Астрономија и астронаутика
Според истражувањата на Американската агенција за набљудување на вселенскиот простор (UCS), денес во вселенскиот простор околу Земјата и подлабоко во Сончевиот систем има преку 1 000 вселенски летала, кои се наоѓаат во оперативна состојба и се со најразлична намена. Најмногу има телекомуникациски...
Објавено на 28.06.2012 - 10:17

Астрономија и астронаутика
1. Кое е најтоплото место на Земјата? Ако веднаш помисливте Сахара - во право сте. На 13 септември 1922 година, во Ел Азизија во Либија биле измерени точно 57,8°C. 2. А најладното место? Нормално дека би очекувале на еден од половите. На јужниот земјин пол (Антарктик), на 21 јули 1983 година во...
Објавено на 27.06.2012 - 10:18

Електроника
Долгонајавуваниот "интернет на нештата" (internet of things) каде што милиони сензори и актуатори ќе бидат интегрирани во една единствена мрежа: интернетот, сè повеќе ја добива својата физичка димензија првенствено преку нови сензори, актуатори и контролори специјално дизајнирани за таа намена...
Објавено на 27.06.2012 - 10:01

Информатика
Дали се сеќавате на неверојатниот изум од пред некоја година во вид на пенкало-компјутер? Па, на некого некаде ова му се видело како доста згодна идеја. Резултатот е најновиот додаток првенствено наменет пред сè за употреба на таблет-компјутери и паметни телефони. Се работи за ласерска виртуелна...
Објавено на 26.06.2012 - 10:49

Екологија
Еколозите тврдат дека насекаде на планетата има огромни количини од пластичен отпад. Според нив, огромна количина плови на површината од океаните. Ова им дало идеја на холандски тим составен од тројца архитекти од компанијата "Вим архитектс" од Ротердам, да изготват проект за изградба на остров од...
Објавено на 26.06.2012 - 10:35

Физика
Научниците на Универзитетот во Охајо успеале за првпат да го снимат движењето на атомот внатре во молекулата, и тоа со помош на нова технологија со која еден електрон од молекулата бил претворен во нешто што личело на блескава светилка. Оваа техника овозможила да се создаде сосема нов начин на...
Објавено на 25.06.2012 - 10:40

Медицина
Седењето ги ослабнува мускулите на задникот и на нозете и предизвикува затегнатост во колковите, што потоа доведува до хронични болки во грбот. Со намалување на времето поминато во седење се намалува и ризикот од смрт од кардиоваскуларни болести за 42%. Исто така, некои истражувачи сметаат дека со...
Објавено на 25.06.2012 - 10:39

Астрономија и астронаутика
Астрофизичарите се на мака при мерење на магнетското поле на ѕвездите но, сепак, тоа е еден од нивните приоритети. Имено, магнетското поле игра важна улога во мноштво феномени за кои астрофизичарите се интересираат: транспорт на материјата во универзумот, јакоста на млазот од гас емитуван од црните...
Објавено на 22.06.2012 - 11:07

Информатика
Мајкрософт се поврза со Енциклопедија Британика со цел резултатите на неговиот пребарувач Бинг да станат порелевантни и "понабиени" со знаење. Со овој потег, на пребарувачот ќе се појавуваат кратки резимеа од темите од енциклопедијата врзани со некои од резултатите на пребарувањето. Корисниците на...
Објавено на 22.06.2012 - 10:46

Информатика
Од 17 до 21 јуни во Хамбург, Германија се одржува Глобалната конференција за суперкомпјутери - International Supercomputing Conference (ISC) спозорирана од Интел. ISC 2012 собра на едно место 2400 научници, систем менаџери и истражувачи од компании и универзитети, како и претсавници на...
Објавено на 21.06.2012 - 13:39

Pages