Автомобилска техника
Германскиот добавувач на системи за автомобилската индустрија "Бош" и францускиот производител на автомобили PSA (Пежо и Цитроен) ги здружија силите во осмислувањето и реализирањето на нов хибриден погон за мали автомобили, кој е комбинација на мотор СВС и хидрауличен погон (види на сликите)...
Објавено на 22.11.2013 - 13:09

Омнибус
Признанието "Најдобар млад научник" го доделува Претседателот на Република Македонија, како поттик на младата научна и истражувачка мисла во Република Македонија. Јавниот повик ги опфаќа сите лица што во тековната календарска година навршиле најмногу 30 години, а кои во досегашната научна работа...
Објавено на 20.11.2013 - 17:00

Биологија
Глетката во која амазонските пеперутки летаат околу главата на речните желки во амазонските шуми воопшто не е ретка и необична, но причината за ова е навистина чудна: пеперутките слетуваат и ги пијат солзите на желките! – Пеперутките ги пијат солзите на желките затоа што содржат сол, односно...
Објавено на 19.11.2013 - 11:29

Воена техника
Звучи интересно… дури и одлично. Замислете две светски сили опремени со роботи-војници кои поради каква било ситница "ја спукале" и си објавиле војна. Улогата на обичниот војник би се свела на далечинско управување со овие роботи. Е, дури тука би дошла до израз умешноста стекната преку играњето...
Објавено на 18.11.2013 - 10:26

Астрономија и астронаутика
На сликата во прилог го гледаме Марсовиот кањон Hebes Chasma, всушност, огромна пукнатина направена од тектонска активност во најраната историја на Црвената планета. Сликата е всушност мозаик составен од осум поединечни фотографии направени од сондата на ЕСА, Mars Express, која орбитира околу...
Објавено на 15.11.2013 - 13:57

Омнибус
Во Варшава, градот на 250 000 студенти неодамна се одржа Intel Educational Summit – поглед во иднината на образованието. Овој годишен настан на едно место собра различни профили на говорници кои дискутираа на тема образование и претприемништво со цел да се идентификува најдобрата практика во...
Објавено на 13.11.2013 - 14:06

Автомобилска техника
Држачите за автомобилски мотори се еластичната врска помеѓу моторот и каросеријата, или шасијата. Моторот при неговата работа вибрира, и затоа држачите се карактеризираат со релативно голема еластичност и релативно голема динамичка носивост. Од извонредно голема важност е да ги придушуваат...
Објавено на 13.11.2013 - 10:04

Информатика
Иако претходно најавено за 2015-та година, шестата верзија на чиповите Tegra ќе го заземат своето место во таблет и smartphone уредите кон крајот на наредната, 2014-та година. Всушност, првите примероци ќе се појават на почетокот од 2014-та, но масовното производство ќе започне подоцна. Засега сè...
Објавено на 12.11.2013 - 01:01

Информатика
Долго време, првата утринска активност на студентите беше претурање по белешките од претходната вечер и барање на она што во тој момент им е итно потребно. Предолго, ако прашате некој студент кој доцни на испит или на важно предавање. Големиот напредок на полето на технологијата доведе до менување...
Објавено на 11.11.2013 - 06:39

Телекомуникации
Денешните безжични мрежи користат рутери кои пренесуваат податоци со помош на радиобранови, вообичаено со брзина од неколику стотина мегабити во секунда. Неколку години од сега, рутерите би можеле да користат LED диоди, а праќањето податоци би било со десетпати поголема брзина, и тоа за помала цена...
Објавено на 08.11.2013 - 12:05

Pages