Омнибус

Нов хард драјв на Toshiba;
SGH-D820 - уште еден лизгачки фаворит на Самсунг;
Конечно пластична макета на "BlackJack" во размер 1/72;
И аматери откриваат екстрасоларни планети;
Измерена дебелината на кората на една неутронска ѕвезда;
HP ја подобрува заштитата на податоци и враќањето на изгубени податоци;
43. смотра на млади техничари и природници од Република Македонија;
Мотор на годината - титулата повторно за BMW 5.0 V10;


Омнибус

Родителите не ви даваат џепарлак, на факултет не ви се оди, девојката ве оставила, вашата експериментална музичка група се распаднала, немате скршен денар в џеб. Како да се збогатите како некои ваши врсници? Досадувајќи се и играјќи си со вашиот компјутер може да ви дојде идеја која ќе ви го промени животот! Вашите идеи, вашата младост и вашиот ум се вашата предност. Не очајувајте, размислувајте и работете го она што го сакате.


Автомобилска техника

Преполнувањето, како еден од начините за зголемување на специфичната силина на моторот, може да биде изведено со механички компресор или со турбокомпресор. Во текстов што следува ќе го разгледаме преполнувањето на моторот изведено со механички компресор.


Аеронаутика

F/A-18E/F моментално е насовременото и најмоќното повеќенаменско борбено летало во Воената морнарица на САД. Практично, ова летало е најмоќната ударна тупаница стационирана на носач на авиони, со можност во еден борбен лет да дејствува врз цели на копно, вода и во воздух, преку ноќ и ден, независно од временските услови.


Астрономија и астронаутика

Магичната совршеност на природата во поглед на "расејување" на инсектите и на семето од растенијата во просторот на Земјата, може многу повеќе да понуди во истражувањето на Марс и на другите планети, отколку досегашните роботизирани ровери на 6 тркала.


Астрономија и астронаутика

И нашето Сонце е ѕвезда, ама ѕвезди има разни, а и галаксии. Додека не испратиме некоја супербрза вселенска сонда до најблиските ѕвезди, ќе мора да се задоволиме со информациите кои можеме да ги собереме со телескопите и спектроскопите. Но какво богатство на информации е тоа! Инструментите на Галилеј и на Њутн, особено облагородени со новите техники, сé уште се способни да дадат зачудувачко количество квалитетни информации. Погледнете!


Астрономија и астронаутика

Прочитајте нешто повеќе за најсветлата ѕвезда на нашето небо.


Астрономија и астронаутика

Ова е нашиот краток водич за астрономи-аматери. Дознајте што, каде и како можете да набљудувате овој месец на нашето небо со помош на голо око, обичен двоглед и аматерски телескоп. Овие месеци ќе поминат во знакот на окултацијата на Марс со Месечината и метеорските роеви Јужни делта аквариди и Персеиди.


Аудио и видеотехника

Со задоволство уживате во фудбалски пренос, следите музички концерт, или се информирате за настаните кај нас и во светот, се чудите од богатството на информациите на ТВ-екранот! Сета таа "мешаница" ви го овозможува уредот "видеосвичер". Секако, не треба да се занемари креативноста на операторот, односно човечкиот фактор.


Аудио и видеотехника

Со оглед на големиот интерес за темата звучници, кои читателите го искажаа на последната анкета, ви претставуваме уште еден проект за самоградба на hi-fi звучник. Градбата на оваа звучна кутија е едноставна, а употребените компоненти се меѓу најевтините кои можат да се купат кај нас.


Аудио и видеотехника

Wharfedale Loudpanel звучничкиот систем се наметнува како идеално решение за сите оние кои не ја сакаат пренатрупаноста на просторот во кој уживаат во благодетите на аудио-визуелните доживувања. Згора на тоа, дискретноста и карактеристиките на овој звучнички систем придонесуваат и за едно своевидно уметничко облагородување на просторот.


Аудио и видеотехника

Опседнатоста со звукот и со сé што се случува околу него во Македонија и во широкиот свет во кој се отиснал се постојана преокупација на Ратко Бакаловски. Тука работи, во самиот центар на Торонто, во познатото студио Q Music, но во мислите постојано се навраќа во татковината. Таа била и останува нераскинлив дел од него. Во туѓина е, но со цврста мисла дека ќе се врати.


