Информатика
Едно истражување на Универзитетот "Салфорд" на тема социјални мрежи откри дека сервисите како Фејсбук и Твитер ги тераат корисниците да се чувствуваат нервозно и неадекватно (несоодветно/неприспособено). Резултатите од истражувањето кое опфатило 298 учесници покажаа дека 50% од корисниците увиделе...
Објавено на 30.07.2012 - 10:55

Индустриски дизајн
Со зборовите на производителот Рохан, оваа кошула се грижи за вашиот комодитет на следниов начин: "Колку е потопло, толку подобро таа работи". Производот "свежината" ја одржува со помош на специјалното платно од кое е направена. Имено се работи за мешавина од модерни синтетички влакна, полиестер и...
Објавено на 27.07.2012 - 11:13

Автомобилска техника
Угледниот британски магазин за техника и нови технологии, "Т3" неодамна објави вест во која беше претставено мислењето на некои од челниците на британската автомобилска компанија Воксхол (Vauxhall) во поглед на иднината на електричните автомобили. Според Стјуарт Харис, директор за пазар на...
Објавено на 26.07.2012 - 11:35

Медицина
Научниците откриле дека при бременост кога се носат машки деца постои поголема можност за појава на компликации во текот на бременоста. Освен тоа, постои поголема шанса за предвремено породување. Разликите продолжуваат и во понатамошниот живот, бидејќи мажите се повеќе подложни на инфекции и...
Објавено на 25.07.2012 - 12:47

Медицина
Иако процесот на стареење не може да се победи, постојат начини кои можат да го забават, а со тоа да се одржи младешкиот изглед. Разни научници трагаат по клучот на долговечноста, по еликсирот на животот, а секој ден се поблиску до решавање на загатката за човечката бесмртност. Во меѓувреме, додека...
Објавено на 24.07.2012 - 13:12

Информатика
Еволуција или фејслифт? Зависи од тоа од која верзија на Андроид оперативниот систем за smartphone уреди се префрлувате на Android 4.1 Jelly Bean. Доколку тоа го правите од постарите, секако дека најновото "кутивче со бонбони", како што гласи придавката на Android 4.1 ќе го доживеете како вистинска...
Објавено на 23.07.2012 - 13:14

Астрономија и астронаутика
На денешен ден, 43 години Нил Армстронг, командантот на космичкиот брод "Аполо 11" слегол од скалите на Месечевиот модул "Орел" (Eagle) и направи еден мал чекор во Морето на тишината на Месечината, кој го нарекол "голем скок за човештвото", бидејќи тоа бил прв чекор што го направил човек на друго...
Објавено на 21.07.2012 - 12:10

Астрономија и астронаутика
Приложената фотографија, всушност, е првата слика којашто воопшто е направена на Земјата од Месечината (барем од страна на човекот - би додал некој ☺). Фотографијата е направена во далечната 1966 година од страна на тогашниот Лунарен орбитер 1 и од новинарите во тоа време уште веднаш беше...
Објавено на 20.07.2012 - 12:44

Астрономија и астронаутика
Сончевиот систем е "еднонасочна улица". Имено, сите планети, како и сите други тела кои се дел од системот, орбитираат околу Сонцето во иста насока. Тоа важи и за телата од Кајперовиот појас кои беа откриени во изминативе неколку години. Колку што ни е нам познато, во Сончевиот систем не постои...
Објавено на 19.07.2012 - 11:15

Автомобилска техника
Прочуената германска фирма DEKRA која, покрај останатото, се занимава и со лабораториски услуги и испитување на производите, спроведе практично истражување за тоа како електричните автомобили функционираат во зима на многу пониски температури, т.е. околу 0°C. Испитувањето покажало дека при овие...
Објавено на 18.07.2012 - 10:54

Pages