Информатика

Со развојот на компјутерската техника, компјутерите стануваат сè побрзи и со сè поголеми можности. За жал и програмите и фајловите стануваа сè поголеми, па брзо се наметна потребата за некој медиум за нивна размена или back up. CD снимачите ги решаваат овие проблеми, но и нивниот капацитет веќе станува претесен. Најновото решение, сега за сега, се DVD снимачите.


Автомобилска техника

Тргнувајќи од тоа дека се согласуваме со можеби најпознатата изрека на великанот Хенри Форд за тоа дека најдобриот автомобил е новиот автомобил, направивме мала анализа што значи во нашата реалност. Најбарани и најпродавани нови автомобили кај нас се тие чија цена се движи околу 10.000 евра и во тие рамки има навистина голем избор на модели.


Астрономија и астронаутика

Најголемата енигма во моделот за создавање на вселената од сингуларитет со "Жешката примарна експлозија" претставуваат почетните услови од кои произлегла толку совршената конфигурација на нашата вселена. Дали Мултивселената е решение на тој проблем?


Аудио и видеотехника

Во 1935 година американскиот сеизмолог Чарлс Рихтер (Charles F. Richter) ја објавил својата скала за мерење на јачината (магнитудата) на земјотресите. Иако, во принцип, земјотресите не се пожелна појава, тие секогаш се добредојдени во домовите на филмофилите, и тоа колку покатастрофални – толку подобро.


Електроника

Во ЕМИТЕР број 9/2002 беше претставен проектот за голем и моќен сабвуфер (subwoofer) наречен, многу соодветно, Аквариум, додека во овој број е прикажан проектот за евтиниот сабвуфер Рихтер 12. Овие сабвуфери се наменети, пред сè, за љубителите на домашното кино (DVD, сараунд и такви работи). На овие сабвуфери треба само да им се приклучи еден моно засилувач и претставата може да почне.


Автомобилска техника

Четиритактните бензински мотори, особено оние од постар датум, обично се опремени со класично батериско контактно палење (со платински копчиња), а возилата од понов датум имаат посовршено, електронско палење, кое најчесто, заедно со електронскиот систем за напојување со гориво, прават една целина при што заеднички ги користат пооделните сензори во моторот и немаат подвижни делови.


Енергетика

И во овој број на ЕМИТЕР ќе продолжиме со написот за сончево загревање на санитарна вода, со цел да го поттикнеме поголемото искористување на бесплатната сончева енергија. Препоставувајќи дека најголемиот дел од читателите на ЕМИТЕР се инвентивни луѓе, самоградители, се надеваме дека овој текст и слики ќе бидат доволни да започнат, ако не градба на еден ваков систем, тогаш бар да размислат за можностите кои што ги нуди Сонцето.


Уводник

Одговор до сите читатели-електроничари кои во изминатава година и пол преку писма, телефонски јавувања и лични контакти ја искажале својата разочараност од новиот ЕМИТЕР.


Аеронаутика

Благодарејќи на стелт карактеристиките, супер крстосувачката брзина, одличните маневарски можности и најсовремената технологија и оружје, ловецот Ф/А-22 е авион што го посакува секое воено воздухопловство во своите редови.


Астрономија и астронаутика

Иако најверојатно сочинува само околу 5% од видливата маса во вселената, проучувањето на меѓуѕвездената материја е од огромно значење за веродостојна проценка на растојанието до ѕвездите и за проучување на нивното формирање.


Информатика

За да извршите едно web пребарување и за да можете да пронајдете одредена информација секако не ви е доволно да ги знаете само техниките на пребарувањето, туку треба да постои и апликација каде истите би ги примениле. Таквите web апликации се наречени web пребарувачи. Нив на Интернет мрежата ги има многу, но ние ќе се запознаеме само со најпопуларните од нив.


Медицина

Ако се погледне назад во историја ќе се забележи дека секоја епоха во развојот на човештвото е пропратена со природни масовни убици во форма на смртоносни бактериски или вирусни епидемии. Двете последни епидемии биле особено катастрофални.


Електроника

Уредите што вршат запис на магнетна лента во комерцијалното аудио се магнетофони и касетофони. Принципиелна разлика во работата на едните и на другите нема. Разлика постои само во формата на лентата. Движењето на лентата се остварува со електромотор, најчесто само еден.Тој со помош на пренос преку ремчиња или пластични запченици, гумени тркалца и дискови со гумен раб, ја движи лентата напред или се премотува брзо напред или назад.


Макетарство и моделарство

Макетарската техно-култура во поранешната југословенска заедница, почна на голема врата да влегува кон средината на осумдесетите и почетокот на деведесетите години од минатиот век. На јавните манифестации и официјалните натпреварувања претежно се појавуваа макети од странско потекло и уникатни макети изработени во самоградба од поединци – ентузијасти, кои најчесто прикажуваа воздухоплови од периодот на Кралството Југославија и на СФРЈ.


