Енергетика

Струјата ќе биде сé поскапа, а Сонцето е бесплатно. Како да се искористи бесплатната енергија од сонцето кога сончевите колектори не се евтини? Решението е самоградба со помош на евтин и лесно достапен материјал според нашиот проект.


Астрономија и астронаутика

Со набљудувања на галактичките јата во радио и во X-зрачно подрачје, астрономите откриле интригантни појави кај меѓугалактичкиот гас, поврзани во циклусен космички процес, диригиран од супермасивна црна дупка во центарот на централната галаксија во јатото.


Електроника

Чекајќи го со нетрпение новиот број на ЕМИТЕР со второто продолжение на LC-метарот, веројатно повеќепати го препрочитавте текстот и ја разгледавате шемата од претходниот број. И конечно, стигна новиот ЕМИТЕР, со далеку поинтересниот 2. дел - изградба на LC-метарот. Со мала инвестиција, малку искуство, малку знаење, но со многу љубов, желба и наши напатствија, самоуверено зачекорете кон патот на реализацијата - успехот нема да изостане!


Автомобилска техника

Пред неколку години, еден мој пријател на шега ми рече: "Шо им требаше ова со електроникиве кај возилава, само шо ги научив платиниве!" Примената на новите електронски системи кај моторите со внатрешно согорување денес го доживува својот зенит.


Информатика

Отсекогаш сме се обидувале да ги дознаеме мистериите за тоа како функционира нашиот ум? Како можеме да ја распознаеме интелигенцијата од неинтелигенцијата? Ценетиот професор и коосновач на лабораторијата за вештачка интелигенција при Институтот за технологија, Масачусетс (M.I.T.), Марвин Мински, одговорите на овие прашања ни ги дава во неговото капитално дело "Општеството на умот" (The Society of Mind), што е и наша тема на обработка во овој напис. Она што следи во продолжение е вовед во една од основните но и суштински теории на вештачката интелигенција и како полесно да ги сфатиме елементите на вештачката интелигенција преку едноставно проучување на човечката интелигенција.


Аудио и видеотехника

Во изминатите 5 продолженија научивме како да ги измериме параметрите на еден драјвер и да ги пресметаме димензиите на кутијата и вредностите на елементите на свртницата. Пет продоженија, а не сме заковале ниту една штица! Па зарем звучните кутии не се направени од дрво? Проблемот е во комплексноста на анализата на релевантните фактори, но и во тоа што на столаријата не и го придаваме заслуженото внимание.


Фототехника

Панасоник е една од компаниите кои се најзаслужни за постоењето на големиот зум кај дигиталните фотоапарати од најраспространетата и најпопуларната, компактна класа. Мисијата продолжува и со еден од неговите најнови производи. Се работи за моделот DMC TZ3, 7,2-мегапикселен фотоапарат кој привлекува особено внимание и со својот 3-инчен екран и широкоаголен објектив.


Информатика

Почетокот на месец март беше во знакот на претставување на пазарот на првата матична плоча базирана врз чипсет со интегрирана графика, чиј потписник е AMD. Од првото чедо од "бракот" помеѓу AMD и ATi се очекуваше да воведе нови стандарди кога се во прашање онбоард графичките решенија. Дали очекувањата се исполнети, ќе видиме во продолжение на текстов.


Електроника

Неколку минути по исклучување на светлото овој електронски уред почнува да завива, а замолкнува кога светлината повторно ќе дојде. Ова е само една од можностите на овој алармен електронски давач, но тој може многу повеќе: предупредува за појава на влага, известува за појава на мраз, известува за состојбата на акумулаторот итн.


Телекомуникации

Во минатиот број на ЕМИТЕР се запознавме со основните карактеристики на DVB-H и начинот на неговото функционирање. Во овој број ќе се запознаеме со DVB-H приемните терминали, апликациите што (ќе) работат на оваа платформа и конкурентните технологии што постојат во светот.


Астрономија и астронаутика

Невидливата темна материја е нешто што астрофизичарите го насетиле без да имаат директен доказ за нејзиното постоење. Сепак, темната материја тие ја "уловиле на дело" во судир помеѓу две галактички јата.


Аеронаутика

Долго време за погон на различни летала се користеле два типа мотори: млазни и ракетни. Двата типа мотори имаат недостатоци. Млазните мотори можат да постигнат максимална брзина од околу 2,8 маха, додека при поголеми брзини заради преголемиот проток на воздух се прегреваат и "зарибуваат". Недостаток на ракетните мотори е тоа што за разлика од млазните мотори кои користат атмосферски кислород за согорување, треба да носат резервоари со оксидатор.


