Телекомуникации
Најновите модели компактни радиоаматерски уреди овозможуваат нивна лесна преносливост и употреба од најразлични локации, неретко во импровизирани услови. На радиоаматерските опсези сè почесто можат да се слушнат радиостаници кои се активни од издвоени локации, како што се национални паркови, морски...
Објавено на 15.06.2012 - 11:48

Воена техника
И двогледите веќе не се она што беа! Од воајерска алатка, преку уред за истражување на природните појави до воена опрема, преминаа во еден друг домен, а нивните особини се збогатија. Најновиот модел на специјален двоглед, наречен "Light Speed", нуди многу повеќе од крупен план и зголемена слика,...
Објавено на 14.06.2012 - 14:23

Астрономија и астронаутика
Во 1972 година познатата фирма Паркер, како дел од промотивната програма на програмата Аполо за лет на Месечината направила три налив-пера, модел 75. Тие, освен дршката биле целосно изработени од титаниум. На нив била поставена златна плочка со натпис "Траги од Месечев материјал, Аполо 15". На неа...
Објавено на 14.06.2012 - 14:14

Медицина
Истражувачот Џон Спратли од Универзитетот во Бирмингем тврди дека произвел чип кој ги "чита" мислите и со кој може да се менуваат каналите на телевизорот, да се контролира работата на компјутерот и да се гаси светлото. Минијатурниот сензор, вграден во главата и сместен на површината на мозокот...
Објавено на 13.06.2012 - 10:48

Аудио и видеотехника
Видеосерверите, со право може да се рече дека го претставуваат срцето на една станица за емитување, продукција, постпродукција или едитирање. Од нивната функционалност зависи целокупната ефикасност и работа. Од таа причина треба мошне внимателно да се одбере вистинскиот, најдобриот и при тоа да се...
Објавено на 13.06.2012 - 10:33

Информатика
Метаподатоците се податоци за податоците. Тие носат куса информација за дигиталниот објект што го опишуваат и со нивна помош лесно и бргу се идентификува и се отвора дигиталниот објект. Така, кога сакаме да најдеме и да отвориме некој податок од интернет, наместо да го читаме целиот објект доволно...
Објавено на 12.06.2012 - 12:41

Биологија
Сигурно сте прочитале некаде и некогаш за верноста на лебедите, кои љубат еднаш и засекогаш и неретко извршуваат самоубиство по смртта на својата избраничка. Веројатно сте прочитале за пингвините кои се додворуваат носејќи и убави камења на својата избраничка. Еве сега дознајте дека делфините, исто...
Објавено на 12.06.2012 - 12:23

Астрономија и астронаутика
Според теоретскиот концепт, централните региони на огромните молекуларни облаци, кои колабираат под дејство на сопствената гравитација, мора да ја совладаат силата на сопственото магнетно поле, за да дојде до формирање на нови ѕвезди. При овој натпревар помеѓу гравитацијата, која влече навнатре, и...
Објавено на 11.06.2012 - 11:26

Хемија
Научниците ја усовршија технологијата да произведат десеткаратни единечни кристали со боја и јасност кои ги надминуваат ископаните дијаманти од природата. Овие скапоцени камења се создаваат со процес наречен "хемиско отстранување пареа" од еден јагленороден атом. Потребни се 12 часа за еден карат...
Објавено на 11.06.2012 - 11:11

Психологија
Текстот нема за цел да ве наведе на помисла дека не треба да учите и да се образувате. Наменет е повеќе за родителите, но и за сите оние кои во трката по оцени и награди пропуштаат многу суштествени работи битни за понатамошниот живот. На сите ви е познато дека секојдневно сме преплавени со...
Објавено на 09.06.2012 - 16:03

Pages