Електроника

Најновото трето издание на развојниот систем за PIC микроконтролерите, EasyPIC 3 од Микроелектроника ги дополнува своите претходници со уште побогата периферија и солидни перформанси во поглед на неговата универзалност. Првенствено е наменет за сите оние кои штотуку навлегуваат во светот на микроконтролерите, но, секако, не ги остава рамнодушни и оние кои малку подобро ја владеат таа проблематика.


Електроника

Едноставен и евтин детектор на метал кој не припаѓа на ниеден основен тип. Неговите карактеристики се комбинација на карактеристиките на детекторите со фреквентно поместување и индуктивно балансните детектори.


Електроника

Со биполарниот транзистор како активен елемент во функција на прекинувач ве запознавме во ЕМИТЕР бр.12/05. Во некој од следните броеви ќе ви го прикажеме транзисторот и како засилувачки елемент, а во овој момент чувствуваме обврска кон нашиот редовен читател Димитар од Кочани, како и на останатите следбеници на нашата Школа за електроника, да ве воведеме во областа на Дарлингтон транзисторите.


Електроника

Често пати ви се случува да имате на располагање исправувач со регулација од 0 до 36V, а за некои електронски кола вам ви е потребен исправувач со симетрично напојување кој во моментот го немате?!. Електронското коло што е опишано во овој текст ќе ви помогне да го решите овој проблем.


Информатика

Ако сте се заинтересирале за 3Д анимација и како се прави, во овој напис ќе ги запознаете правилата и принципите кои се користат уште од "златното доба" на анимираниот филм. Исто така, во овој напис, со помош на програмата MAYA, ќе анимираме топка која потскокнува низ запален обрач.


Информатика

Процесорот со двојно јадро пополека го наметнува својот стандард од аспект на својата микроархитектура, но пополека нè воведува и во новата силиконска револуција. Процесорот со двојно јадро можеби засега е најдобриот микропроцесор излезен од Интеловите лаборатории. Иницијално идентификуван како "Mobile" процесор, Core Duo процесорот е двојадрениот наследник на Pentium M процесорот и директен предок на Интеловата нова генерација микроархитектури.


Информатика

Ако некогаш сте изгубиле важни информации од вашиот компјутер поради каква било хардверска или софтверска грешка, тогаш сигурно знаете колку е важно правењето на резервна (backup) копија на информациите. Денес, правењето на копија на вашите информации на CD е многу лесно и брзо со помош на програмите кои се наменети за снимање на CD-а. Во продолжение на текстот ќе бидат претставени најдобрите 10 програми за снимање на CD-а.


Информатика

Идејата за самостојно склопување на PC (персонален компјутер), веројатно на некој ќе му изгледа како добро решение. Тоа е начин да се склопи "машина" која ќе има перформанси какви ќе посакаме, и која нормално ќе нé чини колку што можеме да си дозволиме. Некој, претпоставувам повеќето, сепак, ќе се одлучат за посигурната варијанта, односно да набават готова конфигурација. Едноставно, гаранцијата и веќе тестираната конфигурација, имаат големо влијание за ваквиот избор.


Информатика

Во последните години продажбата на преносни компјутери или народски кажано лаптоп компјутери, значително порасна и на светските пазари тие веќе се сметаат за сериозна конкуренција на "нормалните" десктоп сметачи. Дали сето ова се должи на сé позабрзаниот развој на мобилната технологија или, пак, на зголемувањето на желбата на самите корисници електронскиот пријател секогаш да им биде при рака?


Историја и археологија

Едно прашање се провлекува уште од откривањето на првите фосилизирани остатоци на диносаурусите до ден денес, дали диносаурите биле топлокрвни (ендотермни) или ладнокрвни (ектотермни) животни?


Металство и машинство

Во вториот дел од проектот за изработка на мешалката ќе бидат опишани механизмот за потиснување и системот за мешање. Овој систем е иновација на авторот и е прв во примената за мешање на полуцврсти материи со средна густина што работи на овој принцип. Бидете и вие меѓу првите што сами ќе го направите овој систем.


Телекомуникации

Како дел од својата перманентна пазарна офанзива, Самсунг во својата исклучително богата понуда од неодамна го вбројува и моделот SGH-P300, кој е еден од најтенките и најнеобични мобилни телефони.


Физика

Просторот во којшто живееме, ние го гледаме како тридимензионален. Но, дали е тоа точно? Дали е тоа само последица од ограниченоста на нашиот ум и нашите сетила? Сигурно некогаш сте се запрашале како би изгледало доколку се најдете во внатрешноста на една црна дупка. Па, погледнете наоколу. Можеби вселената во која живееме е една огромна црна дупка.