Електроника

Во минатиот број се запознавме со улогата на ладилниците и нивна приближна пресметка. За ефикасно разладување на полуспроводниците, освен тоа што ладилникот треба да има одредени димензии, многу е битен и начинот на кој полуспроводникот се поставува на ладилникот, како и местоположбата на самиот ладилник во кутијата во која е сместен уредот. Тоа е темата на овој напис.


Информатика

Џебните компјутери (Pocket PC), познати и како PDA (Personal Digital Assistants) уреди, поминаа долг развоен пат за да стигнат до функционалноста со која се карактеризираат денес. HP iPAQ rx5940 е карактеристичен претставник на оваа класа уреди, кој во себе ги има инкорпорирано функциите на персонален компјутер со кој е можно поврзување на интернет и навигациски уред.


Аудио и видеотехника

Новата генерација на плазма и LCD телевизори на Панасоник се врвни производи во својот сегмент и се истакнуваат со имплеметацијата на најновите HD технологии, на начин што оваа копманија Hihg Definiton технологијата ја наметнува и како дополнување на стандардите на живеење на современиот човек.


Информатика

Ако сакате вашиот компјутер да биде добро заштитен при сурфање на Интернет, се подразбира дека мора да имате добра заштита. Многу од корисниците мислат дека со поставување само на некој антивирусен програм имаат задоволително ниво на заштита. При ова забораваат дека по Интернет "крстосуваат" разни други штетни програми како спѕњаре, црви, тројанци и што сé уште не, кои можат да направат голема штета.


Енергетика

Следејќи ги научните "топ-теми" од 2006 год., објавени во списание Дисцовер, ние ја објавивме ранг-листата на првите 10 највисоко рангирани теми во ЕМИТЕР бр. 4/07, со кусо објаснување на нивната суштина , но и напомена дека некои од нив ќе бидат предмет на поопширни написи во некој од наредните броеви на ЕМИТЕР. Еве ја првата, највисоко рангирана тема.


Автомобилска техника

Hydrogen 7 е името на посебната изведба на престижната лимузина која BMW ја промовираше како прв луксузен автомобил на светот за секојдневна употреба. Со него успешно се промовира хидрогенската технологија како една од можните алтернативи на нафтата, со тоа што бивалентниот мотор кој се вградува во овој автомобил е приспособен да работи и со бензин и со водород.


Астрономија и астронаутика

Ова е нашиот краток водич за астрономи-аматери. Дознајте што, каде и како можете да набљудувате овој месец на нашето небо со помош на голо око, обичен двоглед и аматерски телескоп. Овој месец ќе помине во знакот на доближувањето на Венера и Сатурн.


Информатика

Дигиталната компресија претставува постапка на отстранување или реструктуирање на дигитални податоци, потребни да се дефинира статична или движечка слика, процес кој е неопходен за пренос на податоци, како и во речиси сите нелинеарни системи наменети за обработка (editing) во конечен квалитет (on line) или за обработка во работен (офф лине) квалитет. Овој текст ќе даде посебен осврт на JPEG и JPEG2000 форматите за компресија на мирни слики.


Телекомуникации

Дали сте слушнале за Bluetooth безжичната технологија? Таа ви овозможува да се поврзете безжично без разлика каде се наоѓате. Дали сте дома, на работа или во движење Bluetooth ќе ви озвозможи едноставност, ефикасност и ќе ви го олесни секојдневието. Bluetooth технологијата е едноставна за имплементација и употреба, додека уредите се доста евтини. Употребата на оваа технологија допрва ќе се развива и проширува. Можностите се неограничени.


Електроника

Уредот претставен во овој напис може да се употреби за неколку различни примени. Имено, целиот уред претставува еден извор на трепкачка светлина и еден сензор, приемник на трепкачката светлина. Намената е повеќекратна: може да се користи како алармен сензор, како едноставен прекинувач кој се активира со поминување на раката на одреден дел од просторот, како детектор дали некој предмет е поместен...


Електроника

Потребата за заштита на автомобилите од кражба е евидентна. Дури и старите возила се интересни за крадците поради скапите музички системи вградени во нив. Така, задоволството што го нуди квалитетниот музички систем го принудува сопственикот на возилото на дополнителен трошок - набавка на алармен уред. Не сметајќи го сопствениот труд, со изработка на овој едноставен алармен уред дополнителниот трошок ќе биде навистина минимален.


Омнибус

GeForce 8800 Ultra; Сензација!


Писма
Филтер за сабвуфер и Technicks засилувач
Како до некои параметри на звучниците и звучните кутии?
Заборавена setup лозинка на Windows
Дизајн на еднослојна ППК во Eagle 4.1