Автомобилска техника

Ниеден друг дизајнер не извршил поголемо влијание "Ако некој ги воспоставил мерилата на автомобилскиот дизајн во последниве 60 години, тоа бил Батиста Пининфарина" изјави ветеранот на автомобилскиот дизајн Том Тјаарда (Tom Tjaarda). "Неговите дизајни останаа неизменети со оглед на тоа што претставуваа последен дострел на елегантниот, иновативен, и посебно, долготраен дизајн. Ако погледнете наназад кон тие креации, ќе утврдите дека тие сè уште се појавуваат."


Информатика

Секој оперативен систем со себе носи свои карактеристични особини кои се различни од останатите типови на оперативни системи, а воедно си ја носат специфичната тежина или комплексност на конфигурацијата.


Телекомуникации

И покрај тоа што неодамна £ беше претставен на јавноста, долго очекуваниот прв UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) терминал од корејскот производител Самсунг (Samsung), за да се појави на европскиот пазар ќе треба да почекаме уште некој месец, поточно до крајот на годината. Ги има сите карактеристики на мобилен телефон од втората генерација, вклучувајќи колор дисплеј, интегрирана дигитална камера и полифонични мелодии.


Аудио и видеотехника

Што имаме на ум? Да уживаме во музиката, односно нејзината репродукција или да уживаме во инструментите со кои таа се репродуцира. Знам, знам... Комбинацијата од овие две работи е она што многумина ја преферираат, да не речам тоа е она вистинското. Вие го знаете тоа, јас го знам и бидете сигурни најдобро го знаат производителите. Најлесно е да се наплати за нашите слабости, нели? Што станува кога и покрај желбата парите се проблем, што во наши услови сè почесто се случува.


Информатика

Не верувам дека некој може да остане рамнодушен по отпакувањето на овој сребрен 17 инчен LCD монитор. Темно-сребрена боја, едноставни дизајнерски рамки околу екранот, и прекрасен финиш. Дури и копчињата ни малку не ја расипуваат сликата за овој монитор (или пак за овој моден детаљ за вашата канцеларија, како сакате...).


Електроника

Изработката или поправката на некој електронски уред е невозможна доколку не се познава распоредот на изводите на електронските елементи. Нив може да ги дознаеме, пред сè, од каталозите на производителите, па затоа секој електроничар треба да поседува барем неколку каталози.


Информатика

Веќе многу години наназад OKI употребува супериорна дигитална ЛЕД (светлосно емитирачка диода) технологија во печатењето. Видете зошто и нивните конкуренти сега ја преземаат оваа технологија!


Електроника

Бидејќи чувствителноста на човечкото уво се менува на нелинеарен начин низ целото звучно фреквенциско подрачје, за да обезбедиме добра аудио репродукција на различни слушни нивоа, овој проблем ќе го решиме со изработка на електронско коло со лауднес (LOUDNESS) контрола, кое ќе го поставиме во предзасилувачкиот степен на аудио системот.


Математика

Во овој број на ЕМИТЕР за најдобар математичар на месецот повторно го прогласуваме Димитриј Мијоски од Прилеп, којшто точно ги имаше решено сите задачи од претходниот број и го наградуваме со укоричен комплет на претходни изданија на ЕМИТЕР. Во следниот број на ЕМИТЕР продолжуваме со малку изменета содржина на оваа наша рубрика. Имено, таа нема да биде од натпреварувачки карактер, туку нејзината цел ќе биде повеќе едукативна и забавна.


Колумна

Во Службен весник на Р. Македонија бр. 44 од 3 јули 2003 година е објавена одлуката за распределување на средствата од буџетот на Р. Македонија што преку Агенцијата за информации се наменети за поддршка на весниците и списанијата во 2003 година. Во прикажаната табела можете да видите кои весници и списанија ја добија помошта од државата за 2003 година и во колкав износ.
Исто така може да забележите дека во овој список повторно го нема ЕМИТЕР, како што го немаше ни во претходните 8 години на ниту еден ваков список, иако редовно сме поднесувале барања до сите надлежни државни институции: Агенцијата за информации, Министерството за култура, Министерството за образование и наука, Министерството за развој, Министерството за стопанство ...


Омнибус

Марс во Скопје; Ривалите во нови изданија Астра 3 и Голф 4; Новиот Даихацу Куоре; RLDRAM II; И алтернативните горива ја загадуваат околината; Serial SCSI; Полнач за мобилни телеефони со обична батерија; Сикорски S-95; Мозочните импланти би можеле да ја излекуваат мигрената; ЕМИТЕР повторно "извиси"; Microsoft против Linux; Нуклеарен погон за авиони; Knoppix 3,2; Opera 7.1


Писма
Модификации на полначите
Сервисни шеми
Двоен извор на напон
Сабвуфер
Проблеми со телекомандата
Моќен стабилизиран извор