Астрономија и астронаутика
Многу научници веруваат дека во 2013 год. ќе биде објавено откритие на првата Земја-двојник, егзопланета слична по големина и по природа на Земјата, со услови за живот. Во тој контекст, еве ја изјавата на Геоф Марки (Geof Marcy), космолог на Универзитетот Беркли (Berkeley), Калифорнија: "Откритието...
Објавено на 14.02.2013 - 11:06

Омнибус
Вообичаено избегнуваме да пишуваме и за св. Валентин и за св. Трифун, кој како му одговара. Но бевме испровоцирани од прекрасните електронски картички кои ги нуди ЕСА по овој повод. Картичките доаѓаат со навистина оригинални и прекрасни пораки од типот: Ти си Сонцето во мојот живот; Јас те "срце...
Објавено на 13.02.2013 - 11:48

Биологија
Се сеќавате ли на поговорката: "Каде што има чад, има и огин"? За жал, таа не кажува дека каде што има огин има и посебен вид скакулци кои одат по огинот. Во педесеттите години од минатиот век, гледачите што присуствувале на натпреварите на стадионот Berkley’s Californian Memorial во САД често...
Објавено на 12.02.2013 - 11:30

Астрономија и астронаутика
Помали "камења" од космосот секојдневно паѓаат на Земјата, па така Земјата перманентно ја зголемува својата маса. Парчиња со големина колку топка за бејзбол секојдневно влегуваат во атмосферата на Земјата каде што, поради нивната огромна брзина, се вжештуваат до таа мера, па или наполно испаруваат...
Објавено на 11.02.2013 - 14:20

Електроника
На нашиот конкурс за презентација на самоградбите на читателите изработени според проектите од ЕМИТЕР не се јавија голем број учесници, веројатно затоа што беше релативно кус периодот од почетокот на нашиот повик па до крајот на годината. Сепак, ни пристигнаа повеќе фотографии од квалитетно и убаво...
Објавено на 07.02.2013 - 16:02

Медицина
Токму ова го најавува една нова научна студија објавена во списанието "Наука" (Science), направена во широка соработка на повеќе американски медицински центри: Одделот за болести на црниот дроб при Медицинската школа во Њујорк; Медицинскиот оддел при Универзитетот на Калифорнија во Сан Франциско;...
Објавено на 07.02.2013 - 11:41

Електроника
TPL0102-100, стерео дигиталниот потенциометар на Texas Instruments е со отпорност од 2x100 K и е со линеарна карактеристика. Тој има 256 позиции (8-битна резолуција) и може да се користи како двоен потенциометар со три изводи или како реостат со два извода. TPL0102-100 има статичка меморија (...
Објавено на 06.02.2013 - 11:35

Астрономија и астронаутика
Годината е 2200 и некоја. Се наоѓате далеку од дома на пат за надвор од сончевиот систем. Поминувате крај Сатурн и погледнувате низ прозорецот уште еднаш кон вашиот дом - Земјата. Како ли во тој момент таа би ви изгледала? За одговор на ова прашање нема да мора да чекате - роботизираното вселенско...
Објавено на 05.02.2013 - 12:15

Физика
Преку соработка на научниците од Универзитетот во Бристол и Дизелдорф, откриен е нов начин за правење стакло со метод со помош на кој се контролира позицијата и структурата на атомите во даден материјал. Стаклото е карактеристичен материјал со механички својства на цврсти супстанции, но,...
Објавено на 01.02.2013 - 11:27

Електроника
Двојниот 16-битен дигитално–аналоген конвертор на NXP со своите 1,25 Gsps (1,25 милијарди примероци во секунда) воспоставува нови стандарди на полето на дигитално–аналогната конверзија. Тој е опремен со повеќе интерполациски филтери оптимизирани за широкопојасни безжични предаватели користени во...
Објавено на 30.01.2013 - 11:40

Pages