Омнибус
Оваа година јубилејниот 20-ти по ред Интернационален фестивал на аматерски документарен филм "КАМЕРА 300", се одржа под патронат на УНИКА и под покровителство на Градоначалникот на Битола, м-р Владимир Талевски. На него учествуваа 34 филма од 11 земји, при што за прв пат зеде учество и претставник...
Објавено на 12.11.2012 - 12:18

Медицина
Сте се подготвиле да се сретнете со некој што ви е драг. И само што не сте ја отвориле вратата за да излезете, го слушате гласот на мајка ви: исправи се, гледај како изгледаш. Сте седнале пред комјутерот свиткани како кифла. Пак, гласот на родителите: гледај како седиш. Еден ден ќе сфатиш, но ќе...
Објавено на 09.11.2012 - 15:05

Информатика
Новата опција им овозможува на корисниците да нарачаат отпечатоци директно од нивниот iPhone кои потоа можат да ги преземат во најблискиот продажен салон Snapfish од ХП денес ја најави новата можност за печатење во движење – "Prinst on the Go", новата опција на Snapfish апликацијата за iPhone која...
Објавено на 08.11.2012 - 12:01

Фототехника
Во понеделникот навечер во галеријата “Blackbox” во Сараево (БиХ) беше отворена изложбата "ЕЛЕМА Monochromatic". Оваа изложба претставува еден дел од долгогодишните остварувања на фотоклубот ЕЛЕМА, кој е основан во далечната 1962 година од група студенти-ентузијасти од тогашниот Електро-машински...
Објавено на 07.11.2012 - 14:34

Медицина
Сигурно сте слушнале за музикотерапија. Музиката и вибрациите се најважните компоненти на сè повеќе прифатената терапија со звук, како во круговите на алтернативната така и во конвенционалната медицина со цел за лекување физички и ментални болести. Основа на терапијата претставува теоријата која...
Објавено на 06.11.2012 - 15:18

Автомобилска техника
На 3-ти ноември Толту го отвори новиот продажен салон за автомобили од марката Great Wall, сместен во ТЦЦ Плаза. По овој повод, ден порано во просториите на хотелот Гранд Плаза, Толту одржа прес-конференција на која ги запозна присутните со брендот Great Wall. Претставувањето на овој автомобилски...
Објавено на 05.11.2012 - 14:55

Омнибус
'Рчењето во сон е предмет на многу шеги, но тоа не е толку смешно кога е во прашање 'рчењето на партнерот. Просечно 45% од луѓето редовно 'рчат, а 25% повремено. Овој проблем е повеќе застапен кај мажите и кај оние со прекумерна телесна тежина и обично се влошува со стареењето. 'Рчењето може да...
Објавено на 02.11.2012 - 12:20

Биологија
Малечките хиракси кои живеат на карпестите подрачја на Блискиот Исток и Африка не изгледаат впечатливо, но припаѓаат на мошне интересна група животни. Долгите песни кои ги пеат едни на други покажуваат елементи на јазик, а имаат дури и дијалекти. Во една неодамнешна студија во израелски универзитет...
Објавено на 01.11.2012 - 13:12

Информатика
Новата серија Intel® Solid-State Drive 335 ја содржи најмалата и најефикасна NAND флеш ќелија на пазарот. Овие дискови нудат подобрување на целокупното работење на компјутерот, ја зголемуваат продуктивноста на апликациите и другите активности при процесирање како што се, на пример, пребарувањето на...
Објавено на 31.10.2012 - 12:48

Биологија
Корејските истражувачи тврдат дека во оризовите садници откриле два гена чувствителни на звук. Тие во Националниот институт за земјоделска биотехнологија во Сувон, Јужна Кореја, со изложување на растенијата на бучава и со проучување дошле до откритие како влијае тоа на активноста на генот. Во...
Објавено на 29.10.2012 - 12:38

Pages