсег...
Објавено на 25.05.2012 - 13:38

Информатика
На 23-ти мај во просториите на Холидеј Ин се одржа прес-конференција за медиуми во организација на HP на која беа претставени нивните најнови модели на лаптоп компјутери, како и нивното богато портфолио за печатење и дигитализација, нови сервиси со алатки за зголемена продуктивност, нови сигурносни...
Објавено на 23.05.2012 - 16:50

Pages