Омнибус

Лада Калина - новиот Руски компактен автомобил;
Лансиран Deep Impact - пресретнувач на комета;
Почетен курс по астрономија;
Мајкрософт антипиратска иницијатива на глобално ниво;
LSA-PLUS реглети и придружна опрема;
Рамноденица (еквиноциј);
Spyware - најголемата закана за 2005?
Мерцедес Бенц класа М - луксуз способен за терен;
Неверојатно сјајно хало над Македонија;
Ревелови новитети за 2005 - макетата на "МИЛ МИ-8Т ХИП";


Автомобилска техника

Hurricane е концепт на необично теренско возило кое не само што располага со извонредни маневарски способности, туку до 100 km/h стигнува за само пет секунди, а може да постигне и максимални 230 km/h! Засега изгледите за негово малосериско производство се мали, но нема да бидеме изненадени ако наскоро го видиме во некој иден производ на холивудската продукција.


Аеронаутика

Некогашниот британски премиер Винстон Черчил своевремено рекол дека клучот за европскиот мир лежи во престанокот на ривалството помеѓу Галите (Французите) и Тевтоните (Германците).


Астрономија и астронаутика

Месецот март во астрономијата е познат по одржувањето на т.н. Месие маратон. Во овој период од годината, астрономи-аматери низ целиот свет се натпреваруваат кој ќе лоцира повеќе објекти од каталогот на Месие (Messier) во текот на една вечер, со каков било оптички инструмент, но без електронски помагала. Оваа година, за најпогоден е избран викендот 12/13 март, кога Месечината најмалку ќе пречи.


Астрономија и астронаутика

По успешната мисија на двата ровера на НАСА (Spirit и Opportunity), и по најавата на американскиот претседател Буш за враќање на Месечината до 2015 и човечка мисија на Марс до 2025 година, се погласни се дебатите меѓу експертите за евентуалниот успех на една таква мисија. Тие се согласуваат во едно, дека и денес постои технологија со која може да се изведе успешна мисија на Марс, но не се согласуваат дека таа е доволно безбедна за да се прати и врати астронаутот жив и здрав.


Аудио и видеотехника

Продолжуваме со серијата посети на приватните аудиостудија. На гости сме, и ние и вие, почитувани читатели, кај Влатко Стефановски. Се плашам, ако ги додадам сите епитети што ова име и презиме ги заслужува, дека ќе западнам во невкус. Вака, сметам, е доволно.


Аудио и видеотехника

Variax не е обична електрична гитара. Таа е вистинска револуција. Со помош на само едно копче ви овозможува да го добиете звукот на најдобрите светски гитари: Fender Stratocaster, Fender Telecaster, Les Paul, Gibson, Martin и многу други.


Аудио и видеотехника

Шервуд VD 5308, ДВД плеерот кој ни го отстапи фирмата Зец Електроникс, е квалитетно изработен и добро избалансиран уред кој има подеднакво добри видео и аудиоперформанси и кој значително отскокнува од модерниот "слим"-изглед на ваквите уреди.


Аудио и видеотехника

Сонот на секој музичар е да има на располагање мало, компактно, озвучување кое ќе може лесно да го пренесува на местото на настапот, а истовремено ќе има доволен број влезови, контроли, ефекти и, на крај, доволна моќност на излезниот засилувач. Секако, нема потреба да се напомене дека сето тоа треба и добро да звучи, нели? Сите овие услови ги исполнува малиот, сладок GigRac 600 од светски познатата фирма Soundcraft.


Електроника

Едноставен начин како сами да изработите стапица за инсекти со помош на флуоросцентна светилка ("неонка") и метална решетка која со својот висок напон ефикасно ќе ве ослободи од здодевните летачки инсекти во летниот период.


Електроника

Ова едноставноколо овозможува преносните уреди, кои често се приклучуваат на различни извори на напон, секогаш да го добијат правилниот поларитет на напонот за напојување.


Енергетика

Со помош на еден нов специфичен концепт, соларните сферно-огледални концентратори овозможуваат користење на сончевата енергија за директно разбивање на молекулите на водата преку термохемиска реакција, чии нето-продукти се водород, кислород и електрична енергија. Ефикасноста на целиот процес е 45%, при што 20% е во облик на хемиска енергија во водородот, а 25% електрична енергија.


Информатика

Сони (Sony) ја претстави мултимедијална рачна играчка конзола наречена PSP (PlayStation Portable), која претставува многу повеќе од обична играчка конзола. Покрај играњето до бесвест, на неа ќе може се репродуцираат филмови и музика, а има и безжична мрежа која овозможува и групно играње. Меѓу другото, PSP располага со досега најголемиот екран кај рачните играчки конзоли, а како посебен новитет се истакнува и користењето на новиот оптички медиум натечен Universal Media Dics - UMD.


