Информатика
Согледувајќи ги сè поизразените грижи на технолошките и бизнис-менаџерите – врзани за сигурносните потреби за услуги во поглед на обработката на податоци "во облак" и обезбедувањето и користењето на голема база податоци – HP ги претстави новите интелигентни сигурносни решенија наменети за...
Објавено на 15.10.2012 - 11:37

Екологија
За проблемот од глобалното климатско затоплување на Земјата пишувавме повеќепати во ЕМИТЕР. Околу тој проблем климатолозите меѓусебе дури и се испокараа на самитот во Копенхаген, одржан во 2009 год. под покровителство на ООН (ЕМИТЕР бр. 4/11: "Климатските промени ги скараа научниците"). Меѓутоа,...
Објавено на 12.10.2012 - 15:05

Астрономија и астронаутика
Нашата најблиска сосетка, галаксијата Андромеда или М31 (бројот под кој е заведен овој објект во Месиеровиот каталог), има навистина чудно "семејство" од ѕвездени јата, кои се распределени во нејзината непосредна околина. Научниците, досега, регистрирале најмалку 7 ѕвездени јата околу Андромеда кои...
Објавено на 10.10.2012 - 15:06

Енергетика
Најголемата соларна електроцентрала во светот се наоѓа во Калифорнија, во местото Blythe, блиску до границата со Аризона, 360 km источно од Лос Ангелес. Таа има моќност од 1000 MW, а проектирана е од германската фирма Solar Millennium. (За споредба, вкупната моќност на трите хидроцентали во...
Објавено на 09.10.2012 - 11:09

Омнибус
Вчера заврши најголемиот саемски собир во Евроазија организиран од Тујап (Tüyap), кој започна на 2. октомври. На површина од 98 000 m 2 затворен простор во 12 саемски хали и 75 000 m 2 отворен простор, се претставија повеќе од 1000 фирми, од 34 земји од Европа, Азија, Северна Америка и Австралија...
Објавено на 08.10.2012 - 16:08

Медицина
Неодамна два тима на истражувачи објавија дека идентификувале три нови гени поврзани со Алцхајмеровата болест. Тие постојано набљудувале други 12 генетски варијанти на гени како пример за понатамошни студии и истражувања. Досега биле познати само четири гени кои се поврзани со Алцхајмеровата болест...
Објавено на 08.10.2012 - 15:40

Информатика
Intel Capital, организацијата за глобални инвестиции, спојувања и аквизиции на корпорацијата Интел го отвори овогодинешниот самит Intel Capital Global Summit со најавата за 10 инвестиции во компании со иновативна технологија. Инвестициите се наменети да им помогнат на компаниите да се надоградуваат...
Објавено на 05.10.2012 - 11:34

Психологија
Со истражување и низа експерименти и научно е потврдено дека луѓето кога ќе достигнат одредена возраст стануваат помудри од помладите и дека тоа не е резултат само на искуството и знаењата стекнати со годините. Со научна студија е докажано дека мажите и жените кои имаат минимум 60 години се подобри...
Објавено на 04.10.2012 - 13:20

Астрономија и астронаутика
Многу малку луѓе знаат за овој природен феномен, а уште помалку го имаат и забележено. Причината за тоа е што тој многу ретко се појавува на ноќното небо. Доколку го набљудувате небото од некоја темна локација, тоа е полно со многу интересни и понекогаш невообичаени случки: отсјајот од соларните...
Објавено на 03.10.2012 - 13:04

Еурека
По 33. пат во континуитет од 1980 година во организација на Сојузот на пронаоѓачите и автори на технички унапредувања на Македонија – СПАТУМ, се организира изложбата на пронајдоци, иновации, нови технологии, нови производи, технички унапредувања, индустриски дизајн, трговски марки, младинско...
Објавено на 29.09.2012 - 12:29

Pages