Информатика
Интел Капитал (Intel Capital) , водечката организација на Интел за инвестирање, спојување и аквизиција, објави дека предводи инвестиција вредна 4 милиони долари во Ерудитор, со седиште во Москва, снабдувач на онлајн пазари за хонорарни работници и фирми. Руна капитал се придружи на Интел капитал во...
Објавено на 26.10.2012 - 14:54

Астрономија и астронаутика
Благодарение на опсерваторијата Чандра на НАСА, која набљудува во X-зрачното подрачје, како и неколку други опсерватории, идентификувана е супермасивна црна дупка со досега најмала забележана маса за ваков објект кој се наоѓа во средината на една галаксија. Со оглед на тоа што галаксијата-домаќин е...
Објавено на 26.10.2012 - 11:20

Омнибус
На 22 и 23 октомври во Барселона, Шпанија се одржаа двата главни настани на Интел кои се фокусираат на европското истражување, развој и иновации – "Истражување@Интел Европа" ( Research@Intel Europe) и "Европската конференција за истражување и иновации" (ERIC). Обата настана на едно место собраа...
Објавено на 25.10.2012 - 17:14

Психологија
Последните научни истражувања во врска со меморијата сугерираат дека нашиот мозок помни многу повеќе отколку што ние самите мислиме. Замислете го следното сценарио: еден ден во паркот забележувате група луѓе кои се караат и со кои се разминувате. Следниот ден дознавате дека полицијата бара некој...
Објавено на 24.10.2012 - 10:45

Омнибус
Лепливите ленти се прават уште од средината на 19. век, а во масовна употреба влегле благодарение на навидум неважен проблем што ја измачувал автомобилската индустрија. Како што многу луѓе наместо паста за заби и понатаму велат каладонт, така и брендот селотејп во нашата земја, но и во Велика...
Објавено на 22.10.2012 - 10:57

Медицина
Експертите сметаат дека иако нашиот мозок е многу добар во сортирање и обработка на податоци од светот што нè опкружува, постојат многу непотребни нешта што целосно го блокираат. Постојат моменти кога сите ние работиме неколку работи одеднаш и кога ќе дојде време, она што најмногу ни недостасува,...
Објавено на 19.10.2012 - 10:43

Астрономија и астронаутика
Европските астрономи открија планета со маса слична на Земјината што орбитира околу ѕвездата Алфа Кентаур Б, која што е еден од трите члена на системот Алфа Кентаур кој, пак, е најблизок до Сонцето. Планетата е откриена со помош на со инструментот HARPS поставен на 3,5-метарскиот телескоп во...
Објавено на 18.10.2012 - 10:00

Омнибус
На првиот Меѓународен ден на девојката на Обединетите Нации, 11 октомври 2012 г., корпорацијата Интел ја прошири глобалната посветеност за унапредување на образованието за девојките и жените преку објавување на повеќе стратешки партнерства и програми. Милиони девојки низ целиот свет имаат ограничен...
Објавено на 17.10.2012 - 10:22

Информатика
ХП денес ги откри првите индустриски мрежно поврзани, основни, печатачки решенија за студенти и професионалци по архитектура, инжинерство и градежништво (АЕК), наменето за домашна употреба, со печатење во голем формат и подостапно за повеќе корисници. Испорачување на печатење со голем формат преку...
Објавено на 17.10.2012 - 10:07

Омнибус
Од денес започнува најголемата и најреномираната саемска манифестација која традиционално се одржува секоја есен – Технома 2012. Ова е 38-мо издание на Меѓународниот саем на металургија, електроника, енергетика, неметали, градежништво, обезбедување и заштита, а во негов склоп се одржуваат и 13-тиот...
Објавено на 16.10.2012 - 10:42

Pages