Информатика

Што е енкрипција (encryption)? Тоа е добар начин да се скрие приватноста. На пример, имате некои фајлови кои не треба никој друг да ги чита освен вие, па затоа тие фајлови ги енкриптирате (encrypt) со што тие стануваат неразбирливи за читање. Од овој текст ќе научите дека енкрипцијата (шифрирањето) не е нов термин, односно начин за криење на приватноста, туку дека таа се употребувала и во далечното минато.


Информатика

Од неодамна во нашата редакција имаме можност да го користиме столниот скенер Epson Perfection 2580 Photo, што ни овозможи подетално да го тестираме овој скенер од реномираниот светски производител на дигитална опрема EPSON....


Информатика

Сигурно досега барем еднаш ви се имало случено вашиот Windows да ви прикаже некоја порака за грешка, а вие да немате "врска" која е причината за појава на таква грешка, а уште помалку да знаете како да се справите со неа. Во овој напис ќе ви го кажам "лекот" за неколку вакви грешки коишто можат навистина да ве извадат од такт. Читањето на текстот подолу може да спречи непотребно "губење" на нерви при работа со компјутер. НАПОМЕНА: Текстот е КОРИСЕН по здравјето на читателите.


Информатика

Xandros десктопот е Linux дистрибуција со крајна цел задоволување на разновидните сентиментални потреби на корисникот. Xandros оперативниот систем е базиран на Corel Linux, кој, пак, самиот е базиран на Debian.


Физика

Најголемите достигнувања на науката во 20 век, кои денес претставуваат нејзина главна потпора, се теоријата за релативитетот, која ја објаснува природата на масивните тела во вселената и квантната физика, која го објаснува микроскопскиот свет на атомите и субатомските честички. Еден човек е татко на првата и кум на втората теорија - тоа е Алберт Ајнштајн. Оваа година се навршуваат 100 год. од објавувањето на Ајнштајновата теорија на релативитетот.


Макетарство и моделарство

Во ЕМИТЕР 1/05 имавте можност да се запознаете со основите на воздухопловните модели, а со овој напис одиме чекор понапред. Имено, ви нудиме проект за самоградба на двометарска РУ едрилица, која и покрај својата големина е едноставна за изработка и е одличен модел за влез во светот на РУ моделите. Направете ја и уживајте во нејзиното летање под ваша команда.


Архитектура и градежништво

Благодарејќи на современите емпириски достигнувања, фундаменталната аспирација за обликување хумани и комфорни градски средини никогаш до сега не била во можност во толкава мерка да го унапреди нивото на урбаните егзистенцијални стандарди.


Воена техника

Одликите на денешните современи автоматски пушки се изразуваат преку едноставната конструкција, големата издржливост и прецизност, лесен начин на одржување и можност за употреба во сите климатски услови.


Автомобилска техника

Следува третото продолжение од серијалот НАПРАВИ САМ КАРТИНГ во кое ќе бидат обработени три теми и тоа: влежиштување на задното тркало, погонски вратила и сопирачка или кочница. Со други зборови во ова продолжение ќе се занимаваме исклучиво со задниот дел од картингот, т.е. комплетно ќе биде разработено задното потпирање и извршниот дел од системот за сопирање.


Електроника

Во претходниот број на ЕМИТЕР ги опишавме основните принципи на работа на уредот и подетално ја опишавме работата на поместувачките регистри, кои покрај микроконтролерот се едни од најважните компоненти во уредот. Во овој број ќе биде детално опишано како сами да го изработите уредот и на што да внимавате при неговата изработка.


Електроника

Едно од најчесто употребуваните помошни средства на секој електроничар во неговата работилница е изворот за напојување. Бидејќи различни електронски уреди бараат различни напони и струи на напојување, потребно е секој електроничар да поседува ваков уред. Во проектот што ќе го проследите ви се нуди еден таков уред кој се одликува со релативно ниска цена и со широко подрачје на регулација на излезниот напон и струја.


Електроника

Овој алармен уред со батериско напојување е дизајниран за долготрајна автономна работа. Тој може да се употреби секаде каде што намерата за кражба е поврзана со тресење, односно изместување од хоризонтална положба, како на пример: шкафови, врати, кутии за накит или алат итн. Појдовна идеја беше да се искористи како аларм на влезна врата (закачен на кваката би се активирал секогаш кога таа ќе се притисне), но се покажа дека листата на можни примени е практично неограничена.


Писма
Еволуција или Библија, наука или религија?
Пофалби и поддршка