Математика
Американските научници нашле примероци од муслиманската уметност која датира од петнаесеттиот век, а во која се гледа користењето на квазикристалната геометрија. Во некои шеми дизајнерите употребувале математички решенија петстотини години пред тоа да го постигнат учените луѓе од западната...
Објавено на 08.06.2012 - 11:14

Хемија
Истражувачите од McGowen институтот за регенеративна медицина во Питсбург успеале да произведат мултифункционален полимер со одлични и неверојатни својства. Станува збор за материјал кој може да деконтаминира токсини од биолошко и хемиско потекло опасни за човечкиот организам. Еве во врска со овој...
Објавено на 08.06.2012 - 11:06

Медицина
Теренските скенирања и анализи, преточени во официјални статистички податоци кои укажуваат на забележлив пораст на степенот на морталитет - како резултат од зголемениот број кардиоваскуларни заболувања карактеристични за регионите со изразено аерозагадување, полека го заокружуваат својот неопходен...
Објавено на 07.06.2012 - 11:06

Астрономија и астронаутика
Ова е слика на пустината Атакама во Чиле. Добиена е со помош на камерите на сателитот Енвисат (Envisat) на Европската вселенска агенција (ESA). Ова е една од поуспешните фотографии на најсувото место на Земјата, надвор од сувите долини на Антарктикот. На запад оваа пустина е ограничена со Пацификот...
Објавено на 07.06.2012 - 10:53

Информатика
Компанијата Cisco ја организираше деловно-технолошката конференција Cisco Expo 2012, која започна денес во хотелот Александар Палас во Скопје. Тема на овогодишната Expo конференција е: "Заедно до иновации", во фокусот се наоѓаат: интелигентните мрежи, работењето во облак и мобилноста. Воведни...
Објавено на 06.06.2012 - 16:33

Фототехника
Во четврток 7. јуни 2012 со почеток во 20:00 часот, во мултимедијалниот центар Мала станица ќе биде отворена изложбата World Press Photo Exhibition 2012. Оваа патувачка изложба, единствена од овој вид, во Скопје ја организира Македонскиот центар за фотографија во соработка со Национална галерија на...
Објавено на 06.06.2012 - 11:55

Роботика
Словенечки иноватори конструирале робот што скија! Роботот што скија е еден од многубројните проекти на Љубљанската лабораторија за роботика, која е дел од институтот "Јозеф Штефан". Научниците во лабораторијата во моментов макотрпно работат на активностите и движењата šкои би биле во состојба да...
Објавено на 06.06.2012 - 11:01

Медицина
Истражувачи во Институтот „Гледстоун" од Универзитетот во Калифорнија, вршеле истражувања со цел да пронајдат начин како да ги поправат оштетените срцеви клетки. Еден од начините бил оштетеното ткиво да се замени со здраво ткиво од донатор, додека, пак, во другото испитување форсирана била можноста...
Објавено на 06.06.2012 - 10:49

Медицина
Холестерол – тоа е збор кој секој од нас го слушнал, но со погрешно значење, велат најновите резултати од истражувањата. Иако тоа значење можеби ви се врежало во мозокот, истражувачите препорачуваат сето тоа да го заборавите. Далеку од вистината е дека високиот процент на холестерол е штетен, велат...
Објавено на 05.06.2012 - 11:37

Астрономија и астронаутика
Оваа фотографија, изработена од стереокамерата со висока резолуција (High Resolution Stereo Camera - HRSC) на вселенското летало Марс Експрес, го прикажува Павонис Монс (Pavonis Mons), централниот од трите вулкани кои го сочинуваат планинскиот регион Тарсис (Tharsis Montes). Планинскиот регион...
Објавено на 05.06.2012 - 11:26

Pages