Автомобилска техника
Американските научници откриле револуционерен метод за рециклирање на старата хартија. Од сега па натаму, од стари весници и од други деривати на целулоза може да се произведе биогориво, или попрецизно, бутанол. Ова откритие не можеше да дојде во подобро време, со оглед на тоа што побарувачката за...
Објавено на 30.11.2012 - 11:15

Информатика
HP ги најави новите печатачи HP Officejet Pro и HP LaserJet и решенијата за управување со содржини создадени за редефенирање на печатењето во деловниот сектор и владините институции, овозможувајќи им на корисниците намалување на трошоците, зголемување на ефикасноста и дигитализација на...
Објавено на 29.11.2012 - 11:31

Медицина
Севофлуранот, анестезиски гас кој често се употребува при операции на луѓе, кај глувците може да предизвика неповратни проблеми со меморијата. Научниците од Центарот за истражувања Жан-Пјер Обер во Лил, Франција, го докажале ова со следење на однесувањето на 23 глувци. На 15 од нив тие им ја...
Објавено на 28.11.2012 - 11:46

Биологија
Под страшните вилици на месојадниот американски волк – којотот, всушност се чини дека се крие едно нежно вљубено суштество, кое, ако им веруваме на научниците, е стопроцентно моногамно. Во текот на шест години истражувачите го следеле "љубовното" однесување на двесте триесет и шест којоти кои...
Објавено на 26.11.2012 - 11:35

Хемија
Истражувачи од Државниот универзитет во Мичиген откриле дека способноста на еден вид бактерија да издржи неверојатна количина токсичност е клуч за создавање на 24-каратно злато. – Ова што го работиме ние е микробиолошка алхемија – претвораме нешто што нема вредност во цврст благороден метал кој е...
Објавено на 23.11.2012 - 11:30

Астрономија и астронаутика
Најголемиот речен кањон на Земјата, Големиот Кањон (Grand Canyon) на реката Колорадо, во Аризона, САД – долг 446 km, широк 29 km, длабок 1,8 km – наликува на мала гребнатинка во споредба со "Valles Marineris", втората знаменитост на планетата Марс (првата знаменитост на Марс е Olympus Mons,...
Објавено на 19.11.2012 - 12:12

Биологија
Истражувањата спроведени на шимпанзата покажале дека овие цицачи, како и луѓето, се погодени од смртта на близок член од семејството или членови од нивната група. Согледувањата за тоа како шимпанзата реагираат на мртви и на придружници кои умираат укажуваат на тоа дека нивната свест за смртта е...
Објавено на 16.11.2012 - 10:56

Автомобилска техника
Од денес, 15.11.2012, Порше Македонија ја збогати својата понуда со долгоочекуваниот модел на Volkswagen – Golf 7, седмата генерација на кралот на компакт класата – VW Golf и миленик на Европа, и луксузното возило од гамата на Audi – моделот Audi А3. Промоцијата на овие два модела за македонскиот...
Објавено на 15.11.2012 - 16:11

Информатика
Компанијата ХП ги откри деталите за својата соработка со Universal Music, најголемата светска музичка групација, а кои се однесуваат на регионот на ЕМЕА (Европа, Блискиот Исток и Африка). За да го прослават лансирањето на новата услуга HP Connected Music, каде може да се најдат ексклузивните...
Објавено на 14.11.2012 - 16:59

Информатика
Корпорацијата Интел го претстави новиот копроцесор Intel Xeon Phi, кој претставува кулминација на сите години поминати во истражување и соработка со цел да се воведе неспоредлив перформанс за иновативни откритија и пробиви во производството, природните науки, енергетиката и други области...
Објавено на 14.11.2012 - 14:28

Pages