Рубрика: Електроника
Колор бар генератор
Автор: Влатко Костадиновски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2006.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Бар-генераторот е неопходен инструмент за секој ТВ-сервисер, но за жал тој е доста скап. Нашиот проект за самоградба ги решава овие проблеми. Тој е направен со популарниот микроконтролер PIC16F84 и видеоенкодерот MC1377 и е способен да дава композитен видеосигнал со неколку тест-слики: ленти во боја, растер, квадрати, точки...

Намерата на овој проект е да се конструира еден бар-генератор со композитен излез, кој може да биде употребен како поучна алатка во видеообласта, а исто така, и како лабораториски инструмент корисен за сервисирање и нагодување на телевизиски приемници. Овој инструмент во никој случај не е конструиран да биде во комерцијална употреба, бидејќи не може да се даде гаранција за сите карактеристики што еден професионален уред би требало да ги има. Но, и покрај тоа крајниот резултат од овој проект е еден висококвалитетен колор бар-генератор погоден за сервисирање на ТВ-приемници.

Во овој напис ќе ги најдете неопходните информации, дијаграми и слики за да конструирате еден видеогенератор што навистина работи одлично. И тоа е сè. Ако е сè на свое место уредот ќе работи како што очекувавте, од самиот почеток. Единствено нагодување што можеби ќе треба да го направите е да ја нагодите фреквенцијата на подносителот на бојата – нагодувајте го тримерот C19 сè додека на некој квалитетен и исправен ТВ-приемник не добиете чиста слика во боја. Едноставно, нели?

Се надевам дека обој проект ќе ви биде од корист.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК125
Печатена плочка: CHIP12
 
Датотеки за преземање:
* најавете се за да можете да ги преземете датотеките
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2006. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.