Медицина
Бактериите и вирусите најчесто ги поврзуваме со настинки и грип. Но не е баш така. Постојат верувања кои се вистинити и обратно. Прочитајте: Верување: Штом ќе ни биде подобро, можеме да престанеме со земање антибиотици. Вистина: Ова е најголемата заблуда која може да доведе до тоа, по некое време,...
Објавено на 14.12.2012 - 11:23

Медицина
Денес, просечниот корисник не може да го заштити сопствениот компјутер. Како тогаш ќе изгледа светот, кога хакирањето на умот станува толку едноставно како инфицирање на компјутерот со компјутерски вирус? Човечкото знаење за ДНК нанотехнологијата и биомолекуларната обработка се зголемува...
Објавено на 13.12.2012 - 13:25

Информатика
Иако не е петок, еве една информација која сигурно ќе ве орасположи. Замислете ја следнава сцена: Сте се завалиле во вашата омилена фотелја, затемнета атмосфера, само вие и вашето PC со вашата омилена игра. И тамам доаѓате до последното ниво... пад на системот! Што сега? Не можете или не знаете да...
Објавено на 12.12.2012 - 11:17

Електротехника
Гнездото (Nest) не е обичен термостат. Уредот е дело на истите креативци кои стојат зад изработката на iPod, што многу ја објаснува неговата технолошка напредност. Термостатот, кој се приклучува на домашниот систем за греење/ладење, преку следење на вашите активности самостојно "учи" како најдобро...
Објавено на 11.12.2012 - 11:17

Медицина
Германски научници ја потврдиле старата препорака на нашите баби: чаша топло млеко редовно пред спиење, и мозокот ќе ви биде многу благодарен. Чаша млеко е одличен лек против стрес – заклучиле германските научници проучувајќи го влијанието на одредени производи врз стресот. Во потрага по идеален...
Објавено на 10.12.2012 - 11:01

Информатика
Во денешно време кога електронската комуникација е повеќе од секојдневност и неопходност сведоци сме на се повеќе кршења на непишаните правила на културна електронска комуникација и недолично и несоодветно он-лајн однесување. Со цел дефинирање на рамките на правилата за убаво однесување во е-...
Објавено на 07.12.2012 - 10:11

Фототехника
В сабота, 8.12.2012 година, во 20 часот, во Мултимедијалниот центар "Мала Станица" се отвора тринаесетото издание на меѓународното биенале на фотографска уметност – Фотомедиа. Според рангирањата на светската фотографската асоцијација – FIAP, последните неколку изданија на каталогот на изложбата...
Објавено на 06.12.2012 - 11:13

Астрономија и астронаутика
Вселенската лабораторија "Интеграл" на ESA (European Space Agency) за првпат детектирала титан-44 во составот на остатокот од суперновата 1987А, која се случила во Големиот Магеланов облак, сателитска галаксија на нашата галаксија Млечен Пат, оддалечена 166 000 светлосни години. Блесокот на...
Објавено на 05.12.2012 - 11:01

Медицина
Луѓето што не ги мијат забите двапати дневно се под зголемен ризик од срцеви заболувања, порачуваат британските експерти од Универзитетскиот колеџ во Лондон. Со тоа добива на сила теоријата од деветнаесетиот век, која ги доведува во врска оралната хигиена и хроничните болести. Британските...
Објавено на 04.12.2012 - 10:21

Астрономија и астронаутика
Диона (Dione) е мала Сатурнова месечина со пречник од 1123 km, орбитира околу Сатурн за 2,7 Земјини дена на орбита со средна оддалеченост од Сатурн 337 400 km, што е приближно исто растојание како помеѓу орбитата на Месечината и Земјата. Месечината Диона покажува чудна дихотомија: една половина од...
Објавено на 03.12.2012 - 11:27

Pages