Макетарство и моделарство

Откако го објаснивме пристапот кон изработка и деталирање на едно пилотско седиште во една макета, преминуваме на втората лекција - изработка на интериерот на кабината (кокпитот), кој исто како и пилотското седиште има голема важност во приближување на нашата макета кон реалноста.


Метеорологија

Европската комисија продолжува со активностите преку постоечките и нови стратегии во подобрувањето на квалитетот на воздухот. Последните истражувања и шокантните резултати, кои се индикатори на многу поопасни состојби од оние за коишто се мислеше дека се, укажуваат на неопходната потреба од продолжување на истражувањата и меѓународната соработка.


Математика

Во 20-от век математиката главно беше повеќе егзистенцијално (дијалектички) отколку алгоритамски ориентирана. Неодамна, изгледа дека се враќа конструктивниот т.е. алгоритамскиот начин на гледање на работите. Тоа значи дека добар алгоритам ќе се користи дури и ако немаме строг доказ, туку само сметачко искуство кое ќе ни покаже дека тој е добар


Изработениот прототип од 50W засилувач со TDA1514A

Со години наназад, меѓу хоби-електроничарите од целиот свет интегрираното коло TDA1514A ужива речиси култен статус. Иако денес на пазарот можат да се најдат голем број монолитни засилувачи со различен квалитет и цена, едно е сигурно, ниту еден од нив до денес ја нема достигнато славата на веќе легендарното TDA1514A. Што е тоа што го прави ова коло единствено и посебно? Проектот што е токму пред вас се обидува да даде одговор на ова прашање.


Автомобилска техника

Автомобилот е еден од неколкуте пронајдоци кои го променија човештвото во секоја смисла. Тој е пронајдок кој, несомнено, го подобри квалитетот на живеење на човекот и од кој, на директен или индиректен начин, егзистираат милиони луѓе ширум светот. Годинава се одбележува 120-годишнината на автомобилот, па по тој повод ЕМИТЕР со неколку статии ќе потсети на луѓето, настаните и на некои легендарни автомобили кои сами за себе се повеќе од доволна причина да им се посвети малку внимание.


Електроника

Бар-генераторот е неопходен инструмент за секој ТВ-сервисер, но за жал тој е доста скап. Нашиот проект за самоградба ги решава овие проблеми. Тој е направен со популарниот микроконтролер PIC16F84 и видеоенкодерот MC1377 и е способен да дава композитен видеосигнал со неколку тест-слики: ленти во боја, растер, квадрати, точки...


На граница на науката

Босанскиот Индијана Џонс - Семир (Сем) Османагиќ, кој себеси се опишува како босански Американец и слободен истражувач, со децении наназад бил во експедиции кои главно биле поврзани со археолошките локалитети на древните цивилизации во Централна и Јужна Америка. Особено внимание има посветено на скалестите пирамиди градени од Маите и Астеките во Мексико, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас и Костарика, нивната мистичност и значење. Во април 2005 година бил во посета на босанското гратче Високо во центална Босна, 30km оддалечено од Сараево каде што една случајна забелешка го навела во потрага на првата пирамида во Европа. Неговите сомнежи и теории во почетокот на оваа година го обиколија светот, привлекувајќи високи научни кругови од сите страни на светот, како и значително медиумско покритие. Сепак, скептицизмот сé уште преовладува во очекување на првите цврсти материјални докази за неговата теорија.


Физика

Развојот на ласерската техника и појавата на моќните ласери условија проширување на примената на ласерот. Ако до пред две децении се зборуваше за ласерскиот скалпел како врвна примена на ласерот, денеска тоа се CNC-машините за прецизно сечење на метал со квалитет на рез близок до квалитетот на механички обработените рабови и роботите за заварување со ласерски сноп, кои се користат за спојување на многу одговорни споеви.


Архитектура и градежништво

Во множеството сообраќајни потешкотии, кои се составен сегмент на комплексното функционирање на скоро секоја современа агломерација, проблемот со стационарниот сообраќај фигурира како особено чувствителна алка во системот од секојдневни урбани патувања. Сообраќајните елементи од типот катни гаражи се токму еден од начините за значително олеснување на овој регуларен проблем на градовите на денешницата, како незаобиколен дел од севкупниот систем површини и објекти наменети за паркирање на моторните возила.


Писма
VISUAL C++ за микроконтролери?
Уште прашања за теслиниот трансформатор
Повторно објавување на стари написи